Formula 1 în 2022: Schimbarea la față

Monoposturile de Formula 1 arată diferit în acest an datorită schimbărilor de regulament tehnic, iar testele de iarnă sugerează că Ferrari va reveni în lupta pentru victorii. Lewis Hamilton caută însă revanșa în fața lui Max Verstappen după finalul nebun din sezonul precedent.

Acroșaje între Lewis Hamilton și Max Verstappen la Silverstone și, mai ales, la Monza. O ploaie ca-n povești la Spa-Francorchamps. Controverse majore în Arabia Saudită. Și, desigur, o adevărată nebunie la cursa decisivă din Abu Dhabi. 

Dacă privești retrospectiv la ceea ce s-a întâmplat în sezonul 2021 al Formulei 1, probabil îți vei spune că nu există nicio șansă ca sezonul 2022 să fie mai bun. Mai ales dacă te uiți la al patrulea sezon al documentarului “Drive to Survive” de pe Netflix, care dramatizează toate aceste evenimente. Ce să mai, a fost anul nebuniei. Și, mai presus de toate, anul lui Mad Max

Doar că, vezi tu, există o vorbă: niciodată să nu spui niciodată. Și este posibil ca această vorbă să se potrivească excelent în contextul sezonului 2022. Chiar dacă Formula 1 a renunțat în cele din urmă la intenția de a schimba radical specificațiile motoarelor, regulamentul tehnic din acest an include o serie de modificări majore din punct de vedere aerodinamic. 

În mod tradițional, o schimbare majoră a regulamentului tehnic a adus cu sine o răsturnare spectaculoasă a ierarhiilor în Formula 1. Red Bull Racing a câștigat absolut tot în perioada 2010-2013 după schimbările aerodinamice și sistemul KERS introduse în 2009, pentru ca Mercedes să preia apoi ștafeta între 2014-2020 imediat după introducerea motoarelor V6 de 1.6 litri. 

Tocmai de aceea, este rezonabil să anticipăm că 2022 ar putea aduce o surpriză majoră din punct de vedere al performanțelor. 

Inginerii au avut mult de lucru pentru a dezvolta monoposturile din acest sezon. Foto: Ferrari

Ce se schimbă în regulamentul tehnic

Sunt destul de sigur că principala nemulțumire a unui fan obișnuit al Formulei 1 este numărul scăzut de dueluri roată la roată. Iar asta se întâmplă pentru că forța de apăsare aerodinamică scade cu 35% atunci când un pilot ajunge la 20 de metri în spatele unui alt pilot și cu 47% când distanța respectivă scade la 10 metri. De aici și celebrele plângeri ale piloților despre “aerul murdar” care afectează stabilitatea și, implicit, performanța monopostului în astfel de condiții. 

Regulamentul tehnic pentru sezonul 2022 își propune să corecteze (în sfârșit!) această problemă prin reintroducerea într-o altă formă a unui efect aerodinamic cunoscut drept ground effect (efectul la sol) și utilizat între 1977-1982. Efectul la sol permite generarea unei forțe gravitaționale între sol și monopostul aflat în mișcare prin intermediul a două canale montate pe sub caroserie cu scopul de a absorbi aerul. FIA susține că această schimbare de regulament va avea ca efect o reducere a forței de apăsare aerodinamică cu numai 4% la 20 de metri de un monopost și cu numai 18% la 10 metri de monopost. 

Dacă ești curios cum funcționează fizica din spatele acestor cuvinte urmărește clipul de mai jos: 

Să trecem acum la schimbările tehnice care vor fi vizibile cu ochiul liber pe monoposturi. În primul rând, designul pentru aripa față a fost simplificat semnificativ și integrează acum 4 elemente de dimensiuni mai mari, în timp ce aripa spate are două elemente și “pierde” componentele de pe părțile laterale. În plus, pe părțile laterale au fost interzise micile componente de diverse forme cu efecte aerodinamice. Cred că intuiești deja că monoposturile din 2022 au un design simplificat, mai plăcut ochilor. 

