Formula 1: Max Verstappen, victorie în Australia

• Max Verstappen (Red Bull) a câștigat Marele Premiu din Australia, a treia etapă din acest sezon de Formula 1.

• Cursă fragmentată în primele 10 tururi. A fost nevoie de intervenția mașinii de siguranță încă din primul tur, după ce Leclerc (Ferrari) a rămas blocat într-o zonă cu pietriș în urma unui contact cu Stroll (Aston Martin). Ulterior, cursa a fost întreruptă cu steag roșu după ce Albon (Williams) a intrat în parapet, iar piloții au fost trimiși pe linia boxelor.

• Restartul a avut loc de pe grilă, cu Hamilton (Mercedes) plecând din fața lui Verstappen (Red Bull). După o strategie mai puțin inspirată privind intrarea la boxe înainte de red flag, Russell (Mercedes) a pierdut prima poziție și a repornit de pe locul al șaptelea. Russell a abandonat ulterior din cauza unei probleme tehnice.

• După restart, Verstappen a trecut fără probleme de Hamilton, a creat o distanță confortabilă față de britanic și se îndrepta spre o victorie fără emoții.

• Cursa a fost însă întreruptă din nou cu steag roșu cu 3 tururi înainte de final, după abandonul lui Magnussen (Haas). A urmat un nou restart de pe grilă și un adevărat haos cu mai multe incidente și abandonuri, iar ordinea în cursă a fost dată peste cap.

• Piloții Alpine s-au lovit și ambii au intrat în parapet. Sainz l-a atins pe Alonso, iar pilotul Aston Martin a fost scos de pe circuit. În urma incidentului, Sainz a primit penalizare de 5 secunde și a pierdut orice șansă la podium.

• Comisarii de cursă – complet depășiți de situație – au decis ca al treilea restart să se facă în aceeași ordine ca la al doilea, însă cu doar cei 12 piloți rămași în competiție. Comisarii au renunțat însă la plecarea de pe grilă și au ales restartul și finish-ul în spatele mașinii de siguranță.

• Clasament final MP din Australia:

1. Verstappen (Red Bull)
2. Hamilton (Mercedes)
3. Alonso (Aston Martin)
4. Stroll (Aston Martin)
5. Perez (Red Bull)
6. Norris (McLaren)
7. Hulkenberg (Haas)
8. Piastri (McLaren)
9. Zhou (Alfa Romeo)
10. Tsunoda (Alpha Tauri)

11. Bottas (Alfa Romeo)
12. Sainz (Ferrari)

Abandonuri:

Leclerc (Ferrari)
Albon (Williams)
Russell (Mercedes)
Magnussen (Haas)
Sargeant (Williams)
De Vries (Alpha Tauri)
Gasly (Alpine)
Ocon (Alpine)

• Foto: IMAGO