Din 2025, stații de încărcare rapide la fiecare 60 km de-a lungul principalelor rute de transport din UE

• Consiliul UE a adoptat o nouă lege privind infrastructura de încărcare pentru mașinile electrice.

• Pe baza “Regulamentului privind infrastructura pentru combustibili alternativi”, s-au stabilit o serie de obiective care vor trebui îndeplinite în următorii ani de statele membre ale Uniunii Europene:

– începând din 2025, trebuie instalate stații de încărcare rapidă de cel puțin 150 kW pentru autoturisme și utilitare la fiecare 60 de kilometri de-a lungul principalelor coridoare de transport ale UE (rețeaua transeuropeană de transport; TEN-T).

– tot începând cu 2025, trebuie instalate stații de încărcare cu puteri de minimum 350 kW pentru vehicule grele de transport la fiecare 60 de kilometri de-a lungul rețelei centrale TEN-T, respectiv la fiecare 100 de kilometri de-a lungul rețelei extinse TEN-T. Acoperirea completă a rețelei de drumuri va trebui finalizată până în 2030.

– începând cu 2030, stațiile de încărcare cu hidrogen trebuie instalate în fiecare zonă urbană și la fiecare 200 de kilometri de-a lungul rețelei centrale TEN-T.

• De asemenea, reglumentul prevede și date referitoare la metodele de plată pentru încărcări. Conform acestuia, posesorii de vehicul electrice sau vehicule alimentate cu hidrogen trebuie să poată plăti cu ușurință la stațiile de încărcare cu carduri sau dispozitive contactless fără a fi nevoie neapărată de un abonament. Totodată, furnizorii trebuie să ofere informații despre disponibilitate, timp de așteptare sau prețuri prin mijloace electronice.

• Noul regulament va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE la finalul verii și va intra în vigoare după 20 de zile de la data publicării.

• Via: Elektrek

• Foto: Dreamstime