Cars & Roads by Michelin: test drive, road trip și aventură cu 7 SUV-uri timp de 8 zile

Șapte SUV-uri recent lansate în România vor fi vedetele unui road trip unic: 18 jurnaliști, 10 publicații și 8 zile de aventură prin Transilvania

Slow motion-ul în care a intrat lumea în ultimul an a transformat multe zone economice și le-a făcut să se adapteze la noul ritm al vieții sociale și de business. Iar noile reguli sanitare au afectat fiecare parte a activității zilnice a fiecăruia dintre noi.

Prin definiția meseriei lor, jurnaliștii auto nu prea au cum să lucreze de acasă. Pe buricele degetelor noastre e un amestec de plastic de tastaturi și piele de volan, așa că ne împărțim timpul în mod echitabil între birou și diferitele mașini pe care le testăm ca să vă povestim ulterior despre ele. Sigur, ăsta nu e neapărat cel mai bun scenariu pentru forma fizică a unui jurnalist auto, dar textele-viteză nu sunt considerate încă probă olimpică, așa că per total suntem dacă pe alocuri strecurăm și câte un teren de sport în viețile noastre.

În contextul ăsta, ultimele luni nu au fost tocmai contextul ideal pentru meseria asta. Cu restricții de circulație și cu restricții de socializare, am fost nevoiți să ne adaptăm la noile cerințe socio-sanitare și să ne facem meseria cât de bine s-a putut în contextul dat.

Valul de vaccinări și faptul că numărul de cazuri scade constant în toată țara ne vor permite însă să ieșim din „hibernare” și să scoatem la tablă 7 dintre cele mai noi SUV-uri lansate în România în cadrul unui tur al Transilvaniei care combină un road trip cu un test drive complex pe parcursul a 8 zile de aventură. Și de această dată nu este doar o sarcină de serviciu, ci și o evadare care ne va permite să ne bucurăm din nou de mașini și de unele dintre cele mai frumoase locuri din România după o perioadă de pauză forțată.

Aceasta este, pe scurt, povestea road trip-ului Cars & Roads powered by Michelin.

Road trip-ul Cars & Roads by Michelin ne va duce pe unele dintre cele mai frumoase șosele din România. Foto: Dreamstime

7 mașini plus un Safety Car

La invitația Autocritica, la acest tur au răspuns prezent 7 SUV-uri recent lansate în România care oferă un amestec foarte interesant între mărci premium și mărci non-premium și un mix de motorizări care acoperă toate sistemele de propulsie disponibile pe piață cu excepția celor full-electrice (de care ne vom ocupa într-un alt tur de amploare pe care-l pregătim pentru luna septembrie). Acestora li se va alătura un Safety Car – un Volvo XC90 hibrid plug in care va juca rol de mașină de asistență și hub tehnic pentru echipele foto și video ale proiectului.

Vedetele acestui tur vor fi, în ordine alfabetică:

BMW X7 în versiune xDrive 40d (Diesel Mild Hybrid)
Prezentarea mașinii
Prețuri și date tehnice complete
DS 7 Crossback în versiune E-Tense Rivoli (Plug-in Hybrid)
Prezentarea mașinii
Prețuri și date tehnice complete
Hyundai Tucson în versiunea 1.6 T-GDI HEV 4×4 Luxury (Full-Hybrid)
Prezentarea mașinii
Prețuri și date tehnice complete
Kia Sorento în versiunea 1.6 T-GDI 4×4 Premium cu 5 locuri (Full-Hybrid)
Prezentarea mașinii
Prețuri și date tehnice complete
Mazda CX-30 în versiunea Skyactiv-X186 GT Plus 100 Edition (Benzină Mild Hybrid)
Prezentarea mașinii
Prețuri și date tehnice complete
Mercedes-Benz GLB în versiunea 250 4MATIC (Benzină)
Prezentarea mașinii
Prețuri și date tehnice complete
Suzuki Across PHEV E-Four E-CVT Luxus (Plug-in Hybrid)
Prezentarea mașinii
Prețuri și date tehnice complete
Volvo XC90 T8 Recharge (Plug-in Hybrid)
Safety Car
Prețuri și date tehnice complete

18 profesioniști

În poveste intră 18 dintre cei mai apreciați jurnaliști, fotografi și videografi auto care reprezintă și semnează în cele mai importante publicații din România și care vor testa cele 7 mașini pe lungimea a aproape 2000 de kilometri. În urma acestei aventuri care va combina șoseaua cu macadamul vom reveni cu impresiile fiecărui jurnalist despre fiecare mașină, astfel încât tabloul tuturor opiniilor preluate fără filtru va contura o imagine cât se poate de complexă și de corectă a fiecărei mașini în parte.

