Autonom: 10 motive să externalizezi flota de mașini prin leasing operațional

Serviciile de leasing operațional oferite de Autonom îți permit să ajustezi rapid flota de mașini în funcție de necesități, să optimizezi și să simplifici costurile de mententanță, să te protejezi de inflație și să ai acces la cele mai recente tehnologii pentru mașini. Totul cu o singură taxă lunară.

Cumpărarea unei mașini îți permite mai multă libertate de mișcare, însă vine la pachet și cu numeroase provocări de natură logistică și financiară. Cele mai banale sunt legate de asigurarea RCA, reviziile tehnice periodice și reparațiile neprevăzute, activități consumatoare de timp și bani. 

Lucrurile se complică și mai mult în cazul unei firme care, indiferent de domeniul de activitate, are nevoie de o flotă de mașini pentru angajați, mai ales în actualul climat economic dominat de impredictibilitate atât din punct de vedere al costurilor operaționale, cât și din punct de vedere al dezvoltării afacerii pe termen mediu și lung. 

În acest context, externalizarea flotei de mașini către o companie specializată în leasing operațional precum Autonom are numeroase avantaje pentru antreprenori. Grupul Autonom este prezent pe piața din România începând din anul 2006 și are capital 100% românesc, iar unul dintre cele mai importante servicii pe care le oferă clienților este reprezentat de leasingul operațional. 

Autonom oferă servicii de leasing operațional pentru gestionarea eficientă a flotei de mașini.

Argumente pentru externalizarea flotei de mașini

1. Nu blochezi capital într-o mașină

După locuință, mașina este a doua cea mai valoroasă achiziție pe care o poți face în viață, motiv pentru care cumpărarea unei flote de mașini pentru propria firmă ar genera costuri semnificative. 

În schimb, dacă apelezi la un serviciu de leasing operațional, mașinile sunt în proprietatea firmei de leasing operațional, iar tu primești dreptul de a utiliza mașinile prin plata unei taxe lunare fixe. Prin urmare, cash flow-ul este mai bine optimizat și mai previzibil. 

Astfel, banii economisiți în acest mod pot fi redirecționați către obiective mai importante, cum ar fi dezvoltarea produsului sau serviciului pe care îl oferi clienților, extinderea gamei de produse din portofoliu sau diverse procese de digitalizare, acțiuni care au potențialul de a genera creșterea veniturilor pe termen lung. 

2. Flexibilitate și scalabilitate

Mediul economic a devenit imprevizibil în ultimii ani în aproape orice domeniu de activitate, astfel că flexibilitatea și adaptarea rapidă la necesități joacă un rol esențial pentru companii, iar acest lucru este valabil și pentru flota de mașini. 

Prin utilizarea unui serviciu de leasing operațional, îți poți mări rapid flota de mașini în cazul unei creșteri bruște a activității, iar Autonom este cel mai mare achizitor și administrator de mașini din România, astfel că poate oferi imediat mașinile potrivite în funcție de nevoile specifice ale business-ului tău. În același timp, în cazul unei restrângeri de activitate ca urmare a unei perioade economice defavorabile, poți ajusta rapid flota și în sens invers, prin reducerea numărului de mașini utilizate, ceea ce îți va permite reducerea cheltuielilor. 

La fel de flexibil este și intervalul de timp în care se desfășoară colaborarea cu compania de leasing operațional. În cazul Autonom, parcul auto al companiei este externalizat printr-un contract de închiriere sau de management de flote pentru o perioadă cuprinsă între 12 și 57 de luni. Astfel, contractele se pot ajusta oricând în ceea ce privește dimensiunea flotei, perioada de închiriere și kilometrajul, iar la nevoie poți returna anticipat mașinile în orice moment. 

3. O singură taxa lunară pentru toate serviciile

Utilizarea unui serviciu de leasing operațional îți permite să-ți simplifici semnificativ operațiunile cu flota de mașini. Practic, tu plătești o singură taxă lunară fixă care acoperă toate costurile asociate cu utilizarea unei mașini, dar și o serie de servicii suplimentare. 

De exemplu, scapi de grija taxelor și impozitelor anuale către administrațiile locale, de plata asigurărilor RCA și CASCO sau de costurile uzuale de mentenanță generate de reviziile regulate, reparații necesare în urma unui incident de trafic și alte costurile administrative. Toate aceste costuri sunt incluse direct în rata lunară fixă. 

Practic, aceasta taxa lunară este echivalentul TCO-ului (Total Cost of Ownership) pentru flota de mașini a companiei tale. 

Asigurările RCA și CASCO sunt emise și reînnoite de Autonom pe toată perioada contractului, iar în cazul unei daune beneficiezi de asistență non-stop pentru deschiderea și administrarea dosarului de daună, programarea mașinii în service și efectuarea reparațiilor și servicii de mobilitate pe tot parcursul imobilizării mașinii în service. Reviziile și reparațiile sunt efectuate corect și la timp, conform normelor stabilite de producătorii mașinilor. 

