Review F1 2021: simulator cu drame

F1 2021 adaugă rețetei deja cunoscute un nou ingredient: o poveste.

Trebuie să recunosc: nu urmăresc Formula 1. De ce nu urmăresc Formula 1 este greu de explicat, pentru că îmi plac competițiile pe circuit. Și de fiecare dată când îmi fuge ochiul la televizor în timp ce se transmite vreun Mare Premiu, stau și mă uit. Cum a fost cazul cursei de pe Silverstone din acest weekend, pe care am urmărit-o cu un prieten la care eram în vizită. Poate că ar trebui să merg mai des în vizite pe la prieteni, că așa m-aș uita mai des la Formula 1. 

Nu vreau să comentez ce s-a întâmplat în cursă – a fost aia în care Hamilton și Verstappen s-au acroșat încă din primul tur – dar știu că am trăit intens cursa, începând cu sperietura pe care am tras-o atunci când prietenul meu, boscorodindu-l pe Hamilton încă de la start, a trântit ce avea în mână în momentul în care pilotul britanic a transformat, printr-o simplă atingere, mașina lui Verstappen într-o ghiulea. 

Fix așa s-a întâmplat, doar că diferit.

Apoi a urmat o urmărire nebună, în care Hamilton, penalizat cu 10 secunde – o pedeapsă mult prea mică, spune prietenul meu – a recuperat de-a lungul a celor 50 de tururi handicapul și a reușit o primă poziție. Dacă vrei să înțelegi mai bine ce s-a întâmplat acolo și dacă vrei să afli mai multe despre Formula 1 în general, dă-i un follow lui Daniel, omul care dă în depresie dacă ratează vreun Mare Premiu. Le-a văzut pe toate și le știe pe toate. Nu glumesc. 

Eu am început să mă bâțâi în scaun încă de pe la jumătatea cursei, nu pentru că nu mai suportam tensiunea, ci pentru că voiam să mă întorc acasă și să continui propria-mi poveste virtuală de succes în ale pilotajului, în F1 2021. 

Simulator de scandal. Braking Point

Jocurile de tip simulator, prin natura lor, nu flirtează cu narativul, pentru că nu prea există narativ. N-ai ce să inventezi. În jocurile sim ești un oaspete, un intrus într-o lume virtuală care imită loial, cât mai detaliat, universul pe care îl trăim. Dacă joci WRC, te bați cu Ogier, Evans și Neville pentru titlul de campion mondial la raliuri. Dacă joci FIFA, bați mingea împotriva jucătorilor profesioniști pe care-i vezi la televizor bând apă și nu Cola. Iar dacă joci Farming Simulator, ei bine, nu te bați cu nimeni, că acolo nu există campioni mondiali. La Farming Simulator nici măcar nu ai vreo misiune. Pur și simplu te dai cu tractorul. Știu asta pentru că am vreo 350 de ore la activ în Farming Simulator 19. Nu întreba. 

Dar să revenim la F1, ca să explic de ce am scris ce am scris mai sus: în F1 2021, cel mai recent joc din serie, ai și o poveste: Braking Point. Aici, intri în pielea unui tânăr pilot de F2, Aiden Jackson, care tocmai a făcut trecerea din F2 în Marele Circ. Indiferent ce echipă îți alegi – Alfa Romeo, Alpha Tauri, Haas, Racing Point/Aston Martin sau Williams –, vei avea același coechipier (Casper Ackermann) și același rival (Devon Butler). Dacă-ți sună cunoscut numele scârbei, ei bine, nu te înșeală memoria: Butler a apărut și în modul Career din F1 2019. 

Aiden e băiat de treabă, dar se comportă de parcă ar fi fost crescut la geam, nu în lumea competitivă motorsportului; spre exemplu, Devon Butler îi bagă nonșalant strâmbe și-l face să se îndoiască atât de el, cât și de coechipierul său. Altfel, nu zic, povestea curge frumos, cu drame și tot ce trebuie. Dacă ai vizionat Drive To Survive, o să găsești câteva similitudini. 

