Mazda CX-60 PHEV: care-i treaba cu mașina asta?
Mazda a mizat mult pe SUV-ul său de clasă medie. CX-60 a poziționat constructorul din Japonia în zona premium și a încercat să dea un atac la rivalii premium din Germania. Dacă a și reușit, doar istoria ne va spune. Au trecut trei ani de la lansare, iar CX-60 mizează în continuare pe două motorizări: una plug-in hybrid cu propulsor de 2.5 litri benzină, iar cealaltă este reprezentată de atipicul motor diesel de 3,3 litri cu șase cilindri în linie. CX-60 a primit și un frate puțin mai mare ce poate primi la bord până la 7 pasageri. Numele lui: CX-80.
Despre Mazda CX-60 PHEV am mai scris și în trecut: la lansarea internațională din 2022 și apoi la debutul în România. Iar despre diesel, l-am întors pe toate părțile în Cars & Roads ediția 2023.
Acum, Mazda a decis să opereze un upgrade pentru CX-60. A adus o serie de modificări și îmbunătățiri SUV-ului său, dar fără a interveni și asupra aspectului exterior. Nu îl putem numi facelift, așa că o să îi spunem Mazda CX-60 MY2025.

De ce se lansează acum?
Pentru a menține interesat SUV-ul de clasă D cu accente premium și pentru a remedia o parte din „bolile tinereții”.
Lucruri de reținut față de generația anterioară/modelul dinainte de facelift?
Modificările aduse se rezumă la o serie de îmbunătățiri tehnice, adăugarea de dotări suplimentare pe nivelele de echipare superioare și introducerea unei nuanțe noi numită Zircon Sand Metallic.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Mazda CX-60 PHEV în familie?
Mazda CX-60 împarte platforma doar cu fratele său mai mare CX-80. Arhitectura folosită se numește Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture, iar cele două SUV-uri fac parte din familia de modele „Large Group Product”. Pentru amatorii de curiozități, pe piața nord-americană, modelele înrudite ce folosesc aceeași platformă se numesc CX-70 și CX-90.
Platforma este gândită pentru propulsie sau tracțiune integrală și motoare de cilindree mare, montante longitudinal.

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?
La lansarea internațională de acum trei ani, Mazda a spus cu subiect și predicat că vrea să se lupte de la egal la egal cu constructorii premium din Germania, Suedia și Japonia. Adică: BMW X3, Audi Q5, Mercedes-Benz GLC, Lexus NX și Volvo XC60.
Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?
Pentru că Mazda și-a poziționat acest model în segmentul SUV-urilor medii premium, prețul este pe măsură. Lasăm modelul CX-60 diesel la o parte (preț de pornire 47.290 euro) și ne concentrăm pe plug-in hybrid. Pentru versiunea de bază numită Prime Line trebuie să pornim socotelile de la 51.990 euro, la care se adaugă costul culorii. Dacă vrem să mergem direct la vârf, varianta CX-60 Takumi Plus (ca cea din imagini în nuanța Soul Red Crystal) costă 65.040 euro.
Pentru a pune în balanță ce oferă și concurența premium din Germania, începem cu noul BMW X3, disponibil și el în variantă PHEV de 299 CP. Prețurile încep de la 63.487 euro. La Mercedes-Benz trebuie să ne decidem dacă vrem un hibrid pe benzină sau unul diesel. Pentru un GLC 300e cu 313 CP începem socotelile de la 72.390 euro. În portofoliul mărcii germane există și o variantă mai puternică, GLC 400e cu 381 CP și preț de bază de 75.220 euro. De remarcat că modelele din Stuttgart pot fi încărcate și la stații rapide DC. De asemenea, avem și modelul GLC 300de ce combină motorul electric cu un propulsor diesel pentru o putere totală de 333 CP. Prețul de bază este de 75.090 euro.
La Audi, generația modelului Q5 tocmai s-a schimbat, iar pentru varianta e-hybrid, care în limba Audi înseamnă plug-in hybrid cu 299 CP, trebuie să facem un ordin de plată de 65.500 euro.
Trecem rapid și prin configuratoarele constructorilor premium non-germani. Un Lexus NX începe de la 63.817 euro, dacă vrem un hibrid clasic, dar dacă vreun un PHEV pe care să îl alimentăm și de la priză, facem calcule începând de la 71.619 euro (NX450h+ AWD PHEV cu 309 CP).
Iar la suedezi, XC60 a trecut deja binișor prin viață și printr-o serie de facelifturi, dar este în continuare un SUV foarte popular. Volvo XC60 T6 AWD PHEV (350 CP) are un preț de pornire de 73.550 euro.

