MOON: servicii complete pentru mașina ta electrică

MOON oferă soluții complete pentru mașina ta electrică, de la stații de încărcare pentru acasă și la birou până la sisteme de panouri fotovoltaice pentru generarea energiei electrice. Serviciile MOON sunt disponibile și în MOON City, primul showroom dedicat exclusiv mobilității electrice.

Industria auto traversează în prezent o amplă perioadă de tranziție de la mașinile cu motoare termice la mașinile electrice. Vânzările de mașini electrice cresc într-un ritm accelerat atât în România, cât și la nivelul Uniunii Europene, însă acest lucru vine și cu o serie de provocări pentru industrie. 

Una dintre provocări este reprezentată de extinderea infrastructurii de stații de încărcare, întrucât disponibilitatea punctelor de încărcare este vitală pentru încurajarea șoferilor să facă trecerea la mașini electrice. 

La sfârșitul anului trecut, pe teritoriul României existau 1.230 de puncte de încărcare, iar în prezent se dezvoltă în ritm alert o serie de rețele de stații de încărcare independente. Totuși,  constructorii auto au înțeles rapid că pot contribui de asemenea la această expansiune prin propriile soluții pentru clienții finali.  

Rețeaua de stații de încărcare MOON

În acest sens, Porsche România a început în anul 2019 să distribuie stații de încărcare pentru mașini electrice sub propriul brand MOON. În prezent, MOON oferă soluții de încărcare pentru acasă, dar și stații de încărcare pentru companii și pentru spații de interes public. În acest fel, dacă ai mașină electrică o poți încărca simplu și rapid la stații MOON acasă, la birou sau în spații de interes public. 

Într-un interval de numai trei ani, rețeaua MOON s-a extins din toate punctele de vedere. Astfel, în 2019 a fost instalată prima stație de încărcare rapidă MOON de 75 kW la sediul Porsche România, pentru ca în 2021 să fie instalate primele stații de 300 kW în București, Râmnicu Vâlcea și Timișoara. În total, până în prezent au fost instalate peste 100 de stații de încărcare MOON în rețeaua de distribuitori autorizați Volkswagen, Audi, Skoda, Seat și Cupra. 

În plus, în acest an, MOON România a câștigat o licitație pentru livrarea a 26 de stații de încărcare de 300 kW, ceea ce va reprezenta o extindere majoră a rețelei de încărcare rapidă în România. 

În același timp, MOON oferă o gamă diversificată de stații de încărcare pentru persoanele fizice care doresc și au posibilitatea să-și încarce mașina acasă, dar și posibilitatea de a monta panouri fotovoltaice pentru generarea energiei electrice. Prin aceste servicii, MOON transformă electromobilitatea într-o tehnologie accesibilă tuturor. 

MOON City, primul showroom pentru mobilitate electrică

În aprilie 2022, MOON a inaugurat în centrul comercial Băneasa Shopping City din București noul MOON City E-Mobility Lounge, primul showroom din România dedicat exclusiv mobilității electrice. Într-un cadru prietenos și cu design modern, persoanele interesate de achiziționarea unei mașini electrice pot afla direct de la sursă informații despre cele mai noi modele electrice disponibile pe piața din România de la mărcile Volkswagen, Audi, Skoda și Cupra.

Principalul avantaj al noului showroom comparativ cu alte showroom-uri auto este însă că aici poți afla toate detaliile despre oferta de stații de încărcare pentru acasă oferită de MOON. De exemplu, pentru persoane fizice, MOON oferă are o gamă formată din 3 tipuri de wallbox-uri cu diferite opțiuni de conectivitate, cu puteri de 7.4 kW sau 11 kW, și cablul de încărcare portabil și inteligent POWER2GO. Puteri mai mult decât suficiente pentru ca mașina ta electrică să se încarce fără probleme acasă peste noapte, indiferent de capacitatea bateriei Li-Ion. 

Practic, în showroom-ul MOON City E-Mobility Lounge afli toate informațiile de care ai nevoie pentru achiziția unei mașini electrice și a unei stații de încărcare. 