Pentru că îmi plac poveștile frumoase – sunt în perioada vieții când asta caut, ca gamer – aplaud efortul băieților de la Codemasters, cu toate că mă aștept ca la următorul F1 să exploateze mai mult și celelalte fire epice. În F1 2021, parcurgi sezonul de Formula 1 din 2020 ca Aiden Jackson, iar în sezonul 2021 intri în pielea coechipierului său, Ackermann. Astfel, poți urmări povestea din două unghiuri diferite, pentru că fiecare dintre cei doi piloți au motivații diferite și-și înfruntă demonii în moduri diferite. Mi-ar plăcea ca în următorul joc să existe și un capitol pentru Butler, ca să știm ce face un personaj atât de infect să fie infect. Cine știe, poate că în viața privată e o bomboană de om. Mă rog. 

Băiatu’.

Să parcurgi povestea din Braking Point nu îți ia mult; are 17 episoade, dacă bine am numărat. Și nu sunt 17 curse propriu-zise, ci mai degrabă scenarii care trebuie să facă povestea să meargă mai departe. Spre exemplu, în prima cursă ca Aiden în sezonul F1 2020, în Australia, ești teleportat în mijlocul acțiunii, în turul 6; trebuie să-ți ajungi coechipierul până în turul 11. Nu-ți spun de ce, o să vezi tu. Din cele 17 episoade, doar patru sunt curse întregi. Ceea ce este OK, pentru că în modul Career clasic poți să joci până-ți iese pe ochi, pentru că acolo poți să controlezi tu toate aspectele. 

Dacă modul Braking Point ți se pare prea ușor, sau prea dificil, îi poți schimba gradul de dificultate: oprești jocul în mijlocul unei curse și vei găsi acolo opțiunea. Din motive greu de înțeles pentru mine, nu găsești opțiunea și în meniul principal, pe care-l poți accesa între misiuni. 

Mi-a plăcut să fiu erou în Braking Point, am parcurs povestea pe nerăsuflate: un maraton care durează câteva ore, nu cred că mai mult de zece. Sigur, aici depinde pe ce nivel de dificultate joci. Eu am aflat de opțiunea de care ți-am zis mai sus abia după ce am terminat povestea. 

Ce nu mi-a plăcut, în schimb, a fost comentariul generalist, un gest de lene din partea creatorilor jocului, dacă e să mă întrebi pe mine. Să-ți explic: joci una dintre misiune de care ți-am povestit. Și să spunem că obiectivul tău este să-ți depășești rivalul, care este pe locul 5. Dar tu, pentru că ești mai robot decât a fost Hamilton în Marele Premiu de la Silverstone din 2021, i-ai întrecut pe toți. Ai câștigat un Mare Premiu! Iar la final, în cut scene, îi auzi pe comentatori zicând ceva de genul: „Ce cursă bună a avut Jackson, un loc pe podium aduce puncte bune echipei.” Bă băieți, am câștigat cursa, nu doar m-am calificat pe podium! Venim și noi un pic mai pregătiți? Ce-i aici, transmisiune live de la Digi 24? 

Croiește-ți propriul drum, singur sau cu un prieten

Pe lângă Braking Point, F1 2021 dispune și de obișnuitul mod Career, în care-ți poți face propriul pilot fictiv pe care să-l porți, pe trasa ideală, către victoria supremă: titlul de campion în Marele Circ. Spre deosebire de povestea din Braking Point, care urmează un script, în Career (My Team) dispui de libertatea de a alege nu doar echipa, dar și modul în care evoluează aceasta de-a lungul sezoanelor. Dacă preferi să nu-ți bați capul cu managementul echipei, există și o variantă de Career în care ești doar pilot, nu și om de PR, boss și mecanic.

Spre exemplu, în funcție de cum anume te descurci tu cu mașina în „misiunile” pe care ți le cere echipa în timpul sesiunilor de antrenament, primești puncte cu ajutorul cărora poți îmbunătăți componente ale mașinii (aero, performanță, fiabilitate etc.). Apoi, răspunsurile pe care le dai în interviurile de după cursă influențează modul în care ești perceput de coechipier, de echipă sau de sponsori. O noutate aici este Department Events, adică evenimente care au loc în cadrul echipei – evident! – și care pot altera concentrarea piloților. A, da, concentrarea (Focus) este un atribut nou adăugat profilurilor piloților. Pe scurt: cu cât ai Focus mai mare, cu atât operezi în deplinătatea calităților tale de pilot. 

Așa am început cariera în My Team. Deja mă simt sărac.

