Piața auto în mai 2025: România în declin, Europa în creștere

Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 33% în România în luna mai ca urmare a absenței programului Rabla, în timp ce europenii au înmatriculat cu 2% mai multe mașini comparativ cu mai 2024.

Piața auto din România a avut și în luna mai o evoluție care nu s-a sincronizat cu media raportată la nivel european, în contextul unei scăderi semnificative a înmatriculărilor pe toate segmentele. 

În același timp, piața auto europeană a raportat și de această dată o creștere. Chiar dacă este mai degrabă simbolică (+2%), creșterea reprezintă o gură de oxigen într-un context economic plin de incertitudini pentru industria auto.  

BT Leasing te conectează la cele mai relevante informații și date din piața auto, susținând antreprenorii care îndrăznesc să facă lucrurile să se întâmple și contribuie la dezvoltarea economiei României. Indiferent dacă ai nevoie de un autoturism nou, echipamente performante sau soluții verzi de energie pentru afacerea ta, noi îți oferim soluții de leasing adaptate nevoilor și oportunităților pieței locale.

BT Leasing - soluția de finanțare care susține antreprenoriatul românesc.

Piața auto din România

Piața auto din România a raportat peste 10.500 de unități înmatriculate în luna mai. Deși este cel mai bun rezultat lunar din ultimele trei luni calendaristice, înmatriculările sunt cu 32,7% mai mici comparativ cu luna mai 2024. De altfel, aceasta este cea mai mare scădere procentuală a înmatriculărilor pe luna mai dintre țările europene.

În plus, este a doua lună consecutivă în care scăderea înmatriculărilor se exprimă procentual cu două cifre, după scăderea cu 25% din aprilie 2025 vs. aprilie 2024. 

Principala cauză a acestei scăderi care a apărut începând din luna aprilie este reprezentată de amânarea programului Rabla, în condițiile în care anul trecut înscrierile au început la jumătatea lunii martie. 

În plus, perspectivele de redresare ale pieței auto în acest an au scăzut semnificativ după ce Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a decis să amâne programul Rabla din acest an cu numai o zi înainte de startul înscrierilor, care fusese stabilit inițial pentru persoane fizice pentru 19 iunie.

Potrivit celor mai recente declarații ale reprezentanților noului Guvern, programul Rabla va fi reanalizat în perioada imediat următoare și există inclusiv varianta în care Rabla nu va mai avea loc în acest an pentru ca fondurile alocate să fie redistribuite către proiecte finanțate parțial prin PNRR.

Grupul Renault a fost cel mai afectat de această situație: înmatriculările Dacia au scăzut cu 52%, la numai 2.600 de unități, în timp ce Renault a raportat doar 630 de unități, în scădere cu peste 55%. În schimb, alte mărci de top precum Toyota, Skoda sau Volkswagen au înregistrat scăderi cu circa 15%.

Pentru a doua lună consecutiv, singurele mărci din top 10 care au înregistrat creșteri au fost BMW (+38%) și Mercedes-Benz (+24%). O posibilă explicație pentru această evoluție este că mărcile premium sunt mai puțin afectate de absența programului Rabla, întrucât cei mai mulți cumpărători de mașini noi care casează mașini vechi își îndreaptă atenția spre modele accesibile, de la mărcile de volum. 

În ciuda scăderilor puternice din ultimele două luni, Dacia este în continuare lider detașat în acest an, cu aproape 15.000 de unități înmatriculate în primele cinci luni ale anului, triplu comparativ cu Toyota și Skoda, mărcile care completează podiumul. 

De altfel, structura primelor 10 poziții a rămas neschimbată, cu mențiunea că Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz sunt singurele mărci care au înmatriculat mai multe mașini comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut. 

În ciuda turbulențelor de pe piață, Dacia Duster a fost și în luna mai cel mai înmatriculat model de pe piața locală cu aproape 1.000 de unități, în timp ce podiumul a fost completat de „frații” Logan și Sandero. 

De data aceasta, cu aproape 400 de unități, Skoda Octavia a fost cel mai înmatriculat model de import, reușind astfel să surclaseze modele precum Toyota Corolla, Renault Clio sau Hyundai Tucson. 

Clasamentul este valabil în mare parte și în cazul datelor agregate pentru primele cinci luni ale anului, în care Duster este lider și a depășit pragul de 5.000 de unități înmatriculate, urmat de Logan cu peste 4.600 de unități și, la mare distanță, de Sandero. 

Între timp, Octavia și-a construit deja un avans consistent în lupta pentru titlul neoficial de cel mai înmatriculat model de import, cu 1.900 de unități, în timp ce Corolla a totalizat circa 1.500 de unități. 

Cota de piața a mărcii Dacia a fost de 25% în luna mai, comparativ cu cota uzuală de circa 30%. De această scădere au profitat în special mărcile din Germania, care au ajuns în premieră la o cotă de piață lunară de 20%, în timp ce mărcile din Japonia completează podiumul cu aproape 16%. 

