Test drive: Ford Puma 1.0 EcoBoost mild-hybrid 125 CP

Ford Puma a devenit rapid bestsellerul mărcii în Europa. Test cu versiunea cu motorul de un litru EcoBoost și sistem mild-hybrid în configurație cu transmisie automată cu șapte trepte și 125 de cai-putere.

Cine este și ce vrea Ford Puma de la noi?

Ca să nu mai lungim lucrurile inutil: Ford Puma este cel mai bine vândut autoturism al mărcii în Europa în 2021. Iar asta spune multe despre preferințele publicului din partea asta a globului. Anul trecut, SUV-ul de clasă mică a ajuns în garajele a peste 130.000 de europeni, bifând astfel un loc cinci în topul celor mai populare crossovere de segment B.

Și totuși, când spui Ford Puma, inevitabil te gândești la uzina de la Craiova, locul în care SUV-ul de clasă mică își începe viața. Mai nou, fabrica a trecut sub umbrela Ford Otosan, dar asta nu înseamnă că Puma va pleca de pe liniile de asamblare din Oltenia. Noii proprietari ai uzinei nu doar că au în plan creșterea capacității de producție (pe care o vor utiliza și pentru fabricarea utilitarelor – că pe segmentul acesta sunt șefi), ci și preluarea asamblării viitorului Puma electric – model pe care îl vom vedea în scurt timp. Cel mai probabil, Puma EV o să vină pe piață odată cu faceliftul gamei, mai ales că au trecut câțiva anișori buni de când modelul mărcii americane a intrat în horă.

Trei lucruri noi importante față de generația anterioară/modelul dinainte de facelift?

Pe actualul Puma n-am cum să-l compar cu vechiul Puma. Asta pentru că denumirea folosită de Ford în prezent a apărut în premieră în gama americanilor la final anilor ’90 pe un coupé de clasă mică, nicidecum pe un hatchback cu alură de SUV.

Totuși, Puma n-a fost primul SUV de clasă mică produs de Ford. Înaintea lui a fost EcoSport, model asamblat tot la Craiova. Din fericire, oficialii mărcii au ales să renunțe la ADN-ul introdus odată cu EcoSport și să meargă pe o filozofie modernă, în care accentul e bine pus atât pe design, cât și pe partea de dinamică. În caz că nu s-a înțeles din prima, EcoSport nu e vreun crai printre SUV-uri și nu e nici vreun sprinter în blocstart la 800 de metri.

Ca multe alte SUV-uri din această clasă, Puma are la bază un hatchback. Mai precis, Fiesta, un model care de-a lungul anilor a reprezentat cu tărie spiritul Ford în Europa. Păcat că pentru Fiesta povestea se încheie în 2023, anul în care Ford îl retrage complet de pe șine.

Ce concurenți are pe piața din România?

Foarte mulți. Nu-mi vine în minte niciun producător de volum care să nu aibă minim un reprezentat în segmentul SUV-urilor de segment B. În anumite familii există chiar și trei modele care se înghesuie pe aceeași parte de pat – a se vedea Volkswagen Taigo, T-Cross și T-Roc.

N-o să enumăr toți rivalii lui Puma că-i vedeți și voi la fiecare pas prin urbe. Doar o să-i amintesc pe cei trei care anul trecut au stat în topul clasamentului european: Peugeot 2008 – premiul întâi cu coroniță -, Volkswagen T-Roc și Renault Captur.

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?

Eu văd segmentul SUV-urilor mici ca fiind cel în care contează mult mai mult partea subiectivă decât cea obiectivă. Cred că mulți dintre cei care aleg un model în acest sement sunt mai interesanți de aspect și de dotări, decât de fișa tehnică și de partea practică.

Iar pentru a minimiza orice efort major din partea potențialilor clienți, Ford a ales să vină cu o ofertă simplă de tot: o motorizare pe benzină de un litru – da, acel EcoBoost premiat de nenumărate ori – cu sistem mild-hybrid la 48V în versiune cu două puteri. Poți opta fie pentru 125 CP, fie pentru 155 CP.

A existat și o variantă diesel, dar în acest moment n-o mai poți comanda.

Dacă nu ești împăcat cu cei 125 sau 155 de cai-putere, Puma poate fi configurat și în variantă ST. Pe scurt, o versiune de performanță care oferă 200 CP și 320 Nm dintr-un motor de 1,5 litri cu trei cilindri. Pe lângă sporul de putere cumperi și o parte din know-how-ul Ford Performance: dinamică mai bună plus o cutie de viteze manuală.

De testat, încă testez versiunea de bază, cea cu 125 de cai-putere, echipată cu transmisia automată cu 7 trepte. Și nu-i rea deloc, mai ales dacă nu ești genul care să meargă tot timpul on-off. Ți-aș recomanda varianta cu 155 CP doar dacă îți petreci mare parte din timp pe drumurile naționale și județene, în rest, te poți baza liniștit și pe versiunea mai docilă.

Cât consumă pe bune și ce autonomie are?