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
Importatorul Mazda în România ne-a pus la dispoziție versiunea 2025 a modelului CX-60 cu sistemul de propulsie plug-in hybrid format din motorul termic cu patru cilindri de 2.5 litri de 192 CP, motor electric de 175 CP, tracțiune integrală și o baterie de 17,8 kWh. Sistemul oferă un total de 328 CP și 500 Nm. Bateria poate fi încărcată și la o priză casnică sau un wallbox AC de unde poate trage cu maxim 7,2 kW.
Ca variantă de echipare, exemplarul testat a venit cu de toate fiind versiunea de top din familia CX-60. Echiparea se numește Takumi Plus și oferă, printre altele, și un interior foarte luminos datorită tapițeriei din piele artificială deschisă la culoare și a bordului îmbrăcat într-un material textil alb. Acesta este o demonstrație a măiestriei japoneze în materie de atenție la detalii, dar mă întreb cum va rezista testului timpului și prafului bucureștean care intră în orice mașină.

Cum ți se pare designul exterior?
Încă de la lansarea acestui model am apreciat linia de design, în special dacă privești mașina din lateral. Capota lungă, habitaclul retras, linii musculoase, parcă mereu gata de start. Dacă schimbăm unghiul, designul este mai soft, în stil japonez. CX-60 a devenit un SUV destul de comun, bine integrat în gama de modele Mazda și poate nu va mai atrage atenția în trafic așa cum o făcea la început. În lista de modificări aduse pentru versiunea 2025 nu se regăsesc și schimbări de design.

Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?


Așa cum bine știm, un model PHEV își va face cel mai bine treaba din punct de vedere al consumului, dacă îl folosim cu bateria electrică încărcată. Dacă nu o încărcăm, îl vom folosi ca pe un hibrid clasic. Alege un model PHEV dacă ai unde să încarci acasă peste noapte (chiar și o priză casnică cu circuit propriu e suficientă) sau peste zi la birou. Cu bateria de 17,8 kWh plină beneficiezi de o autonomie oficială de 64 kilometri, suficientă pentru drumurile urbane de peste zi. Dacă punem la socoteală și rezervorul de benzină de 50 litri, rezultă o autonomie totală de aproximativ 600 km.
La preluarea exemplarului nostru de test, computerul de bord indica un consum de 4,5 kWh/100 km și 7,1 litri/100 km. Bateria era undeva la 90%, iar autonomia indicată era de 560 km. Autonomia electrică arăta 51 km.
Am resetat computerul de bord și mi-am văzut de drum, rulând aproape exclusiv electric prin Bucureștiul paralizat de vineri și de o ploaie torențială. Motorul termic a pornit doar la o accelerație mai puternică. Am ajuns acasă cu un consum electric de 46,5 kWh/100 km și unul de benzină de 1 litru/100 km. Bateria era 50% și mai puteam parcurge 25 km în mod electric. Rulând exclusiv electric, consumul s-a stabilizat undeva la 36,3 kWh/100 înainte ca bateria să se epuizeze. Am trecut astfel în modul de rulare hibrid, iar pe rutele mele urbane consumul de benzină a fost de 6 litri/100 km. Am ieșit și pe autostradă, unde consumul a crescut la 8 litri/100 km, deoarece aici motorul termic e pus mai serios la treabă.

Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?
Pe nivelul superior de echipare numit Takumi Plus interiorul este unul extrem de luminos și primitor. Iar asta se datorează materialelor folosite care sunt deschise la culoare. Avem o simfonie de alb, crem, gri și inserții metalice. Avem lemn deschis la culoare pentru majoritatea suprafețelor de pe consolă și un material textil alb pe bord, extrem de plăcut privirii și atingerii, dar care, în opinia mea, va rezista cu greu prafului. Cei care vor un interior mai sobru, pot alege nivelul de echipare Homura, care vine cu tonuri închise la culoare. Calitatea materialelor este superioară, iar atenția la detalii și calitatea asamblării este specifică modelelor nipone. Nimic de criticat aici.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?
Cinci pasageri, fără probleme. CX-60 este un SUV de dimensiuni generoase și oferă suficient spațiu în spate plus un potbagaj de 570 litri. Iar dacă rabatăm spătarul banchetei, volumul de încărcare crește la peste 1700 litri. Avem și o grămadă de locuri de depozitare în habitaclu pentru sticle sau alte obiecte, plus o cotieră încăpătoare.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?
Mazda merge pe o filosofie minimalistă atunci când vine vorba de ecrane. Avem o planșă de bord digitală de 12,3 inchi și încă un ecran central pentru sistemul multimedia cu o diagonală similară. Grafica este bună, sistemul se mișcă repede, iar integrarea cu Apple CarPlay este foarte bună. Meniul sistemului multimedia este o idee cam stufos, dar te obișnuiești relativ repede. Avem și o serie de butoane fizice, plus un controler rotativ pe consola centrală pe care trebuie să îl folosim în mers pentru a selecta ceva pe ecranul central. Mazda are un element ciudat prin care inhibă funcția touch a ecranul central atunci când mașina este în mers. Cumva, esta mai bine, folosirea elementului rotativ este mai intuitivă și memoria învață rapid mișcările necesare. Dar uneori este frustrant să atingi ecranul și să nu se întâmple nimic.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
Aici este zona unde se simt cel mai bine modificările aduse pentru varianta 2025. Suspensia a fost rafinată, în special cea de pe puntea spate. Bara stabilizatoare a dispărut din ecuație, arcurile sunt mai moi, iar amortizoarele au fost întărite. Acum avem un CX-60 mai rafinat și mai bine adaptat pentru confort. Suspensia este mai iertătoare și mai plăcută. A crescut și gradul de insonorizare pentru habitaclu, iar sistemele de asistență au fost recalibrate.
În oraș, am apreciat raza de bracaj excelentă. Poți întoarce rapid CX-60-ul, în ciuda dimensiunilor exterioare generoase.
Cutia automată cu opt trepte mai are momente de poticnire, uneori stând pe gânduri dacă să retrogradeze o treaptă sau să continue în raportul ales. Avem clapete pe volan, dacă vrem să prelăm controlul, dar levierul nu are poartă manuală. Avem și patru moduri de rulare numite EV, normal, sport și offroad pe care le poți alege din selectorul numit Mi-Drive amplasat pe consola centrală.
Dacă vrei, poți încărca bateria cu ajutorul motorului termic. În caz că ești la drum și oricum motorul termic are de lucru și vrei să ajungi în oraș cu ceva baterie ca să rulezi eco. Ai un buton dedicat pentru asta, tot pe consola centrală.

Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
Da, Euro NCAP s-a ocupat de asta imediat după lansarea modelului în 2022. Deci avem rezultate pentru varianta originală, nu cea cu îmbunătățirile din 2025. A obținut cinci stele, iar scorurile pe categorii sunt următoarele: excelent pentru nivelul de protecție al pasagerilor, atât adulți (88%) cât și copii (91%). Protecția participanților vulnerabili la trafic e alt puncte forte, cu 89%, iar sistemele de siguranță au încheiat testele cu un total de 76%.
Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
Mereu am apreciat amplasarea comenzilor pentru sistemul audio pe consola centrală în spatele levierului cutiei de viteze. Cumva, mi se pare mai intuitiv așa, dacă vrei să schimbi postul de radio sau să ajustezi volumul, în loc să te întinzi către centrul bordului.
Mai avem și sistemul care ajustează automat poziția la volan dacă treci înălțimea șoferului atunci când te instalezi la bord. Ajustarea însă nu e perfectă și mai ai nevoie de reglaje fine în funcție de preferințele fiecăruia. Iar odată gasită, poziția la volan este una dintre cele mai bune din segmentul SUV-urilor de dimensiuni similare.

Ce-i lipsește?
Poate un design mai îndrăzneț.
Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?
Calitatea percepută. E bine făcută și asta se simte imediat cum te instalezi la volan.
Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?
Ecranul tactil doar parțial este contra-intuitiv și enervant. Dacă acel display central are capacitatea de fi folosit prin atingerea ecranului, de ce nu putem face asta mereu?
Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
…vrei un SUV de calitate, bine făcut, practic și spațios.

Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
…pentru tine premium înseamnă doar ce iese pe poarta uzinelor constructorilor germani.
Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…
…Mazda va mai lucra și capitolul accesibilitate. Pentru că pe lângă produsele de calitate, Mazda a oferit mereu și un preț un pic mai popular. Nu e și cazul pentru CX-60.
Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…
…a mutat oferta Mazda în segmentul premium.
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
Un SUV plug-in hybrid capabil care oferă calitate și atenție la detalii.
Fișa tehnică a mașinii
























