În plus, poți opta și pentru serviciul Door to Door, în cadrul căruia Autonom se ocupă de transportul mașinii spre service de către o persoană autorizată pentru operațiuni uzuale precum Inspecția Tehnică Periodică (ITP), schimbarea anvelopelor sau efectuarea reparațiilor în caz de daună. 

Leasing operațional de la Autonom: o singură taxă cu toate serviciile incluse.

4. Protecție împotriva inflației

Un alt avantaj major al unui serviciu de leasing operațional precum cel oferit de Autonom este predictibilitatea costurilor generate de flota de mașini, întrucât plătești o taxă lunară fixă. Iar acest lucru este cu atât mai important în perioadele cu inflație ridicată, precum cea pe care o traversăm în prezent. 

În cazul unui contract de leasing operațional, toate riscurile asociate cu aceste creșteri imprevizibile de prețuri sunt preluate de compania de leasing operațional, întrucât rata lunară pe care o achiți este fixă pe tot parcursul derulării contractului. 

5. Costurile sunt optimizate

De regulă, atunci când cumperi cantități mai mari din același produs obții un preț mai bun pe unitate decât în cazul în care cumperi un singur produs. Acest principiu economic este valabil și în cazul leasingului operațional. 

Întrucât Autonom administrează cea mai mare flotă de mașini din România, compania poate negocia mult mai bine atât costurile cu achiziția, cât și costurile cu combustibilul, asigurările și mentenanța mașinilor, ceea ce într-un final înseamnă costuri mai mici pentru tine care se reflectă într-o taxă lunară mai mică decât dacă ai fi achiziționat separat fiecare serviciu în parte. 

6. Acces la cele mai noi modele și tehnologii

O companie de leasing operațional îți poate oferi acces direct la cele mai noi mașini de pe piață, ceea ce vine cu numeroase avantaje directe pentru tine, inclusiv în ceea ce privește confortul șoferilor la volan și utilizarea unor vehicule cu un consum mai eficient, indiferent că vorbim despre mașini cu motoare termice sau mașini electrice. 

În plus, externalizarea îți oferă acces și la numeroase tehnologii pentru gestionarea optimă a flotei de mașini. Printre facilitățile care pot fi oferite se numără urmărirea mașinilor prin sistem GPS, telematica sau software-ul de mentenanță predictivă. 

De exemplu, Autonom asigură monitorizarea numărului de kilometri parcurși și gradul de uzură al mașinii pentru a se asigura funcționarea mașinii în parametri optimi pe tot parcursul contractului.

7. Sursă suplimentară de finanțare

Conform legislației în vigoare, cheltuielile asociate unui serviciu de leasing operațional reprezintă cheltuieli deductibile integral din punct de vedere al contabilității. În schimb, achiziționarea directă de mașini de către o companie se traduce prin datorie. 

Prin urmare, un alt avantaj al leasingului operațional este creșterea capacității de finanțare a firmei pentru activitățile cu adevărat importante, care au potențial să contribuie la dezvoltarea companiei, întrucât autovehiculele nu sunt înregistrate în patrimoniul firmei. 

8. Riscul valorii de revânzare este preluat de compania de leasing

Una dintre principalele probleme ale achiziției directe de mașini este scăderea puternică a valorii de revânzare, ceea ce nu aduce beneficii pentru companie. În schimb, prin utilizarea unui serviciu de leasing financiar, toate riscurile asociate cu revânzarea mașinii la finalul contractului sunt preluate de compania de leasing financiar. 

Acest risc este preluat indiferent de tipul de autovehicul și se aplică inclusiv în cazul mașinilor electrice, care de multe ori au o valoare de revânzare mai mică în special ca urmare a temerilor cu privire la durata de viață a bateriei Li-Ion. Cu alte cuvinte, această practică îți permite să folosești în flota de leasing operațional inclusiv mașini electrice, fără să-ți faci griji cu privire la valoarea de revânzare, strategie cu atât mai utilă dacă la sediul companiei există stații de încărcare pentru mașini electrice. 

9. Câștigi timp pentru afacerea propriu-zisă

Externalizarea activităților care nu au legătură directă cu domeniul de activitate al companiei îți permite să te concentrezi pe strategia de dezvoltare a companiei. Cu alte cuvinte, câștigi timp pe care îl poți investi în dezvoltarea companiei, indiferent că vorbim despre gândirea unei strategii mai bune în noile condiții din mediul economic sau de analiza concurenței directe și a potențialilor rivali din alte segmente de piață. 

În acest fel, flota de mașini a companiei este gestionată de experți care știu exact ce trebuie să facă pentru maximizarea beneficiilor. 

10. Birocrație redusă

Birocrația este una dintre bătăile de cap ale oricărei companii, mai ales în relația cu autoritățile statului. În același timp, procedurile pentru diverse operațiuni legate de flota de autovehicule, cum ar fi semnarea contractelor pentru produsele de asigurare sau termenii și condițiile reviziilor periodice reprezintă deseori bătăi de cap inutile, care nu te ajută în niciun fel să dezvolți business-ul. 

Tocmai de aceea, deși este ultima în această listă, birocrația redusă este unul dintre principalele beneficii ale unui serviciu de leasing operațional: plătești o singură taxa lunară care acoperă tot ce este legat de flota de mașini a companiei.