Ardere eficientă, extra putere și mai puține emisii cu noul cocktail de aditivi din benzina MOL EVO 100 Plus. Un trio chimic care protejează motorul, prelungește viața acestuia și scade consumul de carburant. Detalii aici

În cei 3.000 de kilometri pe care i-am parcurs – marea majoritate fiind în afara orașului – consumul mediu a fost de 5,5 litri/100 de kilometri. Prin oraș, consumul variază de la 6,5 la 7,5 litri/100 de kilometri: în funcție de cât de mult stai și numeri secundele până prinzi următorul semafor. Posibil că se poate și mai rău, dar încă n-am prins eu ziua în care să rezolv Sudoku în trafic.

În condițiile experimentate de mine, autonomia lui Puma trece lejer de 700 de kilometri.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?

Locul de joacă preferat e orașul. E micuț, e fâșneț – mai ales dacă-l pui pe modul Sport, și poziția mai înaltă la volan îți oferă un mic avantaj față de hatchback-urile din segmentul mic. Transmisia automată cu 7 trepte își face treaba binișor și nu te dojenește în niciun fel: nici când te târâi de la un semafor la altul, nici când vrei să-i ceri un pic de sportivitate. Totuși, n-ar fi fost rău să cupleze mai repejor atunci când o treci din Drive în Reverse, și invers. Că alunecă puțin pe gânduri când vrei s-o grăbești prin parcări, iar uneori mai are și mici momente de ezitare.

Puma nu-i de ignorat la drum lung. Direcția are un feedback bun, iar amortizoarele sunt reglate cu o treaptă mai sus peste media dintre confort și sportivitate. Cam în punctul în care ți-ai fi dorit să frânezi puțin mai mult în dreptul liniilor de tramvai. Dar mie îmi place că-i ceva mai sportivă decât multe dintre modelele din segment. Nu de alta, dar nu știi niciodată unde dai peste un segment de drum virajat.

Ai la dispoziție și cinci moduri de rulare: Normal, Eco, Sport, Snow și Trail. Și da, sunt diferențe sesizabile între “anemicul” Eco și “exuberantul” Sport.

Cum ți se pare designul exterior?

N-am fost și nici nu sunt un fan al SUV-urilor, dar am câteva plăceri vinovate. Iar Puma se numără printre ele. Nu știu dacă îmi place mai mult de când am văzut cum arată o versiune Puma de Campionat Mondial de Raliuri – model care nu are prea multe legături de sânge cu modelul fabricat la Craiova – sau dacă mi-a intrat pe sub piele atunci când am testat varianta ST, dar cert e că m-aș putea obișnui cu ea.

Cum sunt materialele la interior?

Ford este unul dintre producătorii care n-a setat vreun standard la capitolul materiale și finisaje. Iar Puma nu face excepție de la regulă. Există câteva zone în care plasticul e plăcut la atingere, dar marea majoritate a elementelor sunt fabricate din materiale dure și, unele dintre ele, nu atât de prietenoase. Sigur, nu te gândi că o să miroasă a cauciuc încins atunci când mașina stă în soare, dar nu te aștepta nici ca degetele să se afunde pe tunelul median sau pe fețele portierelor. Și pe partea de finisaje se poate mai bine. Cine știe, poate că faceliftul o să aducă îmbunătățiri consistente – mai ales că din peisaj o să dispară Fiesta, ceea ce înseamnă că singurul reprezentat Ford în segmentul B va fi Puma – nici EcoSport nu mai stă mult pe liniile de asamblare.

Dă-i o notă de la 1 la 10 pentru spațiile de depozitare.

Pentru un model din segmentul mic, Puma merită 8. Și i-aș fi dat 10, dar prea s-au zgârcit designerii cu spațiul din cotieră și cu cel de pe fețele ușilor. Și n-aș fi fost atât de drastic dacă cele două zone mai zgribulite în ale spațiului n-ar fi cele pe care le utilizezi des. Că în rest, îmi place că podeaua portbagajului este reglabilă pe două nivele, iar sub aceasta există și un “lighean” – oficial se numește Megabox – în care să transporți lucrurile murdare. Sau roata de rezervă.

Câți pasageri încap pe bune în mașina asta?

N-o avea ea tunel median foarte înalt care să încurce picioarele pasagerului din mijlocul banchetei din spate, dar tot nu-ți recomand să iei pe cineva acolo pentru o călătorie mai lungă. Că o să-și dea coate cu ceilalți și o să-ți bombardeze spătarul cu vibrații de fiecare dată când își mișcă picioarele.

Pe celelalte două locuri din spate nu se stă rău. E spațiu bun la genunchi, dar s-ar putea să ai impresia că-ți pică plafonul în cap dacă ai peste 1,80 metri.

Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?

Pe Ford Puma, specialiștii de la Euro NCAP l-au testa imediat după lansare. Iar SUV-ul fabricat la Craiova a primit maximul de stele de siguranță. Cinci.

