Skip to content
Scrise de Daniel Popescu
Salonul Auto de la Munchen: principalele lansări
Concepte precum Volkswagen ID. GTI, BMW Vision Neue Klasse sau Mercedes-Benz Concept CLA au ținut capul de afiș la Salonul Auto de la Munchen, în timp ce Renault s-a infiltrat cu Scenic E-Tech Electric.
Renault Scenic E-Tech Electric: 620 de kilometri pentru drumuri în familie
Renault continuă extinderea gamei de modele electrice cu compacta de familie Scenic E-Tech Electric, disponibilă în versiunea de top cu motor de 220 de cai putere și autonomie de 620 de kilometri.
Sateliții meteo care anticipează vremea extremă
Agenția europeană care monitorizează vremea a lansat o nouă generație de sateliți meteo, care permit îmbunătățirea prognozelor pentru fenomene meteo extreme.
Inventatorii bateriei Li-Ion
Un american născut în Anglia, un dislexic german mutat în SUA și un japonez au contribuit timp de 15 ani la dezvoltarea primei baterii Li-Ion.
Panouri fotovoltaice transparente: fațadele de clădiri care produc energie electrică
Panourile fotovoltaice transparente sunt integrate în ferestre și generează energie electrică pentru clădiri. În viitor vor ajunge și în plafonul de sticlă al mașinii tale.
Carburanți sintetici: ce sunt, cum se produc și cât costă
Carburanții sintetici care vor înlocui benzina și motorina sunt atractivi pentru constructorii auto, însă costurile ridicate și beneficiile de mediu limitate ar putea împiedica adopția în masă.
Renault Rafale: noul SUV-coupé devine vârful de gamă al mărcii
Renault Rafale este un SUV coupe de segment mediu care introduce o serie de noutăți estetice și tehnice în gama producătorului și devine cel mai performant model al mărcii datorită unei versiuni de 300 CP.
Centenarul Le Mans: 100 de ani de curse de anduranță
Cursa de 24 de ore de la Le Mans a împlinit în acest an un secol de existență. Competiția de anduranță oferă regulat victorii emoționante și a trecut de la lipsa unor măsuri elementare de siguranță în primele decenii la dezvoltarea unor tehnologii care sunt ulterior transferate pe mașinile de serie.
Sisteme de panouri fotovoltaice plutitoare: principalele proiecte din Asia, Europa și România
China, India, Portugalia și chiar România au inițiat proiecte pentru construcția unor sisteme de panouri fotovoltaice plutitoare amenajate pe lacuri de acumulare, care oferă o serie de avantaje importante comparativ cu sistemele clasice instalate pe terenuri.
Anvelope sustenabile: cum produce Michelin pneuri cu materii prime ecologice
Michelin înlocuiește o serie de ingrediente derivate din petrol cu materii prime ecologice pentru a produce anvelope mai prietenoase cu mediul înconjurător. Primele rezultate au apărut deja sub forma unui pneu care conține 45% materiale sustenabile, iar obiectivul pentru 2050 este dezvoltarea unei anvelope cu ingrediente 100% sustenabile.
Autonom: 10 motive să externalizezi flota de mașini prin leasing operațional
Serviciile de leasing operațional oferite de Autonom îți permit să ajustezi rapid flota de mașini în funcție de necesități, să optimizezi și să simplifici costurile de mententanță, să te protejezi de inflație și să ai acces la cele mai recente tehnologii pentru mașini. Totul cu o singură taxă lunară.
Pago: Cum plătești rapid și sigur cu telefonul asigurările RCA, taxele pentru mașină și facturile la utilități
Cu aplicația Pago plătești rapid și sigur de pe smartphone asigurarea RCA, rovinieta sau taxa de pod de la Fetești și facturile la utilități la peste 400 de furnizori. Poți face asta inclusiv când ești pe drum, așa cum vom fi și noi timp de 9 zile în roadtripul Cars & Roads.
Rolul cobaltului în industria auto: de la rafinarea petrolului la bateriile mașinilor electrice
Procesul de exploatare a cobaltului generează controverse legate de mediu și drepturile omului, însă metalul este esențial pentru întreaga industrie auto, întrucât este utilizat pentru rafinarea petrolului crud și producția de baterii pentru mașini electrice.
Electricity: O vizită acasă la Megane electric
Am vizitat uzina Renault din localitatea franceză Douai pentru a descoperi cum se produce compacta electrică Megane E-Tech. În curând, la Douai se vor produce doar mașini electrice, printre care și modelul de oraș Renault 5, dar și bateriile Li-Ion la o uzină Gigafactory aflată în construcție.
Ultimul avertisment: ce soluții avem pentru a evita schimbarea ireversibilă a climei
Planeta s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius comparativ cu epoca pre-industrială, iar cercetătorii lansează un ultim avertisment că schimbările climatice ar putea deveni ireversibile. Soluțiile propuse sunt însă departe de a putea fi aplicate imediat, iar măsurile cu adevărat radicale au fost eliminate din ecuație la presiunea producătorilor de petrol.
Stațiile de încărcare din România: câte sunt, unde sunt, principalii actori și cum stăm față de alte țări
Piața de vehicule electrificate din România a crescut considerabil în 2022, iar odată cu ea s-a dezvoltat și infrastructura de încărcare. Câte stații noi au apărut anul trecut, în ce regiune a țării sunt cele mai multe puncte de încărcare și cât de rapide sunt acestea? Răspunsurile vin dintr-un raport realizat de compania de consultanță Roland Berger.
Materii prime pentru bateriile mașinilor electrice: care sunt, de unde provin și cum reducem dependența de ele
Constructorii auto folosesc litiu, grafit, nichel, mangan și cobalt pentru producția bateriilor pentru mașini electrice și caută soluții pentru a reduce dependența de aceste materii prime. Noile baterii LFP nu au nevoie de nichel, mangan și cobalt, iar reciclarea va juca un rol important în reducerea cantităților necesare de litiu și grafit.
Cine a fondat Tesla: povestea apariției brandului de mașini electrice și rolul lui Elon Musk
Tesla Motors a fost fondată în 2003 de inginerii Martin Eberhard și Marc Tarpenning după eșecul statului California de a convinge marii constructori să producă mașini electrice. Elon Musk a sosit în companie în 2004 în calitate de investitor.
Potențialul energiei solare în România: câtă energie pot să genereze panourile fotovoltaice
Poziționarea geografică a României îți permite să generezi suficientă energie electrică din panouri fotovoltaice pentru consumul propriu, inclusiv dacă ai o mașină electrică pe care o încarci frecvent acasă.
Ford în Formula 1: Între Cosworth, Schumacher și Red Bull
În anii '60, Ford a investit 100.000 de lire sterline pentru a ajuta Cosworth să dezvolte cel mai performant motor din istoria Formulei 1, pentru ca ulterior să producă motorul cu care Michael Schumacher a cucerit primul titlu mondial. După două decenii, constructorul va reveni în Formula 1 alături de echipa momentului: Red Bull Racing.