Cars & Roads Croația by Michelin: Restaurante și hoteluri

În Cars & Roads Croația by Michelin am descoperit numeroase restaurante și hoteluri la care merită să ajungi. Punctele de referință au fost cele două restaurante cu stele Michelin din Zagreb și Plešivica.

Scopul principal al road tripului Cars & Roads Croația by Michelin a fost testarea a 7 SUV-uri hibride timp de 10 zile pe un traseu în regim de autostradă, drum național, mediu urban sau șosele de coastă, pentru o imagine cât mai relevantă despre comportamentul acestora. 

În același timp, un scop secundar al turului a fost reprezentat de identificarea unor locuri în care merită să ajungi, inclusiv restaurante și hoteluri. Iar Croația a avut multe de oferit la acest capitol, indiferent de zonele în care am ajuns. 

Un aspect important de menționat este că traseul pe care l-am parcurs s-a concentrat pe partea nordică și vestică a Croației, astfel că am călătorit în capitala Zagreb, peninsula Istria sau pe insula Rab, însă nu am ajuns și în regiunea sudică a țării, motiv pentru care acest articol nu include zone precum Zadar, Split sau Dubrovnik.

Restaurante la care trebuie să mănânci

Pe parcursul road tripului am ajuns în zone tipic urbane, dar și în regiuni unde toate ingredientele folosite în bucătărie sunt de origine locală. 

Noel (Zagreb, Croația)

Croația are în prezent 11 restaurante cu o stea Michelin și un restaurant cu două stele Michelin. Pentru a beneficia de aceste distincții, restaurantele au fost vizitate de inspectorii Michelin de mai multe ori într-un an, în sezoane diferite, la ore diferite și în zile diferite, iar raportul complet a analizat nu doar calitatea mâncării, ci întreaga experiență de la restaurant. 

Printre restaurantele croate cu stele Michelin se numără și Noel din Zagreb, care deține o stea începând din 2019. Restaurantul se află în imediata apropiere a centrului capitalei croate, iar meniul de degustare se schimbă de patru ori pe an, în funcție de anotimp. În cazul nostru, cina a reprezentat o călătorie printre creații clasice și moderne, acompaniate de diverse varietăți de pâine coaptă. 

Meniul a fost o călătorie spectaculoasă printre tradițional și inovator în bucătăria croată, iar pairing-ul făcut fie cu vinuri din Croația sau cu o selecție de ceaiuri și băuturi non-alcoolice a desăvârșit tot ce s-a pus pe masă într-un fel în mod cu totul special. Mi-a plăcut și că Noel este un restaurant unde am văzut mulți localnici, nu doar turiști atrași de magia cu praf de stele Michelin din farfurie și cu siguranță Zagreb e locul pe care trebuie să-l pui pe listă dacă mâncarea bună e pasiunea cu numărul 1 din viața ta.

Berti Panaiot (UrbanAdventures)

Citește aici povestea completă a experienței culinare de la Noel.

Korak Winery (Plešivica, Croația)

Dacă Noel este un restaurant tipic urban dintr-o capitală europeană, Korak Winery este la polul opus: îl găsești la numai 50 de kilometri distanță în Plešivica, un sat cu mai puțin de 300 de locuitori situat într-una dintre cele mai cunoscute zone viticole ale Croației, pe care populația locală o aseamănă cu regiunea viticolă Champagne din Franța.

Totul este diferit la Korak Winery: chef-ul Bernard Korak și-a propus să ofere experiențe culinare în care să combine produsele cultivate sau crescute local cu tradițiile regiunii și cu natura. Cu alte cuvinte, Farm to Table. 

Astfel, legumele și ierburile utilizate provin din grădini organice de legume și plante aromatice, iar în jurul podgoriilor există numeroși pomi fructiferi, inclusiv nuci. Dacă unele produse nu sunt disponibile, aprovizionarea e făcută de la vecini și alți producători locali din satul Plešivica.

Restaurantul Korak a obținut în 2023 o stea Michelin, dar și o stea verde pentru abordarea sustenabilă pe care o folosește în prepararea meniurilor. 

