Vreau la mine în pat. În curând, va fi suficient să spui asta de la volan și mașina să îți arate drumul spre casă pe unul din ecrane și în cât timp ajungi. Cât de esențială este orientarea, navigația pentru noi ca specie? Aș putea să apelez la clasicul exemplu al lui Cristofor Columb care a descoperit Lumea Nouă – America, dar el era convins că a ajuns în Asia. El funcționa în interiorul cunoștințelor pe care le avea.
Aș putea să vă povestesc despre o lansare de Ford Fiesta și Fusion, undeva pe lângă Valencia, cred că prin 2005-2006. Tot familiarul nostru, al celor patru jurnaliști aflați la bordul a două modele era o harta a regiunii printată pe o coală A4 cu traseul ce trebuia să-l urmăm. La un moment dat, am ratat o ieșire de pe autostradă și ne-am panicat rău.
De ce? Pentru că evadasem din „universul cunoscut”. Franța, la distanță de câteva luni, un coleg la o altă lansare, la fel, a ratat o ieșire, a continuat drumul, și-a dat seama că este în eroare totală când a ajuns la granița cu Spania.
Mici peripeții din „nevăzutele” carierei de jurnalist auto, dar care astăzi nu ar mai fi posibile. De ce? Pentru că în următoarea secundă ruta îți este recalculată.
Un interviu cu Andrei C. Iordache – Director Automotive Solutions la HERE Technologies despre agerimea sistemelor de navigație de astăzi, și de mâine.

AUTOCRITICA: Care este treaba cu HERE Technologies? Cine sunt ei? Sunt genul de întrebări care pot să apară, să zicem, și printre proprietarii de Dacia Duster – HERE Technologies oferind aplicația de navigație pentru Duster, Spring, și mai nou Bigster. De unde s-a plecat și unde s-a ajuns?
ANDREI IORDACHE: O să încerc să fiu scurt, dar compania are o istorie foarte bogată.
HERE Technologies este o companie globală de date și tehnologii de localizare, cu o istorie îndelungată în domeniul hărților digitale. Compania a fost fondată în 1985, în San Francisco, sub numele de Karlin & Collins de către Jack Karlin, care la vremea respectivă a fost iritat de faptul că a trebuit să navigheze prin San Francisco cu o hartă clasică, tipărită pe hârtie.

În 1990, compania a devenit Navigation Technologies Corporation, sau Navteq, fiind deținută de Philips Electronics. În această perioadă a dezvoltat primul sistem de navigație instalat din fabrică pe o mașină de serie – pe BMW Seria 7 E38, în 1994. Și a devenit liderul în industria auto pentru astfel de soluții.
În 2008, compania a fost achiziționată de Nokia, fiind redenumită în Nokia Location & Commerce. Pe lângă proiectele din industria auto, a dezvoltat hărțile și serviciile geospațiale de pe telefoanele Nokia din acea eră. În 2012, Nokia L&C este redenumită și devine HERE.




Un alt episod important a fost achiziția, în 2015, de către Audi, BMW și Mercedes, care sunt până în ziua de astăzi acționarii majoritari, alături de Continental, Intel, NTT și Mitsubishi Corporation (holdingul japonez, nu producătorul auto).
Ca să enumăr câteva „fun facts” din istoria recentă, HERE este primul producător de hărți din lume care furnizează hărți HD (de înaltă precizie) pentru două sisteme autonome (Level 3) aflate în producția de serie în Statele Unite și Europa de Vest – pe Mercedes S Class / EQS și BMW Seria 7 / i7. Peste 95% din vehiculele care au Intelligent Speed Assist și ADAS care fuzionează informațiile provenite de la senzori cu informația de la hărți, folosesc hărțile noastre create special pentru aceste sisteme.
Industria auto este cea mai importantă ca domeniu de activitate și venit, dar produsele și serviciile noastre sunt folosite și în serviciile de mobilitate sau livrări. Dacă ai luat în ultimii ani un Uber sau ți s-a livrat ceva de la Amazon, planificarea și executarea rutei s-a făcut folosind serviciile noastre.
Dacă tot am amintit că HERE Navigation este în echiparea modelelor Dacia, pe ce mărci/modele mai găsim soluția voastră.
Ca să îți dau un răspuns complet, trebuie preț de o propoziție sau două să vorbesc despre portofoliul nostru. Ceea ce oferim pentru industria auto este structurat pe mai multe niveluri: fundamentul este reprezentat de hărțile digitale (pentru Navigație, ADAS și Autonomous Driving), următorul nivel este reprezentat de servicii geospațiale (trafic, routing, EV charging, Hazard Warnings etc). Apoi urmează Software Development Kits, care este un fel de cutie de LEGO, unde ai toate componentele enumerate anterior, pentru producătorii auto sau dezvoltatorii de aplicații care vor să-și personalizeze produsul final.
HERE Navigation este vârful piramidei, în care noi am dezvoltat o aplicație „la cheie” pe care producătorii auto o pot implementa și personaliza, dar fără să trebuiască să dezvolte de la zero.
Revenind la clienți, HERE Navigation este folosit în prezent ca OEM (Original Equipment Manufacturer) de 9 producători. Pe lângă Dacia, pot numi public și Lotus (în Eletre și Emeya) care folosește HERE Navigation într-o versiune mai avansată și puternic personalizată. Pe ceilalți nu îi pot numi din motive contractuale, dar pot să îți spun că majoritatea sunt producători de vehicule electrice.