MOON City E-Mobility Lounge este primul showroom de mobilitate electrică din România

Sisteme de panouri fotovoltaice MOON

Un avantaj major al mașinilor electrice este reducerea semnificativă a poluării în zonele urbane, ca urmare a faptului că în timpul rulării acestea nu emit dioxid de carbon sau alte substanțe dăunătoare mediului.

Pe de altă parte, este adevărat că o parte din producția globală de energie electrică provine din surse poluante precum cărbunii. Chiar și așa, România are avantajul unui mix de producție de energie electrică de care nu se bucură foarte multe țări europene. Datele oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică arată că în 2021 România a produs energie electrică din termocentrale pe gaze naturale și cărbuni (38%), hidrocentrale (29%), centrale nucleare (19%), centrale eoliene (11%) și panouri fotovoltaice (3%). 

De cele mai multe ori, atunci când încarci mașina electrică acasă, la birou, în oraș sau în tranzit nu știi cu exactitate sursa de proveniență a energiei electrice. Ca persoană fizică, una dintre puținele opțiuni este să optezi pentru un abonament cu energie electrică provenită integral din surse regenerabile. 

Totuși, dacă locuiești la casă, o soluție mai eficientă este să montezi un sistem de panouri fotovoltaice, cu ajutorul căruia ești sigur că produci energie electrică curată. Iar într-o astfel de situație soluția ideală ar fi să lucrezi cu o singură companie care să se ocupe atât de montarea unei stații de încărcare pentru mașini electrice, cât și de instalarea sistemului de panouri fotovoltaice. 

Începând din acest an, pe lângă stațiile de încărcare destinate persoanelor fizice, MOON oferă și sisteme de panouri fotovoltaice la cheie. Compania a finalizat deja primele proiecte de acest gen și are în derulare o serie de noi proiecte cu câțiva dealeri. 

Specificațiile tehnice ale sistemului de panouri fotovoltaice variază de la un proiect la altul, în funcție de cerințele și necesitățile clientului final, însă indiferent de situație acesta îți permite să încarci bateria cu energie electrică 100% curată. De asemenea, există și alte avantaje: clientul final poate deveni prosumator și să furnizeze astfel în rețeaua de energie electrică surplusul de energie electrică pe care îl produce lunar. Pentru această cantitate livrată în rețea, furnizorul de electricitate plătește o sumă de bani stabilită prin contract. 

Un alt avantaj al unui sistem de panouri fotovoltaice derivă din faptul că prețurile la energie electrică au crescut semnificativ în ultima perioadă. Chiar dacă prețul pentru persoane fizice este plafonat, încărcarea regulată a mașinii electrice acasă poate conduce la depășirea pragului până la care prețurile energiei electrice sunt plafonate, stabilit în prezent la 255 kWh pe lună.

MOON oferă și sisteme de panouri fotovoltaice la cheie.

Servicii complete de mobilitate electrică

Practic, MOON oferă o gamă completă de servicii și dotări pentru mobilitatea electrică, de la instalarea unei stații de încărcare pentru mașini electrice până la montarea unui sistem de panouri fotovoltaice. La acestea se adăugă de asemenea și serviciile de consultanță pentru dimensionarea corectă a sistemelor de panouri fotovoltaice și alegerea stațiilor de încărcare potrivite. 

Astfel, ca utilizator final, ai avantajul că rezolvi toate aceste proiecte complexe cu un singur partener, care oferă servicii personalizate și digitalizate pentru o trecere cât mai confortabilă la era electrică. 

Pe termen lung, prin această gamă variată de servicii, MOON își propune să devină lider în domeniul mobilității electrice și să contribuie astfel la dezvoltarea infrastructurii publice de încărcare. 

MOON urmărește obiectivul asumat de Porsche Holding Salzburg pentru a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, ca parte a planului de a respecta deciziile asumate de aproape toate statele lumii prin Acordul de la Paris din 2015. 

În acest sens, obiectivul MOON este ca în viitor fiecare mașină electrică să plece la pachet împreună cu o stație de încărcare pentru acasă.