Cars and Roads Greece: Restaurante la care trebuie să mănânci

Grecia este recunoscută pentru mâncare, iar în road tripul Cars and Roads Greece am experimentat numeroase preparate culinare specifice. Punctul culminant a fost cina de la restaurantul Patio cu o stea Michelin. 

Pe lângă plajă, mare și munți, Grecia înseamnă și mâncare bună. Sau mai ales mâncare bună. În cele nouă zile ale road tripului Cars and Roads Greece am avut oportunitatea să experimentăm preparate tradiționale grecești la numeroase restaurante. Unele mai cunoscute, altele poate mai puțin cunoscute. 

Totuși, numitorul comun al tuturor localurilor pe la care am trecut pentru prânz sau cină a fost mâncarea foarte bună, indiferent că a fost vorba despre aperitive, feluri principale sau deserturi.

Mai presus de toate acestea a fost însă experiența de la Patio, un restaurant cu o stea Michelin din apropiere de Atena unde am avut parte de o experiență unică. 

Patio (Vouliagmeni, Grecia)

Situat în localitatea Vouliagmeni, la circa 20 de kilometri sud de Atena, în cadrul hotelului de 5 stele The Margi, Patio este un restaurant care a obținut în 2023 o stea Michelin, ceea ce înseamnă că este un restaurant foarte bun în categoria sa. 

În bucătărie, Chef Panagiotis Giakalis s-a jucat cu ingrediente locale cultivate în ferma proprie. Vorbim, astfel, despre un restaurant care a adoptat conceptul „Farm to table” în care vei descoperi gusturile clasice ale bucătăriei grecești. 

Noi am avut parte de un meniu de degustare în cadrul căruia am experimentat o largă varietate de preparate, de la homar pe un pat de crème fraîche la mousse de icre de arici de mare și de la tagliatelle de sepie în suc de roșii transparent până la cod într-o crustă de roșii uscate la soare.

Printre preparatele mele preferate s-a numărat crevetele marinat în clorofilă de bergamotă, iar dacă vrei să descoperi toate bunătățile pe care le-am încercat citește articolul dedicat de mai jos: 

Hyatt Regency Resort Pravets (Pravets, Bulgaria)

În drum spre Grecia am oprit pentru un prânz la restaurantul hotelului Hyatt Regency Resort din localitatea bulgară Pravets, la circa 70 de kilometri de Sofia. 

Din meniu nu au lipsit supa cremă de roșii, ravioli cu vită și baclavaua. Toate au fost excelente, mai ales că au fost asezonate cu o priveliște superbă. 

aEstivum (Zornitza Family Estate, Zornitza, Bulgaria)

Rămânem ancorați încă puțin în Bulgaria pentru aEstivum, unul dintre restaurantele de la Zornitza Family Estate. 

Aici am avut parte de o cină sub forma unui tasting menu care a reprezentat o bună oportunitate să descoperim noi feluri în care poți prepara alimente aparent banale. În total au fost cinci preparate cu rădăcinoase, porumb, fructe de mare, carne de miel preparată în două moduri diferite, fructe și ciocolată alături de diverse sosuri și vinuri. 

Hamodrakas (Kalamaria, Grecia)

La mai puțin de 10 kilometri sud de Salonic am descoperit restaurantul Hamodrakas din Kalamaria situat chiar pe malul mării. 

Pe un fundal dominat de valuri și acompaniat sporadic de zgomotul numeroaselor avioane care transportă turiști pe aeroportul situat în apropiere, ne-am delectat cu aperitive precum dovlecei cu tzatziki sau salată de vinete înainte de a trece la „artileria grea” reprezentată de macrou prăjit, risotto cu fructe de mare sau calamari cu umplutură de ulei de măsline și legume.

Paul’s Tavern (Parthenonas, Grecia)

Dacă vrei să combini mâncarea bună cu istoria, Paul’s Tavern din satul Parthenonas este o opțiune excelentă. 

Abandonat de localnici până în urmă cu 50 de ani pentru locurile de muncă din Neos Marmaras, Parthenonas trăiește acum o nouă viață datorită unui amplu program de restaurare a caselor vechi cu arhitectură macedoneană. 

Într-un astfel de cadru spectaculos, la capătul unui drum îngust pe care șoferii și-au exersat abilitățile, am gustat preparate cu specific grecesc la Paul’s Tavern, inclusiv tzatziki, dovlecei, brânză feta sau gyros.

Kymata Restaurant (Platamonas, Grecia)

Dacă ai drum undeva între Salonic și Atena, iată o recomandare numai bună pentru masa de prânz: hotelul restaurant Kymata Platamonas. 

Am început totul cu preparate tradiționale precum tzatziki și brânzeturi grecești. Cel mai mult ne-au impresionat caracatița fragedă și suculentă și calamarul umplut.

Akrogiali (Nea Lampsakos, Grecia)

Dacă ajungi pe Evia, a doua cea mai mare insulă a Greciei, una dintre cele mai bune opțiuni pe care le ai pentru un prânz tipic grecesc este Akrogiali. E situat la malul mării și oferă o perspectivă spectaculoasă asupra peisajului.

Sigur că poți începe cu aperitive clasice precum tzatziki, salată grecească sau icre, așa cum am și procedat, însă sfatul nostru este să mergi pe mâna bucătarului când îți recomandă pește proaspăt. 

7 Thalasses (Salonic, Grecia)

Salonic este genul de oraș care ne-a impresionat prin viața activă din centrul vechi, care contrastează puternic cu clădirile vechi care necesită renovări urgente. 

Pentru cină îți recomandăm cu căldură restaurantul 7 Thalasses, care în traducere înseamnă 7 Mări. Toate preparatele pe care le-am încercat aici au fost excelente, de la aperitivele clasice cu tzatziki și legume până la desert.


by

Green Partner
BT Leasing

Assistance Partner
9695

Presented by
PPC blue
DKV
Server Config