MOON: încarci acasă, la birou sau la showroom

MOON este brandul sub care Porsche România comercializează stații de încărcare și wallbox-uri dedicate mașinilor electrice. Vom testa și noi infrastructura rețelei proprii MOON Charge în cele 9 zile ale road trip-ului ROCHARGE.

Te-ai fi gândit vreodată că în anul 2021 vei putea să alimentezi mașina ta în parcarea din fața blocului sau a casei? Tu stai cu o carte bună în mână, urmărești show-ul preferat și te odihnești, iar a doua zi mașina ta îți spune că poate să parcurgă în plus 100, 400 sau 600 de kilometri. Cu o mașină cu motor cu ardere internă sigur n-ai fi avut posibilitatea asta, pentru că o stație de carburanți n-ar fi putut răsări niciodată în dreptul locului de parcare. Dar să nu te gândești că încerc cumva să te determin să treci la o mașină electrică doar pentru că ai putea s-o încarci pe timpul nopții în parcare. E un avantaj, bineînțeles. Dar, în final, totul ține de nevoile fiecăruia, de preferințe și, bineînțeles, de bugete.

Odată cu creșterea popularității mașinilor electrice, a crescut și numărul posibilităților pentru reîncărcarea lor: de la priza clasică de 220V, până la stațiile ultra-rapide de 300 kW. Bineînțeles, nu pe toate le poți instala acasă, dar producătorii vin acum cu o mulțime de oferte care să-i ajute pe posesorii de mașiini electrice.

Porsche România, prin marca dedicată MOON, este una dintre companiile care a demarat distribuția de stații de încărcare încă de la jumătatea anului 2019. Compania propune atât soluții pentru acasă, cât și stații pe care le poți monta în spațiile publice sau în parcările companiilor. Iar ca pachetul să fie complet, MOON oferă și serviciul complet de asistență: consiliere, instalare și, ulterior, mentenanță.

În cadrul road trip-ului ROCHARGE, cel în care testăm 8 dintre cele mai noi mașini electrice și infrastructura de încărcare din România, ne vom axa pe rețeaua publică a Porsche România. Se numește MOON Charge și îți spun imediat detaliile.

Rețea de încărcare în showroom-uri

Pentru a susține dezvoltarea segmentului electric, Porsche România a investit și în rețeaua proprie. Mai precis, stații de încărcare dedicate mașinilor electrice au apărut în showroom-urile Volkswagen, Audi, Seat și Škoda.

În prezent, rețeaua de încărcare MOON Charge din întreaga țară cuprinde 174 de puncte de încărcare, iar 74 dintre acestea livrează curent DC. Adică putere pentru încărcare rapidă.

La dealerii Škoda există 30 de stații DC cu o putere de 25 kW și alte 30 de stații AC de 2×22 kW. Apoi, 23 de stații de 75kW DC și 22 kW AC sunt instalate în showroom-urile Volkswagen, iar în cadrul dealerilor Seat și Audi vei găsi alte 26 de stații, împărțite în mod egal între DC și AC.

Dar punctul de atracție al rețelei de încărcare MOON Charge îl reprezintă cele trei stații ultra-rapide cu putere de 300 kW (sau 2 x 150 kW). Sunt proaspăt deschise și le găsești la Porsche București Vest 2, la dealerul Porsche Timișoara și la dealerul NURVIL Audi din Râmnicu Vâlcea.

Dacă treci prin Cluj-Napoca și ești în căutarea unei stații ultra-rapide, la dealerul Autoworld Audi găsești o stație de 150 kW (sau 2 x 75 kW).

Probabil că acum îți vine în minte întrebarea: dar eu ce fac dacă nu am card/aplicație pentru accesarea stațiilor rețelei MOON Charge? Răspunsul este simplu: poți accesa aceste stații prin platforma Renovatio e-Charge. Pentru că cele două companii au colaborat și oferă acces comun la stațiile din rețelele MOON Charge și Renovatio e-Charge. În prezent, 98% dintre stațiile MOON Charge pot fi accesate și cu cardul/aplicația Renovatio.