Și totuși, te înțeleg dacă ochii tăi vor coborî instant în zona pneurilor, pentru că și aici avem parte de o schimbare fundamentală: jantele au acum un diametru de 18 inchi, iar această schimbare a fost făcută strict la cererea furnizorului Pirelli, întrucât jantele de 18 inchi sunt mai relevante decât cele de 13 inchi pentru transferul de tehnologie din Formula 1 spre pneurile pentru mașini de serie. Tot aici merită menționată dispariția designului complex cu rol aerodinamic pentru jante și reintroducerea “capacelor” pentru pneuri, măsuri luate din considerente aerodinamice. 

Inițial, sezonul 2022 ar fi trebuit să includă și o serie de modificări substanțiale în privința motoarelor, însă acestea au fost amânate după retragerea celor de la Honda. Constructorul japonez furniza motoare pentru Red Bull și AlphaTauri, iar cele două echipe susțin că nu ar fi avut niciun furnizor de motoare pentru 2022 și că ar fi trebuit să se retragă din competiție. Prin urmare, nu numai că motoarele rămân aceleași, dar dezvoltarea acestora a fost interzisă până la sfârșitul sezonului 2025. 

În schimb, carburantul va fi o idee mai ecologic decât până acum, întrucât va conține etanol în proporție de 10%, comparativ cu procentul de 5.75% de până acum. 

Monoposturile de Formula 1 arată complet diferit în acest sezon. Foto: Ferrari

Testele de iarnă, puțin reprezentative

Conform tradiției, primul efect al unui regulament tehnic atât de diferit este variația de soluții aerodinamice adoptate de inginerii echipelor din Formula 1. Fiecare echipă încearcă să speculeze cât mai bine fiecare literă regulamentului, iar echipele de top jonglează chiar cu mai multe versiuni de “caroserii”. 

De exemplu, Mercedes a produs o surpriză când, la sesiunea de teste din Bahrain, a introdus un monopost cu elemente exterioare ale caroseriei fundamental diferite de cele utilizate în sesiunea de teste de la Barcelona. Ulterior, Red Bull a produs aceeași rumoare în chiar ultima zi de teste din Bahrain, în timp ce Alpine s-a remarcat printr-o soluție diferită de toate celelalte echipe. 

Cine a tras lozul câștigător? Este imposibil să știm. Sigur, putem să ne uităm pe timpii obținuți de piloți, însă orice fan al Formulei 1 știe că timpii din teste sunt foarte puțin relevanți. Totuși, pe baza calculelor realizate de site-ul oficial al Formulei 1, tabloul Formulei 1 pentru sezonul 2022 ar trebui să arate cam așa, conform simulărilor de cursă: 

Sursa: F1.com

Un lucru este cert: aproape toate echipele s-au confruntat în teste cu așa-numitul fenomen de porpoising: la atingerea unei anumite viteze pe liniile drepte, monopostul a început să “dea din cap” în sus și în jos, ca urmare a efectului la sol. 

În plus, există câteva concluzii simple pe baza modului în care s-au desfășurat testele de iarnă. În primul rând, Ferrari a avut un monopost fiabil, fără defecțiuni tehnice majore, și a parcurs cele mai multe tururi. Sigur, poate că asta s-a întâmplat și în absența unor update-uri majore pe monopost în sesiunea din Bahrain, însă în ansamblu senzația lăsată de Scuderia este că are potențialul de a lupta pentru victorii alături de Mercedes și Red Bull. 

Cu siguranță a fost una dintre cele mai bune sesiuni de teste pe care am avut-o într-un sezon. Nu au existat probleme majore, deși întotdeauna te aștepți la obstacole când ai parte de un monopost atât de nou și diferit.

Charles Leclerc, pilot Ferrari
Charles Leclerc, pilot Ferrari. Sursa: Ferrari

În mod ironic, pe cât de pregătită pare Ferrari să lupte cu Mercedes, pe atât de nepregătită pare Mercedes să câștige curse. Piloții și-au exprimat frecvent nemulțumirea cu privire la potențialul monopostului pe parcursul testelor și aparent nu au descoperit încă metodă prin care să remedieze problemele. 

Nu, în acest moment nu putem lupta pentru pole-uri și victorii. Sunt sigur că toată lumea și-a dat deja seama de asta. Nu suntem cei mai rapizi în acest moment. Cred că cei mai rapizi sunt cei de la Ferrari, apoi poate Red Bull, apoi poate noi sau McLaren, nu știu. Dar cu siguranță noi nu suntem în top. 

