PPC blue: Cum ajungi la mare în Grecia cu o mașină electrică

Vacanțele în Grecia cu o mașină electrică sunt acum mai simple cu noua aplicație PPC blue, care oferă acces la stații de încărcare în 550 de locuri din această țară, pe lângă cele disponibile în 63 de localități din România.

Așa cum probabil ai aflat deja, Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie de energie electrică din Grecia, a cumpărat la sfârșitul anului trecut operațiunile din România ale furnizorului italian de energie electrică Enel. 

În urma unui proces de trecere graduală la noua identitate de brand care a început în luna aprilie, serviciile Enel din România sunt operate acum de Public Power Corporation sub numele PPC. 

Ca parte a tranzacției, PPC a cumpărat inclusiv rețeaua de stații de încărcare pentru mașini electrice dezvoltată în România de Enel sub numele Enel X Way. Noua identitate de brand introdusă de PPC vizează inclusiv acest serviciu de stații de încărcare, care își schimbă numele în PPC blue

Pentru a folosi stațiile de încărcare PPC blue ai nevoie de noua aplicație mobilă PPC blue, care înlocuiește astfel vechea aplicație Enel X Way. Aplicația PPC blue este disponibilă pentru telefoanele Android și iPhone

Cum încarci mașina electrică la stațiile PPC blue din Grecia

Dacă folosești o mașină plug-in hybrid sau electrică, această schimbare de brand vine la pachet cu o serie de beneficii suplimentare. Iar dacă îți place să-ți petreci concediile de vară în Grecia, unul dintre beneficii este că acum ai acces nu numai la stațiile de încărcare PPC blue de pe teritoriul României, ci și la rețeaua de stații de încărcare PPC blue din Grecia. 

Vei recunoaște ușor stațiile de încărcare din Grecia pentru că au același logo și același design ca cele din România, pentru a exprima noua identitate vizuală unitară a brandului. Singura diferență vizuală este că, în loc de PPC blue, vei observa numele ΔΕΗ blue, unde ΔΕΗ este acronimul pentru numele grecesc al companiei Public Power Corporation. 

În prezent, PPC blue deține stații de încărcare în peste 550 de locuri din Grecia, răspândite practic pe întreaga suprafață a țării. 

Harta punctelor de încărcare PPC blue disponibile în Grecia.

Așa cum observi pe harta de mai sus, găsești stații de încărcare PPC blue nu doar în marile orașe din Grecia precum Atena sau Salonic, ci și în localități mai mici, dar și pe numeroase insule mai mult sau mai puțin populare printre turiștii români precum Creta, Skiatos, Kea sau Naxos. Ba chiar și în regiunea Halkidiki cu cele trei peninsule ale sale. 

Stațiile PPC blue de pe teritoriul Greciei oferă încărcare cu curent alternativ (AC) de până la 43 kW, încărcare rapidă cu curent continuu (DC) de până la 120 kW sau încărcare ultra-rapidă cu curent continuu (DC) de cel puțin 150 kW. Pentru fiecare stație în parte există detalii complete despre specificațiile acesteia, iar o hartă detaliată cu toate aceste puncte de încărcare găsești în aplicația mobilă PPC blue sau pe site-ul oficial

Prin urmare, aproape oriunde îți vei petrece vacanța de vară în Grecia, ai șanse mari să găsești o stație de încărcare PPC blue. Este și unul dintre motivele pentru care în road tripul Cars & Roads Greece vom utiliza punctele de încărcare PPC blue pentru a încarca cu energie electrică atât modelul electric Volvo EX30 cu rol de Safest Safety Car, cât și modelele plug-in hybrid MG EHS și Suzuki Across care fac parte din caravană. 

Harta disponibilă în aplicația PPC blue vine cu câteva facilități utile care simplifică procesul de selectare a celei mai potrivite stații de încărcare pentru nevoile tale. Astfel, poți filtra punctele de încărcare după viteza de încărcare, portul de încărcare sau timpul necesar pentru a ajunge la stație, adaptat în funcție de traficul în timp real. Ultima opțiune este utilă pentru că îți afișează simultan pe hartă timpul de sosire pentru toate stațiile PPC blue din regiune, fără să fie nevoie să selectezi manual fiecare stație de încărcare în parte. 

În plus, procesul propriu-zis de încărcare este foarte simplu: scanezi codul QR disponibil pe stația de încărcare sau alegi punctul de încărcare respectiv în aplicația PPC blue. Alternativ poți utiliza și cardul fizic RFID PPC blue. 

În plus, poți să oprești oricând procesul de încărcare al bateriei prin selectarea opțiunii Stop Charging din aplicația mobilă și deconectarea cablului de încărcare, chiar dacă bateria nu este încărcată 100%. 

PPC blue în România

Pe teritoriul României, lucrurile sunt la fel de simple ca în Grecia. Rețeaua de stații de încărcare preluată de la Enel X Way trece în prezent printr-un proces de rebranding prin marcarea cu noul logo PPC blue. Toate parteneriatele anterioare pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare sunt păstrate, astfel că îți poți încarca mașina electrică în oricare dintre spațiile care găzduiesc stații PPC blue și care anterior au găzduit stații Enel X Way. 

Utilizatorii Enel X Way au primit deja invitații pentru migrarea contului pe noua aplicație PPC blue, iar clienții care foloseau card RFID fizic sau virtual vor primi un nou card fizic PPC blue. 

În rest, condițiile de utilizare ale serviciilor și tarifele de încărcare rămân aceleași, la fel ca și prețurile abonamentelor existente, singura noutate fiind la numele abonamentelor:  

  • abonamentul Basic X cu 60 kW incluși devine PPC blueLite;
  • abonamentul Premium X cu 120 kW incluși devine PPC bluePlus;

În plus, PPC blue introduce un produs nou cu o cantitate mai mare de energie electrică inclusă pentru șoferii care călătoresc mai mult: abonamentul PPC blueMax cu 200 kW incluși. 

În prezent, PPC blue operează în România aproximativ 500 de puncte de încărcare disponibile în 63 de localități, cu o putere totală instalată de peste 10.000 kW. 

Una dintre particularitățile rețelei este că punctele de încărcare sunt situate în zone de interes precum centre comerciale, supermarketuri, restaurante și hoteluri, precum și în spațiile publice puse la dispoziție de municipalități interesate de îmbunătățirea calității aerului prin încurajarea mobilității electrice.

Practic, ai șanse mari să găsești un punct de încărcare PPC blue atunci când mergi la cumpărături, în vacanță sau când ai de rezolvat diverse proceduri cu acte la instituțiile publice. 

Pe termen lung, prin integrarea rețelelor de stații de încărcare din România și Grecia într-o singură aplicație, PPC blue își propune să devină cel mai important jucător pe piața mobilității electrice din această regiune a Europei prin realizarea unor investiții pentru dezvoltarea, gestionarea și operarea celei mai extinse rețele de încărcare a mașinilor electrice.

Foto principală: Dreamstime.