Și pentru că toate ingredientele necesare depind atât de anotimp, cât și de mulți alți factori naturali, meniul exact este stabilit în fiecare dimineață, în funcție de ingredientele disponibile la momentul respectiv.

Vârful experienței ar fi putut să fie melcii acoperiți de frunzele de salată culese cu 5 minute înainte în grădină. A fost ca și cum aș fi spart între dinți concentrat de gust, ca și cum m-aș fi legat instantaneu prin rădăcini în pământurile de acolo. Dar aici n-au fost vârfuri, a fost o poveste care a început cu untul în coajă de ceară care se topește sub presiunea plăcută a unui prosciutto local și s-a terminat cu niște clătite inspirate din bucătăria familiei omului care și-a imaginat toate lucrurile astea.

Mircea Meșter (Autocritica)

Citește aici povestea completă a experienței culinare de la Korak.

Zigante Tartufi Shop & Gourmet Restaurant (Livade, Croația)

Indiferent dacă îți plac trufele sau nu, dacă ajungi în regiunea Istria din Croația trebuie să-ți faci un drum până la Zigante Tartufi Shop & Gourmet Restaurant. Noi am oprit aici pentru un prânz în care am comandat, printre altele, burgeri cu trufe negre, cartofi prăjiți cu trufe negre și înghețată cu, ai intuit bine, trufe negre.

În plus, Zigante nu este doar un restaurant unde mănânci și pleci. Într-o cameră alăturată găsești un shop din care poți să cumperi diverse produse cu trufe, inclusiv ulei de măsline, chipsuri, ketchup, unt sau sare de mare. 

Să nu uit de intrarea în restaurant: acolo afli că restaurantul apare și în Cartea Recordurilor pentru că proprietarul a descoperit în zonă, în 1999, cea mai mare trufă din lume, care cântărea 1,31 kilograme. 

Goré Restaurant (Kisharsany, Ungaria)

Foarte posibil nu ai auzit până acum de Kisharsany. Este un sat cu mai puțin de 500 de locuitori situat în sudul Ungariei, undeva la jumătatea distanței dintre Timișoara și Zagreb. Șanse mici să oprești pe aici dacă nu știi din timp ce cauți: un restaurant într-o zonă liniștită ascuns printre case îngrijite și biserici fortificate. 

Numele restaurantului nu a fost ales întâmplător, pentru că funcționează pe amplasamentul unui fost hambar utilizat pentru uscarea cerealelor, care în limba maghiară se numește goré. 

Aici găsești de asemenea meniuri de degustare atent preparate, iar noi le-am savurat în aer liber: consomme cu legume, carne de căprioară cu piure de dovleac și desert cu spumă de bezea.

Restoran Javor (Gospic, Croația)

În satul Gospic din zona centrală a Croației, undeva la jumătatea drumulului care duce de la coasta Mării Adriatice spre Plitviče, am descoperit restaurantul Javor. 

A fost o nouă oportunitate să testăm numeroase preparate tradiționale regionale, inclusiv cârnați de casă afumați și brânză škripavac. Meniul a fost completat de o supă de vită și platouri cu carne de porc și de pui la grătar acompaniate de cartofi la grătar și diverse salate, iar la final am gustat tradiționalele plăcinte Ličke cu dulceață de prune de casă. 

Hoteluri la care să te cazezi

Indiferent că preferi un oraș mare, o stațiune la malul Mării Adriatice sau o destinație rustică, Croația are ceva pentru fiecare. 

Canopy by Hilton (Zagreb, Croația) 

Dacă îți surâde ideea unui city-break în Zagreb, una dintre opțiunile de cazare pe care le poți lua în calcul este Canopy by Hilton. 

Pentru noi a fost prima gazdă din Croația, iar poziționarea aproape de centrul orașului te ajută fii aproape de principalele atracții turistice ale orașului. De fapt, este la 15 minute de mers pe jos inclusiv de restaurantul Noel. 