Lewis Hamilton, pilot Mercedes

Pe lângă perspectiva unui monopost mai puțin competitiv, Hamilton se va confrunta în acest an cu un nou coechipier în persoana lui George Russell. După ani de zile în care a căpătat experiență la Williams, britanicul și-a demonstrat din plin valoarea când l-a înlocuit chiar pe Hamilton în cursă din Bahrain din 2020 și a ratat o victorie spectaculoasă doar din cauza unor probleme la boxe și a unei pene. 

Totuși, până la primele confruntări pe circuit între cei doi pe care le aștept cu nerăbdare, Russell este pe exact aceeași lungime de undă ca și Hamilton. 

Unele echipe sunt foarte rapide, în special o echipă în roșu (n.r – Ferrari) și o echipă portocalie (n.r – McLaren). Se pare că au lucrurile sub control și sunt puternici cu puțin carburant, cu mult carburant și în privința pneurilor. În schimb, este sigur că noi nu suntem în frunte.

George Russell, pilot Mercedes 
George Russell, pilot Mercedes. Sursa: Mercedes F1

Din tabăra celor de la Red Bull lucrurile se văd în mare parte la fel, cu Ferrari în frunte. Cel puțin așa afirmă Christian Horner, șeful echipei. 

Cred că cel mai sigur lucru pe care îl putem spune este că, de fiecare dată când cei de la Ferrari sunt pe circuit, sunt competitivi. Și cei de la McLaren par competitivi. Cred că Mercedes nu și-au arătat încă adevărata formă.

Christian Horner, șef Red Bull

De altfel, opinia că “Mercedes nu și-a arătat adevărata formă” în teste este una extrem de comună în paddock. Este împărtășită, de exemplu, și de campionul Max Verstappen, care a avut un mesaj ironic. 

Dacă o echipă se descurcă bine, mesajul de la echipa respectivă este că “în mod sigur nu suntem favoriți”. Iar apoi, o săptămână mai târziu, când totul merge bine, mesajul devine “Am răsturnat totul într-o săptămână. Incredibil, mulțumesc tuturor celor de la fabrică”. 

Max Verstappen, pilot Red Bull
Max Verstappen, pilot Red Bull. Foto: Red Bull

Și nu este singurul. De exemplu, Carlos Sainz vorbește mai puțin despre Ferrari și mai mult despre Mercedes, despre care este convins că va avea în realitate un monopost competitiv. 

Este ceva tipic pentru Mercedes. Vor veni la prima cursă și vor spulbera competiția. Dacă ar fi fost prima oară poate că aș fi crezut, dar au făcut asta în ultimii 5-6 ani și mereu au avut performanțe în prima cursă. Nu cred comentariile lor și am observat și în datele GPS ce fac, dar nu vreau să spun mai mult.

Carlos Sainz, pilot Ferrari

Probabil te întrebi unde-i McLaren în acest peisaj. Până la urmă, echipa britanică ne-a oferit anul trecut o luptă spectaculoasă cu Ferrari pentru locul trei în clasamentul constructorilor. Ei bine, de data asta McLaren a înregistrat performanțe bune în testele de la Barcelona și o serie de bătăi de cap la frâne în testele din Bahrain. Dacă aceste deficiențe vor fi remediate, ne putem aștepta la noi confruntări speculoase pentru Lando Norris și Daniel Ricciardo. 

Am avut probleme în special pe stinturile lungi. Suntem mai în spate decât ne-am dori și departe de a putea spune că suntem încrezători înainte de prima cursă. Cu siguranță facem progrese, dar nu suntem în poziția în care vrem să fim. 

Lando Norris, pilot McLaren
Lando Norris, McLaren. Foto: McLaren

Dacă aceste probleme se vor confirma și după startul sezonului, este posibil ca McLaren să devină liderul așa-numitul pluton de mijloc. Iar principala amenințare pare să vină de la Alpine, în contextul în care echipa lui Fernando Alonso a avut o prestație satisfăcătoare în teste și pregătește deja un nou update pentru cursa inaugurală. 

