ROCHARGE 2022: mega-test cu 8 mașini electrice prin România

22 de oameni, 9 zile, 8 electrice. Un road trip și test drive prin România cu mașini electrice de top lansate în 2022. Acesta este ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies.

După o ediție 2021 de succes, cel mai complex eveniment românesc care are în centru mașinile electrice este gata de start în 22 septembrie 2022. ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies este un road trip al cărui scop principal este de a pune la treabă pe bune, prin țară, în trafic real, în condițiile actuale de infrastructură, 8 mașini electrice. În același timp.

Este un eveniment unic din multe puncte de vedere, cel mai important fiind faptul că fiecare dintre cele 8 mașini este testată în condiții identice cu celelalte de 16 jurnaliști și invitați care adună comunități importante în mediul online. În plus, ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies adună în același loc în numele echilibrului și diversității de opinii unele dintre cele mai puternice și experimentate nume din media auto online și offline care reprezintă publicații de profil și nu au nevoie de nicio prezentare.

Iar pentru că fac parte pe alocuri din segmente diferite și versiunile și puterile celor 8 mașini sunt în unele cazuri diferite, scopul nostru nu e neapărat de a le compara direct și de a stabili un „învingător”, ci de a genera la finalul celor 9 zile de teste o fișă finală individuală pentru fiecare. Altfel spus, ROCHARGE 2022 nu e un test comparativ, ci un laborator de 9 zile în care vom afla cifrele reale de autonomie ale fiecăreia dintre mașinile din tur.

Și suntem convinși că nu vom trece neobservați, pentru că grupul de 8 mașini electrice oferă unele dintre cele mai interesante apariții din industrie din ultimele 12 luni. Lineup-ul este format, în ordine alfabetică, din:

Audi Q4 Sportback e-tron

Versiunea „coupe cu patru uși” a lui Q4 e-tron. Prezent în ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies în versiunea sa de top 50 Quattro (două motoare electrice, 299 CP, 460 Nm, baterie de 77 kWh). Prezentarea completă.

BMW i4 M50

Poți să-l consideri un „Seria 4 Gran Coupe electric” sau, de ce nu, o alternativă electrică și cu hayon pentru Seria 3. Vine în ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies în versiunea de top, M50, care dezvoltă 544 CP și 795 Nm. Bateria are o capacitate netă de 80,7 kWh. Prezentarea completă.

Hyundai Ioniq 5

O mașină de familie care demonstrează avansul tehnologic al grupului Hyundai-Kia la capitolul electrice. Platformă de 800 de volți, încărcare ultrarapidă la 300 de kW și proaspăt laureat cu titlul World Car of the Year 2022. Vine în ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies în versiunea sa de top, cu 306 CP, 4×4, echipare de vârf și baterie de 70 de kWh. Prezentarea completă.

Kia EV6

Cu formele sale atipice, Kia EV6 este fratele de platformă a lui Ioniq 5 și se adresează familiilor nonconformiste care vor o mașină cu alură futuristă. Deținătorul titlului continental European Car of the Year 2022 vine în ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies în echiparea de top GT Line și cu versiunea de motorizare cu un motor spate de 228 CP și 350 Nm. Bateria are o capacitate netă de 77,4 kWh. Prezentarea completă.

Lexus UX

UX este primul model electric din istoria Lexus și reprezintă o primă încercare de electrificare completă a unui SUV în viziunea mărcii japoneze. Mașina din ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies oferă 204 CP și 300 Nm și o baterie de 45 de kWh. Prezentarea completă.

Mercedes-AMG EQE

Una dintre cele mai interesante apariții de pe piața electricelor ultimului an, EQE este privit ca un „Clasa E electric”, reducând la scară tehnologia de top de pe fratele mai mare și mai scump, EQS. Versiunea din ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies este un Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC, care dezvoltă 476 CP și 858 Nm cu ajutorul a două motoare electrice. Bateria are capacitatea de 90,6 kWh. Prezentarea completă.

Renault Megane E-Tech Electric

Odată cu noua generație, Renault electrifică 100% unul dintre cele mai iubite nume din gamă. Megane E-Tech Electric este denumirea completă a primului Megane cu emisii zero, o mașină care promite să devină o compactă electrică atât accesibilă, cât și performantă. Vine în ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies în versiune de top Iconic Optimum Charge, cu o baterie de 60 de kWh și cu 218 CP și 300 Nm. Prezentarea completă.

Volkswagen ID.5

După ce ID.4 a fost testat în ediția anterioară ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies, fratele „faux-coupe” va intra sub lupa noastră în acest an în versiunea Pro, care oferă 204 CP și 310 Nm cu ajutorul unui motor electric montat pe puntea spate. Prezentarea completă.

Volvo XC60 PHEV (Safest Safety Car)

Evenimentul va beneficia de asistența unei mașini tehnice de siguranță cât se poate de interesante: XC60 T8 AWD, un plug-in hybrid de 445 de cai putere și 709 Nm care va îndeplini și rolul de „casă” foto-video pentru artiștii vizuali ai acestuin eveniment.

XC60 Recharge Plug-In Hybrid R-Design, in Crystal White Pearl

Mai multe despre eveniment găsești în toate articolele dedicate secțiunii ROCHARGE 2022 de pe Autocritica. Ce-ți putem spune acum, cu trei zile înainte de plecarea în acest mega-test, e că vorbim de cel mai mare proiect construit vreodată de Autocritica și despre un road trip cu o provocare logistică imensă: 8 mașini electrice plus două mașini de asistență, 22 de invitați și jurnaliști de la cele mai mari publicații auto din România.