Dacă ajungi aici, îți recomanăm și Catedrala din Zagreb realizată în stil gotic, a doua cea mai înaltă clădire a Croației, care se află la numai 1,5 kilometri distanță de hotel, sau Teatrul Național din aceeași zonă. 

Navis (Opatija, Croația)

Peninsula Istria din Croația este unul dintre numeroasele locuri în care te poți relaxa pe malul Mării Adriatice. Pentru road tripul Cars & Roads Croația by Michelin noi am ales Hotel Navis, care îți va plăcea imediat pentru că fiecare cameră în parte are propria terasă generoasă cu vedere spre Marea Adriatică. De fapt, poți vedea marea direct din pat. 

Prin urmare, ai parte de priveliști superbe inclusiv în momentele în care vrei doar să te odihnești în cameră. Altfel, îți poți petrece timpul pe șezlongurile disponibile în zona special amenajată sau poți face o sesiune sănătoasă de înot în Marea Adriatică. Apa a fost suficient de caldă inclusiv la jumătatea lunii iunie. 

Arba Resort (insula Rab, Croația)

Chiar dacă nu este la fel de bogată în insule precum Grecia, Croația are la rândul său numeroase opțiuni de acest gen. Iar dacă pleci în concediu împreună cu familia, una dintre opțiunile pe care le poți lua în calcul este Arba Resort de pe insula Rab, unde ai parte de un regim all-inclusive.

Ajungi acolo cu feribotul, iar la destinație te așteaptă activități pentru întreaga familie: plajă cu șezlonguri și baruri și posibilitatea de a înota în Marea Adriatică într-un mic golf în care apa este de o limpezime impresionantă. 

În plus, există numeroase terenuri de sport, iar în afara complexului găsești piste de alergare și de biciclete prin pădurile din regiunea Kalifront. De toate pentru toți, de la cei mici până la cei mari. 

Ethno Houses Plitvice Lakes Hotel (Plitviče, Croația)

Croația nu înseamnă doar orașe precum Zagreb sau destinații la malul mării precum Navis și Arba Resort. Dacă preferi un cadru cât mai natural pentru vacanță, una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să te cazezi în Parcul Național Lacurile Plitviče, unul dintre cele mai vechi și mai mari parcuri naționale din Croația.

Noi am ales Ethno Houses Plitvice Lakes Hotel, un complex cu vile unde ai ocazia să înțelegi mai bine tradițiile locale și să intri în comuniune cu natura.

Punctul central al experienței este explorarea parcului național care se întinde pe o suprafață de aproape 300 de kilometri pătrați. Cei mai mulți dintre noi au parcurs un traseu turistic de circa 6 ore pe podețe de lemn care te urcă și te coboară la propriu prin cele 16 lacuri conectate între ele care se succed în cascadă, iar dacă vrei să scurtezi drumul poți apela la vaporașe și trenulețe. 

Indiferent cât de lung este traseul pe care îl alegi vei fi impresionat de apa limpede, în multe locuri în nuanță turcuaz, dar și de cascada pe care localnicii o numesc simplu Big Waterfall și care s-a aflat la mai puțin de o jumătate de oră de mers pe jos de cazare. 

Gerardus Hotel (Szeged, Ungaria)

Szeged este cel mai important oraș din Ungaria situat lângă granița cu România și, în același timp, una dintre cele mai bune opțiuni de cazare dacă ai un drum mai lung spre Europa de Vest. 

Cu aproximativ doi ani în urmă, în Szeged a fost inaugurat și Hotel Gerardus, în imediata apropiere a stadionului Szent Gellért Fórum. Aici vei fi întâmpinat de camere spațioase cu design modern, dar și de numeroase facilități pentru petrecerea timpului în aer liber. 

De exemplu, pe lângă parcul de fitness, aici găsești un complex cu terenuri de baschet, tenis și fotbal, pe lângă un loc de joacă pentru copii. Hotelul este potrivit inclusiv pentru proprietarii de mașini electrice sau plug-in hybrid, pentru că în parcare există trei stații de încărcare.