Tot în acest pluton vom regăsi și echipe precum AlphaTauri, Aston Martin sau Alfa Romeo. Ultimii l-au pierdut pe Kimi Raikkonen, care s-a retras (din nou) din Formula 1, însă vor miza pe experiența lui Valtteri Bottas pentru a înregistra noi progrese. Finlandezul va juca un rol cu atât mai important la echipă cu cât va face pereche cu deburantul Guanyu Zhou, primul pilot chinez din istoria Formulei 1. 

Ingrata luptă pentru locul 9 din 10 se va da, probabil, tot între Williams și Haas. Pe de o parte, Williams va trebui să se descurce și fără Russell, care va fi înlocuit de Alexander Albon, însă are de partea sa și degringolada prin care trece Haas. 

Echipa americană a fost nevoită să renunțe pe ultima sută de metri la sponsorul Uralakli și la Nikita Maze(s)pin pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Adevărul este că pilotul în sine nu reprezintă o pierdere pentru Formula 1, mai ales că acesta este înlocuit de veteranul Kevin Magnussen. În schimb, rămâne de văzut cum se vor descurca americanii din punct de vedere financiar fără banii proveniți din Rusia. 

Mesajul piloților de Formula 1 înainte de startul noului sezon. Foto: Red Bull

Calendarul sezonului 2022

Sezonul 2022 al Formulei 1 va începe cu Marele Premiu al statului Bahrain, programat în weekendul 18-20 martie. Calendarul ar fi trebuit să aibă în total 23 de curse, însă cel puțin pentru moment au rămas doar 22 de curse ca urmare a anulării Marelui Premiu al Rusiei din cauza războiului declanșat în Ucraina. 

Principala noutate a sezonului este cursa inaugurală programată în Statele Unite pe Autodromul Internațional Miami din Florida, care va avea loc în 8 mai, în timp ce Australia, Canada, Japonia și Singapore au revenit în calendarul Formulei 1 după o absență de doi ani motivată de pandemia de coronavirus. Nu același lucru se poate spune și despre Marele Premiu al Chinei, care va reveni în calendar abia în 2023. 

Există însă și vești mai puțin plăcute, întrucât două dintre cele mai apreciate circuite din calendarul sezonului precedent, Portimao (Portugalia) și Istanbul (Turcia), nu vor gadzui curse și în acest an, întrucât au reprezentat doar soluții temporare pentru “încărcarea” calendarului într-un sezon pandemic. Aceeași soartă o are pentru moment și Qatar, însă țara din Orientul Mijlociu va reveni în Formula 1 în 2023 cu un circuit complet nou construit special pentru competiție. 

De asemenea, etapele de pe circuitele Imola (Italia), Red Bull Ring (Austria) și Interlagos (Brazilia) vor găzdui curse F1 Sprint, care vor decide grila de start pentru cursa principală de duminică. O noutate majoră este creșterea substanțială a numărului de puncte acordate în cursele de tip Sprint. Astfel, vor primi puncte primii 8 clasați, cu 8 puncte acordate învingătorului și un punct pentru pilotul de pe locul 8. Cu alte cuvinte, cursele Sprint vor avea un impact mai pronunțat în lupta pentru titlul mondial. 

Calendarul Formulei 1 pentru sezonul 2022. Între timp, cursa din Rusia a fost anulată.Foto: F1.com

Formula 1 în România

La fel ca în ultimii ani, Formula 1 poate fi urmărită în România pe posturile de televiziune Digi Sport, Telekom Sport și Look Sport, care vor transmite în direct toate sesiunile de antrenamente, calificările și cursele. De asemenea, toate evenimentele sunt transmise în direct și pe platforma online F1 TV, disponibilă pentru un abonament de 8 euro pe lună sau 52 de euro pe an. 

Există vești bune și dacă programul nu-ți permite să vezi cursele în direct. Abonamentul la F1 TV îți oferă acces nelimitat la înregistrările și rezumatele calificărilor și curselor de pe parcursul sezonului, iar un rezumat de 7 minute al fiecărei curse va putea fi urmărit gratuit pe canalul de Youtube al Formulei 1, la câteva ore după final. 

Nu în ultimul rând, povestea romanțată (poate o idee prea romanțată) a sezonului va fi transpusă în cel de-al cincelea sezon al documentarului “Formula 1: Drive to Survive”, care cel mai probabil va fi lansat pe Netflix în martie 2023.