Server Config: furnizor de produse refurbished pentru economia circulară

Industria caută soluții pentru a prelungi durata de viață a produselor ca măsură pentru reducerea impactului asupra mediului. Acest lucru este valabil atât în zona auto, cât și în sectorul IT, în care Server Config oferă o gamă variată produse refurbished.

Criza semiconductorilor, conflictul militar din Ucraina și creșterea prețurilor la materiile prime și utilități au bulversat sectorul industrial din toate domeniile de activitate. Toate aceste evenimente s-au suprapus într-un interval de numai câteva luni peste o problemă deja cunoscută și pentru care se caută soluții: reducerea emisiilor de dioxid de carbon. 

De altfel, Uniunea Europeană și-a asumat deja angajamentul de a investi peste 528 de miliarde de euro în următorii ani în cadrul unui program de mediu cunoscut sub numele Green Deal, program al cărui scop final este ca Uniunea să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. 

Una dintre metodele prin care acest obiectiv va fi îndeplinit este reprezentată de economia circulară. Este un concept despre care sunt destul de sigur că ai mai auzit anterior sau cel puțin te-ai “confruntat” deja cu el, poate chiar fără să-ți dai seama. 

Foarte pe scurt, economia circulară este un concept prin care se prelungește durata de viață a produselor industriale, de orice fel ar fi ele, cu scopul de a reduce cantitatea de deșeuri și de a păstra astfel produsele în circuitul economic pentru o perioadă cât mai mare de timp. Uite câteva exemple concrete care fac parte din economia circulară: folosirea produselor în comun, închirierea unor produse în locul achiziției directe, repararea și reutilizarea unui produs defect în locul achiziției unuia nou sau reciclarea de componente și echipamente. 

Circuitul… economiei circulare. Foto: Dreamstime

Economia circulară în industria auto

Prin specificul ei, industria auto este un mare consumator de materie primă, energie electrică și gaze naturale. Gândește-te doar că mașina cu care te deplasezi zilnic la birou și în concediile cu familia are undeva la 30.000 de componente. Astfel că, în mod natural, este important ca industria auto să facă pași cât mai hotărâți spre economia circulară. 

Iar lucrurile încep deja să se miște. Constructorii auto folosesc tot mai frecvent componente reciclate la interior, cum ar fi tapițerie pentru scaune din PET-uri sau înlocuirea pielii cu materiale “vegane” prietenoase cu mediul înconjurător. În plus, se lucrează inclusiv la scară mare, cel puțin în cazul mașinilor electrice: în Europa apar tot mai multe fabrici de baterii Li-Ion care reduc costurile și poluarea cu transportul acumulatorilor din Asia, iar tehnologiile pentru reciclarea bateriilor Li-Ion scoase din uz sunt tot mai rafinate și eficiente. 

Tapițeria scaunelor din Audi A3 Sportback este realizată din PET-uri reciclate. Foto: Audi

Economia circulară în industria IT

Pe lângă industria auto, și industria IT generează o cantitate ridicată de deșeuri, iar rapoartele publicate recent de Uniunea Europeană arată că mai puțin de 40% din deșeurile electronice sunt reciclate. Și nici nu este de mirare: de câte ori te-ai gândit să recondiționezi cumva un dispozitiv electronic înainte să-l arunci, mai ales dacă nu a avut un preț de achiziție prea mare? 

Și aici, lucrurile ar trebui să se schimbe în bine, pentru că Uniunea Europeană intenționează să oblige producătorii să folosească materiale mai ușor de reciclat sau să uniformizeze tipurile de încărcătoare pentru gadgeturi. 

În plus, există deja o metodă eficientă pentru reducerea deșeurilor cu produse electronice, metodă care poartă numele de refurbished. Iar unul dintre jucătorii importanți din acest segment pe piața din România este Server Config.

Produsele hardware au șansa să primească o nouă viață. Foto: Dreamstime

Rolul Server Config în economia circulară

Server Config are certificare de refurbisher și comercializează pe piața din România o gamă variată de produse refurbished precum laptopuri high-end, stații grafice profesionale și servere, care provin de la producători consacrați în domeniul IT precum Dell, Lenovo sau HP. 

Procedura de lucru este una specifică: Server Config preia produse electronice cu un grad scăzut de uzură și le recondiționează pentru a le comercializa ulterior sub formă de produse refurbished. 

Procesul este unul mult mai complex decât pare la prima vedere, întrucât necesită în primul rând personal specializat și timp. Astfel, în cazul produselor hardware, echipamentele sunt verificate în detaliu de specialiști pentru identificarea gradului de uzură printr-o gamă variată de teste. În acest mod sunt verificate componentele esențiale precum ecranul, memoria RAM, hard-disk-ul sau SSD-ul, condensatorii plăcii de bază sau sursele de alimentare. Dacă vorbim despre laptopuri, atunci specialiștii verifică și uzura bateriei pentru a decide dacă aceasta trebuie înlocuită sau nu cu una nouă. 

Rezultatul final este un produs refurbished cu un aspect estetic foarte apropiat de un produs similar nou și un grad de uzură foarte scăzut. În plus, specialiștii pot instala o versiune refurbished pentru sistemele de operare furnizate de Microsoft, similară ca funcționalitate cu versiunea clasică, dar mai accesibilă din punct de veder financiar. 

Produsele refurbished prezintă astfel multiple avantaje, de la cel imediat vizibil prin costurile mai mici de achiziție până la cele mai puțin vizibile pe termen scurt, cum ar fi reducerea cantității de deșeuri și protejarea mediului înconjurător prin creșterea duratei de viață a unor produse care altfel ar fi fost scoase din uz. 

Probabil că te întrebi dacă un produs refurbished are un nivel calitativ la fel de mare ca un produs nou, iar cel mai bun răspuns este că produsele refurbished de la Server Config funcționează încă 5 ani la parametri optimi, iar garanția este de 3 ani. 

Economia circulară în România

Pe baza acestor avantaje, produsele refurbished joacă un rol important în economia circulară, cu atât mai mult în România, care este încă departe de gradul de reciclare întâlnit cu țările din vestul Europei. De altfel, datele Eurostat arată că România este țara europeană cu cea mai mică rată de reciclare a materiilor prime, de numai 1.3%, comparativ cu media europeană de 12.8%. În plus, în anul 2010 România avea un grad de reciclare de 3.5%, ceea ce sugerează că țara noastră nu ține pasul cu creșterea semnificativă a cantității de deșeuri. 

Pe lângă industria auto și cea IT există însă numeroase alte domenii de activitate în care economia circulară poate juca un rol esențial. De exemplu, un studiu realizat de ScienceDirect menționa că cele mai bune perspective din acest punct de vedere le au companiilor de utilități, în special datorită posibilității de a obține energie din surse nepoluante. Tot aici regăsim însă și producătorii de bunuri de larg consum, dar și companiile de telecomunicații. 

Prin urmare, aproape orice jucător din economie își poate aduce propria contribuție la economia circulară printr-o serie de procese și metode pentru a reduce cantitatea de deșeuri. Așa cum face deja cu succes și Server Config în industria IT. De altfel, o parte din echipa Autocritica folosește produse refurbished de la Server Config în activitatea de zi cu zi, inclusiv în road tripul ROCHARGE și pentru montarea video a podcastului Autocritica powered by Server Config. Este modul în care înțelegem să contribuim și noi, în măsura posibilităților, la reducerea cantității de deșeuri și la îmbunătățirea mediului înconjurător.