Piața auto din România în iunie 2025: înmatriculările au scăzut cu 50%

Înmatriculările au scăzut cu 50% în România în luna iunie, întrucât Rabla a fost suspendat, iar în iunie 2024 s-au înmatriculat mai multe mașini decât de obicei înainte de intrarea în vigoare a unui nou regulament pentru sisteme de siguranță.

Piața auto din România traversează o perioadă de scăderi semnificative la înmatriculările de mașini noi, din cauza mai multor factori care au apărut simultan. Pe de o parte, lansarea programului Rabla pentru persoane fizice a fost suspendată în 18 iunie, cu numai o zi înainte de începerea înscrierilor, în contextul în care ediția de anul trecut a demarat în 19 martie. 

Pe de altă parte, la 1 iulie 2024 a intrat în vigoare General Safety Regulation 2 (GSR 2), un regulament prin care constructorii auto au fost obligați să echipeze toate mașinile vândute în Uniunea Europeană cu anumite sisteme de siguranță.

Astfel, constructorii care aveau încă pe stoc mașini fără sistemele de siguranță care urmau să devină obligatorii s-au grăbit să le înmatriculeze în luna iunie. În această categorie au intrat și mașini care nu respectau normele de poluare Euro 6e, care urmau să intre în vigoare în 1 septembrie 2024. 

Prin urmare, în iunie 2024 s-au înmatriculat peste 21.000 de mașini noi, adică aproape dublu comparativ cu media lunară de 12.500 de unități de pe parcursul anului trecut.

Acesta este contextul în care piața auto din România a înregistrat în iunie 2025 o scădere cu 50,3% a înmatriculărilor, la numai 10.600 de unități. În plus, este a treia lună consecutivă în care scăderea lunară este exprimată procentual cu două cifre, după scăderile cu 25% în aprilie și 32,7% în mai comparativ cu lunile similare ale anului trecut. 

BT Leasing te conectează la cele mai relevante informații și date din piața auto, susținând antreprenorii care îndrăznesc să facă lucrurile să se întâmple și contribuie la dezvoltarea economiei României. Indiferent dacă ai nevoie de un autoturism nou, echipamente performante sau soluții verzi de energie pentru afacerea ta, noi îți oferim soluții de leasing adaptate nevoilor și oportunităților pieței locale.

BT Leasing - soluția de finanțare care susține antreprenoriatul românesc.

Pe de altă parte, iunie 2025 a fost cea mai bună lună pentru înmatriculări de după februarie 2025, iar datele reprezentate grafic arată că piața auto din România s-a stabilizat acum în preajma pragului de 10.000 de unități pe lună.

În primele șase luni ale anului, românii au înmatriculat aproape 65.000 de mașini noi, în scădere cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Comparativ cu luna iunie a anului trecut, Dacia a avut cel mai mult de suferit, cu o scădere a înmatriculărilor cu 60%, la circa 2.700 de unități. Pe de altă parte, merită remarcat că Dacia a avut cea mai bună lună de după februarie 2025. 

Cu doar două excepții, toate mărcile prezente în top 10 au înregistrat scăderi în luna iunie. Toyota (-49%) și Skoda (-25%) au completat podiumul cu peste 900 de unități fiecare, în timp ce Volkswagen a ocupat locul 4 cu circa 750 de unități (-46%). Totuși, dintre mărcile din top 10, cea mai mare scădere procentuală a fost înregistrată de Renault, care a înmatriculat aproape 600 de unități (-65%).

Mai puțin afectat de programul Rabla, Mercedes-Benz a înregistrat o creștere cu 10%, la aproape 500 de unități, în timp ce Peugeot a avut cea mai bună lună din acest an și a reușit să pătrundă în top 10 cu puțin peste 300 de unități, dublu comparativ cu iunie 2024. Cu această ocazie, Suzuki a părăsit top 10 lunar pentru prima oară în acest an. 

Pentru prima jumătate a anului, componența top 10 a rămas similară cu cea de luna trecută. Dacia este în continuare lider detașat cu aproape 18.000 de unități, corespunzător unei scăderi cu 32% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, iar Toyota și Skoda completează podiumul. 

Mercedes-Benz (+4%) și BMW (+3%) sunt în continuare mărcile din top 10 care au înregistrat o creștere a numărului de înmatriculări în perioada scursă de la începutul anului, în timp ce Volkswagen a trecut pe scădere (-8%) ca urmare a rezultatelor înregistrate în iunie. 

În urma rezultatelor din luna iunie, Dacia Duster și-a consolidat poziția de cel mai înmatriculat model în România. Astfel, SUV-ul produs la Mioveni a avut aproape 1.200 de clienți noi în luna iunie, mai mult decât au adunat împreună Dacia Logan (650 unități) și Dacia Sandero (410 unitați), care completează podiumul. 

Skoda Octavia a fost la numai 10 unități să urce pe podium, în timp ce Toyota este reprezentată în top 10 prin Corolla și Yaris Cross. Luna iunie a adus și prima prezență în top 10 pentru Dacia Bigster, care a înregistrat peste 200 de unități și s-a poziționat astfel în spatele unui alt model Dacia: Jogger (250 de unități). 

În prima jumătate a anului, Dacia Duster are peste 6.200 de unități înmatriculate, cu aproape 1.000 de unități mai multe decât Dacia Logan, în timp ce Dacia Sandero completează podiumul la mare distanță în urmă (3.200 de unități). Skoda Octavia este în continuare cel mai înmatriculat model de import și singurul care a mai trecut de pragul de 2.000 de unități înmatriculate. 