Pe lângă echipa Autocritica, care organizează acest test drive complex și din care fac parte Mircea Meșter, Cornel Șocariciu, Andrei Știrbu și Daniel Popescu, în Cars & Roads by Michelin vei putea citi și consulta opiniile lui Dragoș Băltățeanu (AutoExpert), Sebastian Toma (Auto Bild), Alin Alexandru Ionescu (Mașinistul & Auto, Motor și Sport), Dan Scarlat (Top Gear), Radu Gurămultă (4x4Wheels și EcoWheels), Adrian Mitrea (0-100.ro), Constantin Ciobanu (Adevărul Auto), Tudor Rus (douălocuri.ro) și Robert Stan (Lifenews.ro). Zona de lifestyle va fi și ea acoperită de Laura Antonov (Lachicboutique), în timp ce partea de performanță îi revine pilotului de raliuri Cristiana Oprea (cristianaoprea.ro), care vor forma un echipaj 100% feminin pe tot parcursul turului.

Așa cum e normal, un astfel de eveniment de amploare va fi ilustrat de doi dintre cei mai cunoscuți fotografi auto din România, Ciprian Mihai și Bogdan Paraschiv, în timp ce Marius Dobrescu (Stacs) va fi responsabil de producția video a road trip-ului.

Foto: Dreamstime

Partenerii

Evident, un astfel de eveniment care îmbină caracterul practic al unui test drive complex în care mașinile trec prin 14 mâini diferite înainte de a genera concluzii nu ar fi putut să existe fără parteneri dedicați care au ales să se alăture acestui road trip și să sprijine eforturile editoriale ale publicațiilor implicate.

Cars & Roads va fi oferit de Michelin, producătorul francez de anvelope fiind partenerul principal al evenimentului și promotor al siguranței și al sustenabilității. Pe lângă faptul că unele dintre mașinile din tur vor fi încălțate cu anvelope Michelin, traseul pe care-l vom urma are la bază repere turistice și puncte de interes pe care le-am cules din cea mai recentă ediție a Ghidului Verde Michelin pentru România, o comoară turistică ce ar trebui să facă parte din biblioteca fiecărui român și nu numai.

MOL România este partener tehnic al turului, oferind carburantul de calitate necesar pentru mașinile din tur, dar și „carburant” pentru jurnaliști prin produsele Fresh Corner, care ne vor aștepta aburinde în stațiile MOL prin care vom trece în cele 8 zile de tur.

Tot la nivel tehnic vom colabora cu Nokia Mobile, producătorul finlandez de telefoane punând la dispoziția echipei foto și jurnaliștilor telefonul vârf de gamă al iubitului brand european. Se numește Nokia 8.3 5G și va fi utilizat atât pe comunicare, cât și pe fotografie, cele mai bune imagini realizate în timpul turului urmând să facă parte din galerii foto dedicate pe care le veți putea admira pe paginile de Facebook și Instagram Autocritica, cât și într-un material dedicat care va fi publicat ulterior pe site.

Server Config, companie specializată în echipamente IT profesionale, va susține road trip-ul oferindu-le fotografilor și specialiștilor video laptop-uri de performanță dedicate profesioniștilor pentru a le ușura munca on-the-go. Server Config este unul dintre partenerii noștri de tradiție, fiind cei care vă prezintă săptămână de săptămână Podcastul Autocritica.

În sfârșit, partenerii noștri de la SYNLAB, specializați în analize medicale de laborator, ne vor asigura că plecăm la drum sănătoși după o serie de teste PCR care ne vor confirma că echipa de jurnaliști este Covid-free la ora plecării. De altfel, chiar dacă mulți dintre cei care vor participa în tur sunt vaccinați, vom continua să păstrăm reguli sanitare stricte care includ purtarea măștii în toate spațiile închide și deschise, grupuri restrânse de patru jurnaliști la fiecare restaurant și un kit de siguranță din care nu lipsesc dezinfectanți de calitate în toate formele posibile și măști medicale Type II R.

Cele mai importante publicații auto din România

Cars & Roads by Michelin este un proiect susținut și conceput de Autocritica, însă el nu ar putea fi posibil fără partenerii media ai evenimentului. Celelalte publicații de profil auto în care veți putea citi rezumatul aventurii și opiniile jurnaliștilor participanți sunt Auto Bild, Mașinistul, AutoExpert, Auto Motor și Sport, Top Gear, 4x4Wheels și Turbomag.ro, 0-100.ro, Adevărul Auto, douălocuri.ro, Lifenews.ro și CristianaOprea.ro

Desfășurarea proiectului în timp real poate fi urmărită pe Facebook și Instagram prin hashtag-ul #CarsAndRoads.