Doar ce-mi terminasem temele când tata a intrat val-vârtej pe ușă și-a anunțat că pleacă într-o deplasare scurtă. De undeva din capătul dormitorul arunc clasicul “unde?”. N-avea timp de povești, motiv pentru care am ieșit în fugă pe aleea blocului să-mi iau doza de curiozitate. Nu termin setul de întrebări că ajungem în parcare unde îl aștepta un nene (așa le spuneam în anii ăia domnilor ceva mai în vârstă decât tata) într-un Volvo S80. Restul sunt crâmpeie de amintiri dintr-un scaun îmbrăcat în piele, de pe șezutul căruia vedeam o consolă centrală cu zeci de butoane de pe care îți jur că ai fi putut lansa rachete intercontinentale. Cel puțin asta era percepția puștiului de atunci.
Dar nu poveștile copilăriei mele reprezintă subiectul acestui material, ci noul Volvo ES90.



Specialitatea casei
Dacă ar fi să urmez liniile arborelui genealogic – așa cum ar fi și normal – noul ES90 stă pe aceeași ramură cu S90. Doar că suedezii s-au gândit să iasă cumva din tiparul sedanurilor de clasă mare și să adauge mici artificii care să-l poziționeze pe ES90 un pic mai departe de clasicul S90. Să nu mai existe nicio confuzie, chiar dacă cele două modele au sisteme de propulsie diferite.
Ce vreau să spun aici? În primul rând, ES90 e un model în două volume, cu deschiderea portbagajului cu tot cu hayon. Dacă era Audi, i-aș fi zis Sportback. Totodată, Volvo a luat ceva din ADN-ul V-urilor Cross Country și i-a dat lui ES90 o gardă la sol care variază de la 17,7 centimetri până la 18,4 centimetri (în funcție de suspensia pe care o comanzi și de numărul motoarelor). Nu știu cum să vă zic, dar cunosc modele trecute în buletin ca SUV-uri, dar care nu se apropie de valorile pe care le oferă ES90 în ceea ce privește garda la sol. Prin urmare, ES90 se încadrează perfect în definiția crossover-ului. E câte un pic din toate.



Acum, n-aș exagera deloc dacă v-aș spune că văd ceva consangvinizare atunci când mă uit la fotografiile cu ES90: în familia extinsă există Polestar 2, al cărui design seamănă suficient de mult cu cel al noului crossover Volvo. Dincolo de ideea asta care mi-a răsărit, n-au cum să nu remarc zona frontală inspirată de la EX90 și luată la șlefuit încât să-i vină mănușă lui ES90.

Unii ar putea spune că-i un sedan. Alții vor vedea silueta unui fastback sau chiar indicii specifice SUV-urilor. Te vom lăsa pe tine să decizi.
așa deschide Volvo comunicatul de presă publicat odată cu lansarea lui ES90.
Și din moment ce Volvo a pasat mingea, atunci hai să explic și ce-i cu acel intro cu S80. Pentru mine, ES90 o să fie fratele electric al lui S90. Atenție, n-am zis fratele geamăn. Prin urmare, faptul că acum două decenii, un S80 (înaintașul lui S90) mi-a intrat adânc sub epidermă, mă face să cred că, per total, ES90 se va ridica la standardele care după atâta timp încă îmi activează sinapsele. Cei doi cenți ai mei.









Și nici n-o să deschid subiectul sedanurilor mari din familia Volvo dintr-un simplu motiv: istoria începe undeva după jumătatea anilor ’60, când Volvo a lansat seria 140. A continuat cu 240, 700, 900, iar mai apoi a trecut la indicativele S80, respectiv S90. Deci material de studiu ar fi pe tema asta.
Primul din generația lui
De-acum o să las caroseria deoparte – în speranța că fiecare o să-l pună pe ES90 acolo unde crede de cuviință, deși BMW i5, Audi A6 e-tron și Mercedes-Benz EQE sedan abia așteaptă să-i facă marcaj strâns – și o să mă axez pe ce se află dedesubt.
Noul Volvo ES90 folosește arhitectura SPA2, adică aceeași structură pe care o găseai până acum pe Volvo EX90 și pe Polestar 3. Eu v-am zis că înrudirea asta merge dincolo de denumiri. Revenind. Și totuși, spre deosebire de celelalte două modele înfrățite, ES90 folosește o arhitectură la 800V. Porsche, Audi, Hyundai și Kia sunt mărcile care până acum au demonstrat că această configurație este câștigătoare, mai ales prin prisma puterilor mari de încărcare.