Protecția pasagerilor adulți a fost notată cu 94%, protecția copiilor a primit 84%, iar pentru capitolul dedicat utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor (pietoni, bicicliști, motocicliști), Puma a primit 77%. Sistemele de siguranță disponibile standard pe modelul constructorului american au fost notate cu 74% din totalul disponibil.

Echiparea de bază se numește Titanium, iar standard, Puma dispune de sistem de asistență la părăsirea benzii de rulare, sistem de frânare automată de urgență, sistem de monitorizare a șoferului și un sistem capabil să recunoască semnele de circulație.

Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?

Deși pare ciudat, o să aleg să menționez sistemul mild-hybrid. Pentru că e bine pus la punct. Nu doar că alimentează pentru o perioadă bună de timp consumatorii de bord, dar și ajută – un pic – în timp accelerațiilor puternice. Mai taie nițel din acel turbo lag.

Ai simțit că-i lipsește ceva?

Ar fi mers niște padele pe volan pentru schimbarea treptelor de viteză. Sau măcar un mod manual pe selector.

Ce nivel de echipare să aleg și cât mă costă toată afacerea?

Mașina testată e cea de bază, adică echiparea Titanium. Peste ea poți plusa cu Titanium X, ST Line (în patru variante) și, bineînțeles, vârful de gamă ST.

Prețurile încep de la 23.800 de euro pentru motorizarea de un litru și 125 de cai-putere, iar dacă bifezi și transmisia automată – că-i utilă în orice periplu urban -, prețurile pleacă de la 26.050 de euro. Sigur, dacă vrei neapărat ce-i mai bun din ofertă, atunci calculele încep de la 31.800 de euro (Puma ST).

Eu ți-aș recomanda să începi să configurezi un Puma pornind de la ST Line. Nu de alta, dar acolo ai standard instrumentarul digital de bord, suspensia sport și P A D E L E L E pentru schimbarea treptelor (dacă mergi pe ideea mea cu transmisia automată).

Un lucru pentru care merită cumpărată mașina asta?

Pentru comportamentul dinamic. Că-i greu să faci un SUV de segment B care să fie și apreciat de public – a se citi vânzări bune – și care să meargă la fel de bine ca un hatchback.

Cea mai mare critică pe care i-o poți aduce?

Se putea lucra cu mai multă finețe la partea de interior. Nu mă încântă atât de tare că ecranul de 8 inchi e standard, cât m-ar fi încântat o lucrătură mai bună a finisajelor din interior.

Ai mână liberă să îmbunătățești un element al mașinii. Ce faci?

Îi reproiectez tunelul median și-i pun o cotieră mai lungă pe care chiar să-ți poți odihni brațul.

Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…

…vrei un crossover de oraș ceva mai chipeș și care merge și bine.

Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…

…nu ești pregătit să dai hatchback-ul din garaj pe SUV-ul – atât de popular – din showroom.

Tu ți-ai cumpăra-o?

Să zicem că dosarul de leasing operațional e în derulare la Autonom România. V-am zis că-i plăcerea mea vinovată.

Clientul perfect al mașinii?

Tinerii și familiile tinere cu un copil – că în portbagaj e loc și de-un cărucior – care petrec destul de mult timp în mediul urban.

La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.

Unul dintre SUV-uri de clasă mică cu un comportament dinamic bun.

Fișa tehnică a mașinii

Logo Ford

Ford Puma

1.0 ECOBOOST MHEV 125HP TITANIUM DCT

de la 26.050 €
Sistem de propulsie
Tip sistem de propulsie
Benzină Mild Hybrid
Sursă principală energie
Benzină
Sursă secundară energie
Putere maximă sistem
125 CP
Cuplu maxim sistem
200 Nm
Transmisie
Tip transmisie
automata
Număr trepte
7
Tracțiune
fata
Motor termic
Configurație / nr cilindri
in linie/3
Capacitate cilindrică
999 cmc
Putere maximă
125/92 CP/kW
Cuplu maxim
200 Nm
Nr. sisteme supraalimentare
1
Motor electric
Număr motoare electrice
1
Putere maximă electric
16 CP
Cuplu maxim electric
Baterie
Capacitate brută
0.40 kWh
Putere maximă încărcare AC
Performanțe
Accelerație 0-100 km/h
9.6 s
Viteză maximă
190 km/h
Consum Oficial
Consum carburant (NEDC) Mixt
Consum carburant (WLTP) Mixt
Consum energie electrică (WLTP) Mixt
Autonomie mod electric (NEDC) Mixt
Autonomie mod electric (WLTP) Mixt
Dimensiuni și mase
Lungime
4186 mm
Lățime (fără / cu oglinzi laterale)
1805 mm
Înălțime
1537 mm
Ampatament
2588 mm
Volum portbagaj
401 litri
Volum portbagaj cu rând 2 rabatat
1161 litri
Masa proprie
1334 kg
Siguranță
Rezultat
4 stele
Preț
Preț de pornire model
26.050
Preț mașină testată
27.100 €