China a înregistrat o cotă de piață de 2,9%, în special datorită mărcii MG care aparține constructorului SAIC și care a înmatriculat 253 dintre cele 305 mașini ale mărcilor din statul asiatic. De altfel, MG a ocupat locul 11 în clasamentul general pe mărci al lunii mai și este pe locul 12 în clasamentul pe primele cinci luni ca urmare a vânzărilor generate de modelul hibrid MG HS. 

La fel ca în ultimele luni, mașinile cu orice fel de sisteme hibride, inclusiv mild-hybrid (MHEV), full-hybrid (HEV) și plug-in hybrid (PHEV), au avut aproximativ o jumătate din piață și în luna mai (51%). Totuși, aceste date nu sunt neapărat relevante la nivelul pieței, în contextul în care includ și înmatriculările de hibrizi mild-hybrid, care au un rol minim în reducerea emisiilor comparativ cu full-hybrid. În plus, mașinile cu sisteme plug-in hybrid ar trebui raportate separat de restul hibrizilor, mai ales că acestea pot rula și în regim electric. 

Ca urmare a decalajului dintre programul Rabla 2024 și incertitudinile ediției din acest an, înmatriculările de mașini electrice au scăzut cu 43%, la puțin peste 400 de unități, și au avut o cotă de piață de 4%. 

Dacia Spring a înregistrat aproape 100 de unități în luna mai, în timp ce înmatriculările Tesla au scăzut cu 66%, la 47 de unități. De asemenea, Leapmotor, marca din China deținută parțial de Grupul Stellantis, nu a raportat nicio înmatriculare în luna mai, în timp ce înmatriculările BYD se lasă așteptate: o singură unitate apare în raportul oficial al DGPCI, deși constructorul chinez a debutat oficial pe piața locală

În acest context, datele pentru primele cinci luni ale anului sunt în mare parte similare, cu o cotă de piață de peste 48% pentru mașinile cu orice formă de hibridizare. În schimb, mașinile electrice au o cotă de piață de 5,2%, în scădere de la aproape 8% în perioada similară a anului trecut. 

Spre deosebire de cele mai multe țări europene, România raportează în continuare o cotă de piață semnificativă pentru mașinile cu sisteme de propulsie alternative, categorie în care intră și mașinile echipate cu sisteme GPL. Acestea au avut o cotă de piață de 11,5% în primele cinci luni ale anului, în creștere cu două puncte procentuale comparativ cu perioada similară a anului trecut și de peste două ori mai mare comparativ cu cota de piață a mașinilor electrice. 

Piața auto europeană

Între timp, piața auto europeană își continuă evoluția aproape în oglindă cu anul trecut, cu diferențe lunare relativ reduse într-o direcție sau alta. 

Pentru luna mai, datele publicate de Asociația Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA) arată că europeanii au înmatriculat peste 1,1 milioane de unități, în creștere cu 1,9% comparativ cu mai 2024. Aceasta a devenit astfel a doua lună calendaristică din acest an cu înmatriculări în creștere. 

Echilibrul comparativ cu anul trecut se reflectă mai ales în datele agregate pentru primele cinci luni ale anului: în total, europenii au înmatriculat 5,57 milioane de unități, în creștere simbolică cu 0,1% comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut. 

Cifrele sunt valabile pentru înmatriculările cumulate din cele 27 state membre ale Uniunii Europene la care se adaugă Marea Britanie și statele din regiunea economică EFTA (Islanda, Norvegia și Elveția).

Conform așteptărilor, Volkswagen este liderul detașat al pieței europene cu 127.000 de unități în luna mai, însă surpriza vine de la colegii de grup de la Skoda, care au încheiat primăvara pe locul doi după ce au surclasat Toyota cu mai puțin de 100 de unități. 

În rest, nu există noutăți majore în top 10, cu BMW peste mărci de volum precum Renault și Peugeot, în timp ce Dacia își păstrează tradiționalul loc 9 după ce a înmatriculat peste 49.000 de unități. 

O mențiune importantă aici este că Dacia se numără printre puținii constructori care în luna mai au înregistrat o creștere procentuală formată din două cifre. Mai exact, marca din cadrul Grupului Renault a înmatriculat cu aproape 14% mai multe unități comparativ cu mai 2024, corespunzător unei cote de piață de 4,4%. 

La nivelul primelor cinci luni ale anului, Volkswagen își consolidează prima poziție cu o creștere mult peste media pieței (+7,8%, aproape 616.000 de unități), în timp ce Toyota pierde teren în favoarea Skoda ca urmare a unei scăderi cu 7,6%, la aproape 397.000 de unități. De altfel, datorită rezultatelor din luna mai, Skoda a urcat pe locul 3 în clasamentul pentru primele cinci luni, în defavoarea mărcii premium BMW. 

Între timp, Dacia a raportat o creștere cu 1,8%, la aproape 250.000 de unități, și este în continuare pe locul 9 cu o cotă de piață de 4,5%. 