Încărcare pentru acasă

Îți spuneam că în oferta MOON găsești produse potrivite pentru nevoile tale de acasă. Cel mai nou wallbox dedicat clienților persoane fizice se numește Elli. Îl poți comanda în variante de design cu logo-ul Volkswagen, Škoda, Seat, Cupra și MOON Power și este disponibil în trei versiuni. Cam ca nivelurile de echipare pentru mașini.

Wallbox-ul Elli.

Elli este oferit în variantele Charger, Connect și Pro și oferă puteri de încărcare de 7.4 kW sau 11 kW, în funcție de tipul rețelei unde este instalat. Poate fi comandat cu control RFID sau cu acces prin conexiune WiFi cu software-ul deja existent. Varianta de top Pro include și un contor de electricitate certificat MID care va măsura consumul de energie și îl va afișa în aplicația dedicată. Standard, wallbox-ul va fi echipat cu un cablu de 4.5 metri lungime, dar opțional poți alege unul de 7.5 metri. Prețurile pentru noul wallbox Elli pornesc de la 597 de euro, fiind cel mai accesibil produs din ofertă. În cazul în care ești un descendent direct al lui Minitehnicus și-ți plac detaliile și cifrele, poți consulta cu încredere și fișa de produs a lui Elli disponibilă pe site-ul MOON.

Wallbox-ul Elli.

A doua soluție pentru acasă oferită de MOON se numește Power Wallbox Basic și oferă o putere maximă de 11 kW, eficiența acestuia fiind de 98%. Practic, aproape toată energia din rețea va fi transferată bateriei mașinii, fără foarte multe pierderi. Power Wallbox Basic este portivit pentru garaje, parcări subterane sau locuri de parcare acoperite și are un preț de pornire de 807 euro.

Dacă vrei energie în mod rapid, atunci vei putea alege modul Power, care livrează 22 kW.

Power Wallbox Connect este wallbox-ul MOON pe care îl poți configura în patru moduri și are o putere maximă de până la 2 x 22 kW. Îl vei putea folosi pentru a încărca simultan două mașini și se adresează atât persoanelor fizice, cât și companiilor.

Power Wallbox Connect.

Soluția de mobilitate a celor de la MOON se numește sugestiv Power2Go. Este un încărcător mobil cu trei adaptoare capabil să recunoască puterea instalației electrice și să regleze în mod autonomat încărcarea. Există și un mod manual prin care utilizatorul setează puterea de încărcare cu ajutorul unui buton.

Toate aceste wallbox-uri (și charger-ul Power2Go) se poți comanda și cumpăra de la orice showroom Volkswagen, Audi, Seat sau Škoda.

O parte dintre produsele gamei MOON gândite pentru acasă.

Dacă vrei încărcare rapidă la birou

Power Wallbox Connect, cu cele două porturi 2 x 22 kW este una dintre soluțiile pe care MOON le oferă persoanelor juridice. Dar alături de acest wallbox există 4 stații dedicate.

Cea mai accesibilă dintre ele se numește Power AC Charger și poate oferi până la 2 x 22 kW. O poți monta la exterior și este echipată cu un display care afișează informații despre consumul de energie și procesul de încărcare.

Power AC Charger.

A doua stație se numește Power Charger 22 DC. Folosește curent continuu și poate fi echipată atât cu conectori CCS, cât și ChaDeMo. Standard, stația va livra 22 kW, dar dacă rețeaua permite, puterea poate fi crescută în orice moment la 30 kW mulțumită software-ului cu care este echipată.

Power DC Charger este o stație proiectată pentru a fi utilizată în spațiile publice și este cea pe care o vei regăsi în curțile dealerilor Volkswagen și Audi din țară. O poți configura cu puteri cuprinse între 75 kW și 300 kW, în funcție de numărul power stack-urilor folosite (un power stack înseamnă 75 kW).

Power DC Charger.

Kreisel Power Charger este sistemul all-in-one oferit de MOON. A fost gândit pentru zonele ale cărei rețele nu asigură o putere suficientă pe tot parcursul zilei. A fost echipat cu acumulatori care pot stoca energia și o pot livra în funcție de fluctuațiile din rețea. Puterea maximă este de 150 kW DC, respectiv 22 kW AC.

Spre deosebire de produsele destinate utilizării casnice, aceste stații pot fi comandate doar după ce iei legătura cu unul dintre specialiștii MOON prin intermediul site-ul dedicat pieței locale.