Dar ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies este departe de a fi o plimbare și atât. Fiecare invitat va conduce fiecare mașină pe minim 100 de kilometri și va nota tot ce e relevant pentru tine, cel care poate se gândește să-și cumpere o electrică în viitorul apropiat: timpi de încărcare, energie încărcată, cost de încărcare, ritm de rulare. Și nu ne bazăm pe citirea computerului de bord și atât: avem fișe detaliate care vor fi completate la fiecare oprire de încărcare.

La final, vom scoate câte un round-up, un articol pentru fiecare dintre aceste mașini în care-ți vom spune cât merge pe bune, cât consumă și tot așa. Exact cum s-a întâmplat și anul trecut, când ai aflat de la prima mână cum și mai ales cât merg pe bune alte 8 mașini electrice. De la Opel Mokka-e la Porsche Taycan.

În plus, pe parcurs vom filma tot și vom publica un clip de vreo oră pe canalul nostru de Youtube în care vă vom povesti pe larg ce știe fiecare mașină și cum stăm cu stațiile de încărcare din orașele românești în anul de grație 2022. 

Pentru că asta e o altă provocare a acestui eveniment: să analizăm evoluția de la an la an a stării infrastructurii de încărcare din România. Pornim de la ce vedem pe cunoscuta aplicație Plugshare, dar mergem să vedem și să testăm cu ochii noștri, într-o formă „extremă” de 8 electrice care ajung deodată în orașele prin care trecem, cum merg stațiile.

Partenerii ROCHARGE

ROCHARGE 2022 vă este oferit de Vitesco Technologies, producător de tehnologie pentru mașini electrice și nu numai (au dezvoltat pe alocuri părți din mașinile pe care le avem cu noi în acest test). Îi vom și vizita la Brașov, la fabrica în care produc piese și subansamble pentru mașini. De-abia așteptăm să vă spunem cum se vede electrificarea din interior. Anul trecut am vizitat sediul de la Iași al companiei.

Anul ăsta, în avanpremiera evenimentului, am discutat despre ce face Vitesco Technologies cu directorul biroului românesc al companiei, Cristian Mihaly.

BT Leasing, Green Partner al ROCHARGE – vor prezenta pe parcursul road trip-ului soluții speciale de finanțare pentru electrice.

Michelin, care pune la bătaie noile anvelope Pilot Sport EV dedicate acestui tip de mașini.

Autonom, partener de mobilitate modernă, care oferă electrice atât la închirierea pe termen scurt, cât și la cea pe termen lung (adică prin Leasing Operațional). Plus închiriere de echipamente care te-ar putea interesa, cum sunt panourile fotovoltaice. Plus asistență rutieră. Un univers de servicii dedicate șoferilor care își cunosc prioritățile.

Server Config, partener tehnic de tradiție a evenimentelor Autocritica. Oferă laptopuri ultraperformante cu ajutorul cărora echipa de jurnaliști, fotografi și videografi ai ROCHARGE vă va aduce pe ecrane acest eveniment. Găsești produsele lor refurbished dedicate profesioniștilor care au nevoie de putere mare de calcul pe site-ul oficial.

Renovatio e-charge, care oferă cea mai vastă rețea de stații de încărcare din România.

MOON România, care ne va aștepta la dealerii VW și Audi din orașele prin care trecem cu stații de încărcare ultrarapide de până la 300 de kW.

MOL România și stațiile din rețeaua proprie, denumită MOL Plugee.

Enel X Way și rețeaua de stații care începe să se extindă în toată țara.

Euronews România va fi partener media al evenimentului, o să ne vezi pe-acolo vorbind despre ce facem.

Cine va conduce mașinile?

Oamenii pe care-i veți putea urmări în Social Media după hashtag-ul #ROCHARGE sunt:


Alin Ionescu / Mașinistul
Dan Scarlat / Top Gear România
Bogdan Grigorescu / AutoExpert, Auto Motor și Sport
Radu Gurămultă / Ecowheels, turbomag.ro
Adrian Dima / eblogauto.ro
Tudor Rus / doualocuri.ro
Adrian Mitrea / 0-100.ro, Hotnews
Robert Stan / Lifenews.ro, Economica.net
Cristiana Oprea / Pilot de raliuri, cristianaoprea.ro
Laura Antonov / Shedrives.ro, Lachicboutique.ro
Mihai Vasilescu / Blogger, mihaivasilescublog
Julius Constantinescu / Comediant, Onliner
Răzvan Baciu / Tech Blogger, razvanbb.ro
Radu Restivan / Fondator 321Sport.ro
Tiberiu Buzdugan / Digital Designer
Cornel Șocariciu / Autocritica.ro
Ciprian Mihai / Foto
Bogdan Paraschiv / Foto
Marius Dobrescu / Video
Daniel Popescu / Logistică, organizare
Berti Panaiot / Logistică, organizare
Mircea Meșter / Logistică, organizare

Nouă ne sună bine. Nu vă ascundem că pregătim acest eveniment în detaliu de vreo 10 luni, deci sperăm să revenim cu cifre relevante care să vă ajute să decideți în cunoștință de cauză când vine vorba de viitoarea electrică.

Ne găsești în poveștile de pe drum și-n toate postările cu hashtag-ul #ROCHARGE din Social Media. Peste tot. Dar mai ales pe Autocritica, unde vom reveni cu povești zilnice și, la final, cu concluziile.

Așa a fost anul trecut, dacă vrei să-ți deschizi apetitul pentru electrice:


este un proiect susținut de Vitesco Technologies

Green Partner
BT Leasing

Mobilizat de
Autonom

Pus pe șosea de
Michelin

Încărcat de
MOON
Enel X Way
Renovatio e-charge
MOL Plugee

Tehnologizat de
Server Config

Partener media
Euronews România