ES90 va fi disponibil în trei configurații.
Intrarea în gamă o vei găsi în configurator sub numele Single Motor. Cum s-ar traduce în româna vorbită? Un motor electric pe puntea spate capabil să dezvolte 333 CP și 480 Nm și o baterie cu capacitate netă de 88 kWh (92 kWh brut). Autonomia măsurată conform standardului WLTP este de 650 de kilometri, iar încărcarea la stații DC va putea fi făcută cu puteri de până la 300 kW. Bun. Foarte bun.
Dacă nu ești convins că resursele versiunii Single Motor pot muta cursiv cele aproape 2,4 tone, atunci Volvo îți dă posibilitatea să mai adaugi un motor electric. Versiunea se numește Twin Motor și oferă un maxim de 449 CP (177 + 272) și 670 Nm (265 + 405). Totodată, capacitatea bateriei crește la 102 kWh (106 kWh brut), iar autonomia maximă conform WLTP ajunge la 700 de kilometri. Totodată, puterea de încărcare crește la 350 kW. Excelent.
În cazul în care crezi că drumurile tale vor fi realizate preponderent pe autostrăzile fără limită de viteză ale Germaniei, atunci poți bifa în configurator varianta Twin Motor Performance. Are două motoare gata să dezvolte 680 de cai-putere și 870 Nm. Pentru fanii cifrelor, accelerația de la 0 la 100 km/h are loc în 4 secunde. Și eu zic că nu-i deloc rău pentru o mașină a cărei masa trece de 2,5 tone. Bateria este aceeași, de 102 kWh, iar încărcarea rapidă se realizează tot cu 350 kW.
Cât despre încărcarea AC, ES90 poate să lucreze cu 11 kW. Aș adăuga un “pentru moment”, întrucât sunt convins că dacă vor exista cereri în această direcție, Volvo ar putea veni cu un update cu încărcare AC la 22 kW. S-a întâmplat în câteva rânduri în portofoliul altor producători, deci de ce nu s-ar putea aplica și aici?

Interior de limuzină
O să încep cu o informație care mi-a cucerit latura matematică: ampatament de 3,1 metri. Deși ES90 merge cot la cot cu sedanurile/crossoverele de segment D, spațiul interior poate fi încadrat în segmentul E. N-am văzut pe viu mașina – ca să simt cât de încăpătoare e – dar din datele pe care le oferă Volvo, pasagerii vor călători bine și foarte bine. Spațiul la cap pentru pasagerii din față este de 1.075 de mm, iar cel de la picioare de 1.079 de mm. În spate, spațiul la cap va fi de 960 de mm, iar spațiul pentru picioare ajunge la 899 mm. Asta tot pentru iubitorii de statistici.
În ceea ce privește planșa de bord și postul de conducere, Volvo ES90 mizează pe aceeași atmosferă cu care ne-am obișnuit deja. Culori care să nu iasă foarte mult în evidență, texturi plăcute și elemente moderne. Pe listă din urmă o să trec instrumentarul digital de bord de 9 inchi (pe care, personal, nu-l găsesc neapărat cel mai elegant) și sistemul de infotainment care comunică cu ocupanții prin intermediul unui ecran de 14,5 inchi. La baza acestuia din urmă se află platforma Nvidia Drive AGX Orin în versiune cu două module, despre care Volvo spune că oferă cea mai bună capacitate de calcul din toate modelele mărcii de până acum.





















Tot aici o să amintesc de sistemul de climatizare pe patru zone, de iluminarea ambientală cu șase teme predefinite (așa cum fac și alți constructori din segmentul premium care oferă setări specifice în funcție de starea de spirit a celui de la volan), de plafonul panoramic de dimensiuni mari care vine, opțional, și într-o variantă a cărui opacitate/transparență poate fi controlată dintr-un buton (așa cum găsești astăzi în gama Audi, Porsche, Renault) și de un sistem audio Bowers & Wilkins cu 25 de incinte.


Alte informații care te-ar putea interesa
Știu că am ratat – dinadins – o serie de informații care te-ar putea interesa, dar le voi expune în cele ce urmează.
Dimensiunile noului ES90: 5 metri lungime, 1,94 metri lățime și înălțime de 1,54 de metri.
Volvo spune că portbagajul măsoară 446 de litri, iar prin rabatarea scaunelor din spate (și în funcție de cum calculează fiecare și ce produse are de gând să transporte) volumul poate crește la 1.256 de litri. Probabil că o să găsești și alte valori pe internet, mai ales că Volvo a ales să comunice volumul în funcție de mai multe standarde utilizate. Sub capotă, constructorul suedez a ales să ofere un frunk cu un volum de 22 de litri (e posibil ca valoarea acestuia să fie mai mare în cazul variantelor cu un singur motor electric).






Coeficientul aerodinamic al lui ES90 este de 0,25, iar asta îl transformă în cel mai aerodinamic Volvo electric de până acum. S-a lucrat ceva față de știam de la EX90, de exemplu.
Tot din motive aerodinamice, mânerele sunt acum integrate în portiere (există și sistem soft-close).
Jantele vor avea dimensiuni cuprinse între 20 și 22 de inchi, iar caroseria va putea fi comandată în șapte nuanțe.

La interior există un loc special pentru încărcarea wireless a telefonului mobil care oferă și funcție de ventilație. Să nu se mai încingă dispozitivul pe timp vară. Good one, Volvo.

Scaunele spate vor putea fi rabatate individual și vin și cu reglaj al spătarului.
Climatizarea cu patru zone folosește un sistem avansat de purificare a aerului.
La o stație rapidă de 350 kW, ES90 (indiferent de configurația comandată) își va putea încărca bateria de la 10 la 80% în 20 de minute.
Volvo anunță că a deschis deja listele de comenzi pe anumite piețe din Europa (Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria). Alte piețe vor fi adăugate listei în cursul anului curent, dar și în 2026.
Pentru a avea un punct de referință, pe piața din Germania, ES90 Single Motor are un preț de pornire de 71.990 de euro (echiparea de bază Core), în timp ce vârful de gamă Twin Motor Performance pornește de la 94.490 de euro (cu echiparea de top Ultra care include, printre altele, suspensia pneumatică).