Comparativ cu clasamentul din primele cinci luni, principala noutate este intrarea în top 10 realizată de Dacia Jogger (1.300 de unități) în detrimentul unui alt model al mărcii de la Mioveni. Astfel, modelul electric Dacia Spring a părăsit top 10 pe fondul scăderii puternice a înmatriculărilor din ultimele luni.

Dacia a avut o cotă de piață de aproape 26% în luna iunie, una obișnuită pentru acest an în contextul în care marca românească este mai afectată decât multe alte mărci de scăderea generală a înmatriculărilor. 

Mărcile din Germania au avut aproximativ 19% din piață și au fost urmate de cele din Japonia, în timp ce Franța s-a apropiat de 10%. Mărcile din China și-au păstrat cota de piață de 2,9% înregistrată și în luna mai, în special datorită mărcii MG deținută de constructorul SAIC. 

Potrivit datelor furnizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), mașinile cu motoare pe benzină fără sisteme hibride au avut cea mai mare pondere a înmatriculărilor în luna iunie, cu o cotă de piață de peste 33% și peste 3.500 de unități. 

Acestea au fost urmate de mașinile cu sisteme mild-hybrid (MHEV), indiferent că au motoare pe benzină sau diesel, cu o cotă de piață de 28,5% și aproape 3.000 de unități, în timp ce mașinile cu sisteme hibride (HEV) au ajuns la o pondere de aproape 18% din totalul înmatriculărilor datorită celor aproape 1.900 de unități înmatriculate. 

Românii au înmatriculat în iunie și peste 1.000 de mașini diesel (cotă de piață 9,9%), în timp ce mașinile plug-in hybrid au înregistrat o creștere cu 19,4%, la aproape 3.700 de unități.

Această creștere pentru plug-in hybrid a venit pe fondul majorării ofertei de modele cu astfel de sisteme din partea constructorilor auto și pe fondul unei scăderi a înmatriculărilor de mașini electrice cu 54%, la mai puțin de 400 de unități, corespunzător unei cote de piață de 3,7%. Dacia a avut doar 43 de unități Spring înmatriculate, în timp ce Tesla a cumulat doar 25 de unități, cu 77% mai puține decât în iunie 2024, iar mai bine de jumătate dintre acestea au fost Model Y. 

Începând din luna aprilie, APIA a modificat modul în care raportează datele publice pe motorizări și oferă acum informații despre înmatriculările cumulate de mașini cu motoare termice fără sisteme hibride, fără o distincție clară între benzină și diesel. Astfel, la nivelul primei jumătăți a anului, mașinile cu motoare pe benzină și diesel fără sisteme hibride au avut o cotă de piață cumulată de 45%, cu peste 29.000 de unități înmatriculate.

În schimb, APIA publică acum separat datele pentru înmatriculările de mașini termice echipate cu sisteme mild-hybrid, care la nivelul primei jumătăți a anului au înregistrat o cotă de piață de 26,8%, datorită celor peste 17.000 de unități înmatriculate.

La fel ca în cazul datelor lunare, se observă o creștere cu aproape 9% a înmatriculărilor de mașini plug-in hybrid, la aproape 3.700 de unități, corespunzător unei cote de piață de 5,7%. Cele mai populare modele plug-in hybrid în România în prima jumătate a anului au fost Ford Kuga (302 unități), Volkswagen Golf (219 unități) și Toyota RAV4 (203 unități). 

Pe segmentul de mașini electrice, APIA a raportat aproape 3.200 de mașini electrice în primele 6 luni, în scădere cu 44% comparativ cu prima jumătate a anului trecut, iar cota de piață s-a redus de la 6,9% la 5%. Cele mai populare modele electrice în acest interval au fost Dacia Spring (1.159 unități), Tesla Model 3 (191 unități) și Tesla Model Y (166 unități). 

Evoluția pieței auto din România în a doua jumătate a anului va depinde de mai mulți factori. Potrivit celor mai recente declarații ale ministrului mediului, Diana Buzoianu, programul Rabla va avea loc în acest an doar pentru persoane fizice în limita unui buget de 200 de milioane de lei, ceea ce reprezintă doar 14% din bugetul total de 1,43 miliarde de lei anunțat inițial sau 20% din bugetul de un miliard de lei alocat inițial pentru persoane fizice. 

În plus, Buzoianu a declarat că bonusul pentru achiziționarea unei mașini electrice va fi redus de la valoarea de 37.000 de lei anunțată anterior, pentru a permite unui număr cât mai mare de persoane să cumpere mașini electrice prin Rabla. 

Pentru moment, nu există un anunț oficial cu privire la data la care vor începe înscrierile sau valorile exacte ale bonusurilor, însă o decizie finală ar trebui luată până la finalul lunii iulie.

De asemenea, de la 1 august 2025, cota standard de TVA va crește de la 19% la 21%, ceea ce va determina o creștere a prețurilor mașinilor noi cu 1,68%, creștere care va fi resimțită în cazul achizițiilor realizate de persoanele fizice. Nu în ultimul rând, prețurile mașinilor sunt exprimate în euro, iar leul s-a devalorizat în ultimele trei luni cu circa 2,2%, de la o valoare medie de 4,97 lei pentru un euro în aprilie 2025 la aproximativ 5,08 lei pentru un euro în 15 iulie.

Foto deschidere: Dreamstime.