Dacă inițial reprezentau subiect de știre, scăderile lunare înregistrate de Tesla pe continentul european au devenit acum ceva obișnuit. Marca condusă de Elon Musk a raportat o scădere cu 27% în luna mai și cu 38% la nivelul primelor cinci luni ale anului. 

Tot în scădere, dar una mai moderată, au raportat și cele două mărci ale Grupului Hyundai. La nivelul primelor cinci luni, Kia a înregistrat un declin cu 3,1%, iar Hyundai cu 3,9%, însă Kia este în continuare pe locul 10 în clasamentul general al mărcilor. 

Pentru a doua lună consecutiv, Renault Clio a fost cel mai înmatriculat model din Europa, cu peste 21.400 de unități (+13%), urmat la mică distanță de Dacia Sandero (21.000 de unități, +6%), potrivit datelor companiei germane de analiză DataForce. 

Chiar și așa, Dacia Sandero este în continuare cea mai înmatriculată mașină din Europa și după primele cinci luni ale anului, cu peste 108.000 de unități, în scădere cu aproape 8%. Avansul față de Renault Clio este încă unul liniștitor, de peste 11.000 de unități, însă subcompacta franceză are de partea sa avantajul unei creșteri cu 5%. 

Dacia Duster ocupă locul nouă la înmatriculări în topul primelor cinci luni ale anului și a raportat a doua cea mai mare creștere procentuală a înmatriculărilor dintre modelele din top 10 (+12%), fiind depășită la acest capitol doar de Volkswagen Tiguan (+16%). 

Ford Puma, model produs la uzina de la Craiova, ocupă locul 15 cu peste 64.000 de unități și o scădere cu 11% comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut, în timp ce singurul model al unei mărci din China care este prezent în top 50 este MG ZS (locul 20, aproape 59.000 de unități). 

Mărcile din Germania domină în continuare peisajul auto european cu o cotă de piață dublă comparativ cu mărcile din Franța, atât în luna mai, cât și la nivelul primelor cinci luni ale anului.

ACEA nu publică defalcat datele pentru alte mărci din China cu excepția MG, motiv pentru care China apare în raportul oficial cu o cotă de piață de 2,3%.

Totuși, analiștii de la Dataforce afirmă că BYD a înmatriculat peste 13.500 de unități în luna mai și aproape 55.000 de unități la nivelul primelor cinci luni ale anului. În total, mărcile chineze au înmatriculat în luna mai 60.000 de unități pentru o cotă de piață record de 5,4%, comparativ cu 3% în mai 2024. 

Germania, cea mai mare piață auto europeană, a raportat peste 236.000 de unități înmatriculate în luna mai, în creștere cu 1,2%, în timp ce Marea Britanie a înregistrat peste 150.000 de unități (+1,6%). Dintre marile piețe europene, Spania s-a remarcat prin cea mai mare creștere procentuală (+19%, la aproape 113.000 de unități), în timp ce la polul opus s-a aflat Franța (124.000 de unități, -12%). 

La nivelul primelor cinci luni ale anului, Marea Britanie (851.000 de unități, +2,8%) și Spania (491.000 de unități, +14%) rămân singurele țări din top 5 care au raportat creșteri la înmatriculări, în timp ce piața germană este în scădere cu 2,4%, la 1,15 milioane de unități. 

La fel ca în România, și la nivel european continuă tendința de creștere a înmatriculărilor pentru mașini cu sisteme hibride fără încărcare la priză, care au înregistrat o cotă de piață de 34% în luna mai și 35% la nivelul primelor cinci luni. Principalul efect remarcat este o scădere a înmatriculărilor de mașini diesel și pe benzină care nu includ forme de hibridizare. 

Pe de altă parte, merită remarcat că mașinile diesel au avut în luna mai cea mai mare cotă de piață lunară din acest an (9,7%), astfel că au surclasat înmatriculările de mașini plug-in hybrid (8,2%). 

Între timp, segmentul de mașini electrice continuă să înregistreze creșteri semnificative. În luna mai, europenii au înmatriculat peste 193.000 de mașini electrice, în creștere cu 27%. Aproape un sfert dintre acestea au fost înmatriculate în Germania (43.000 de unități, +45%), în timp ce alte aproape 33.000 de unități au fost înmatriculate în Marea Britanie (+25%). 

La nivelul primelor cinci luni ale anului, cota de piață a mașinilor electrice a depășit pragul de 17%, cu aproape patru puncte procentuale peste nivelul din perioada similară a anului trecut. În plus, înmatriculările de mașini plug-in hybrid rămân mai mari decât cele ale mașinilor diesel. 

În absența unor evenimente economice majore, piața auto europeană ar putea continua evoluția similară cu cea de anul trecut și pe parcursul următoarelor luni. 

În schimb, piața auto din România se află sub semnul incertitudinii în așteptarea unui anunț oficial cu privire la soarta programului Rabla. De altfel, luna iunie va aduce probabil cea mai mare scădere lunară a înmatriculărilor din acest an din punct de vedere procentual, întrucât în iunie 2024 s-au înmatriculat peste 21.000 de unități (record lunar pentru 2024), în special datorită programului Rabla 2024.