Dacă și tu ești genul care să-ți hrănești cât mai bine fantezia de a deveni pilot de F1, poți începe modul Career din pepiniera Formula 2, ca de acolo să progresezi mai întâi în F1. Eu din F2 am plecat, n-am ajuns departe, dar asta pentru că sunt genul masochist care se aruncă direct într-un nivel ridicat de dificultate, ca apoi să am ce boscorodi până când înțeleg cum se joacă. 

Iar dacă ai un prieten care să dețină F1 2021, acum puteți să parcurgeți împreună drumul către succes. Practic, coechipierul tău nu mai este un AI, ci chiar prietenul tău. Care probabil că o să-ți devină dușman în momentul în care o să înceapă lupta pentru puncte și el n-o să te lase să-l depășești; sau viceversa. Acest mod co-op de carieră este exclusiv online. Iar dacă vine la tine vreun prieten și aveți chef de un hot seat, e bine să știi că F1 2021 dispune și de mod split-screen. 

Gameplay pentru toate gusturile

În cazul în care acesta nu e primul joc F1 de la Codemasters pe care-l joci, trebuie să știi că motorul grafic este același ca și în F1 2020. Și în F1 2019. Și în F1 2018. E același de șapte ani, mă rog. Însă asta nu înseamnă în vreun fel că vei suferi de grafică proastă sau ceva, pentru că în acești șapte ani a tot evoluat. Jocul încă arată bine de tot, pentru un sim. (Simulatoare fiind, nu-ți obosesc retina cu artificii estetice ca în Need for Speed).

Captură de ecran de pe PS4 Pro.

Dar mai importantă decât grafica este calitatea de a fi jucabil, pentru că pe degeaba arată bine dacă nu poți ține, din controller, mașina pe circuit nici în ruptul capului. Project CARS, de tine vorbesc!

Iar F1 are o atât de mare varietate de setări încât se pretează oricărui tip de jucător. Dacă ești începător, poți activa trasa ideală pe toată lungimea circuitului, ca să știi pe unde să mergi și când să frânezi. De fapt, dacă ești începător-începător, ai și asistent de frânare, care face fix ce crezi că face: îți frânează automat mașina dacă simte că ai adormit la volan. Sau, mă rog, că ai ratat punctul de frânare. ABS-ul îl poți dezactiva, sistemul de control al tracțiunii are și el mai multe niveluri de intervenție.

Iar atunci când o dai de gard, dintr-o simplă apăsare de buton poți activa funcția Flashback, care te trimite înapoi în timp cu câteva secunde, oferindu-ți șansa să abordezi diferit situația. Și poți să setezi chiar și nivelul de dificultate al oponenților – care, apropo, sunt foarte bine programați, știu să-și apere poziția, să atace, să-ți ofere o experiență de joc originală. Este greu spre imposibil să nu poți sincroniza gameplay-ul cu nivelurile tale de cunoștințe și abilități. Și dacă-ți place jocul hazardului, poți să-l activezi și apoi să te aștepți să te lase, din senin, vreo componentă a mașinii fix când ți-e lumea mai dragă. 

Când decorul se schimbă și arată așa, dai un rewind sănătos și reiei faza.

Modificări poți să aduci și curselor în sine: poți opta pentru curse scurte sau pentru curse întregi, cu zeci de tururi. Sesiunile de antrenament și cele de calificări pot fi și ele scurtate, dacă ești pe grabă. După cum ziceam: gameplay-ul lui F1 2021 poate fi croit fix după preferințele tale. 

Și când te saturi să te joci singur, poți oricând să intri în online și să te înscrii în curse zilnice sau chiar să participi în campionatul F1 virtual, pentru că seria de jocuri F1 este platforma oficială e-sports pentru Marele Circ. 

F1 2021 este proaspăt ajuns la rafturi, îl găsești atât pentru PlayStation (4 și 5) și pentru Xbox (One, Series X), cât și pentru PC. Cerințele minime de sistem sunt:

SO: Windows 10 pe arhitectură de 64 de biți
Procesor: Intel Core i3-2130 sau AMD FX 4300
Memorie: 8 GB RAM
Placă grafică: NVIDIA GTX 950 sau AMD R9 280
Spațiu: 80 GB

Acum vă rog să mă scuzați, urmează să intru în sesiunea de antrenament pe Abu Dhabi. Mă așteaptă o cursă lungă.