Dacă ne referim la întregul portofoliul, pot spune că există doar un producător din lume cu care nu lucrăm. Și per total, în istoria recentă, soluțiile noastre se găsesc în peste 220 milioane de vehicule.
Care este relația cu „părinții” Mercedes-Benz, Audi și BMW. Există reticență din partea altor constructori auto să se apropie de voi, să adopte soluțiile voastre pentru că aveți în spate tripleta germană?
Bazându-mă pe ceea ce am menționat anterior, pot spune clar că nu există reticență legată de structura investitorilor noștri. Este un singur producător cu care nu am avut proiecte, nu colaborează cu noi, nu din asemenea considerente, ci pentru că această companie este, mai degrabă, o firmă de software decât un producător auto și dezvoltă totul „in-house”.
Legat de relația cu „părinții”, trebuie să spun că aceștia sunt cei mai exigenți clienți pe care îi avem, nu doar investitori. În general, orice producător care lucrează cu noi o face pentru că îndeplinim cerințele proiectelor și suntem specializați în industria auto.
Autonomous Driving – mai aproape sau ceva mai departe de noi? Întreb asta pentru că sunteți la baza certificării pe care a primit-o Mercedes-Benz și BMW pentru Level 3.
Depinde cum definim Autonomous Driving. Dacă ne așteptăm să luăm loc pe bancheta din spate și mașina să ne ducă la destinație fără intervenție, mai avem ceva de așteptat. Doar Waymo reușește să ofere un serviciu în anumite orașe din America, plus câteva companii din China, dar autonomia la acest nivel este departe de a deveni realitate pentru consumatorii din întreaga lume.
Dacă, în schimb, ne referim la mașini capabile să preia controlul în situații monotone – cum ar fi traficul sau condusul pe autostradă – aici vedem și vom continua să vedem progrese în următorii ani. Majoritatea producătorilor au astfel de sisteme în plan și vor fi disponibile pe modele mai accesibile.
Am fost martorul evoluției de la a naviga cu harta în mână, când plecam din țară, până la relaxarea oferită de aplicațiile din buzunar. Știu că am mici șanse să mă rătăcesc cu un Google Maps sau Waze în buzunar. În acest moment, o aplicație precum Waze este sinonimă pentru mulți cu „este tot ce am nevoie”. Este adevărat sau suntem în clasica situație: nu știu că am nevoie de funcția X până nu aflu că există?
Ceea ce menționezi este exact evoluția industriei. Dacă la început inteligența geospațială venea pe hârtie, iar inteligența umană trebuia să planifice ruta, acum hărțile sunt digitale și călătoriile sunt planificate cu ajutorul algoritmilor și a inteligenței artificiale. Aplicațiile pe care le menționezi au democratizat această funcționalitate pentru majoritatea oamenilor, fiind bazate pe algoritmi care sunt alimentați de datele a zeci sau sute de milioane de utilizatori.
În tranziția spre „software defined vehicles”, majoritatea producătorilor auto sunt în procesul de a se reinventa în companii care operează platforme digitale, și un element important pentru succes este de a avea o conexiune cu utilizatorii și a controla algoritmii care definesc călătoriile digitale. Este motivul pentru care companiile avansate în software, precum Tesla sau NIO, nu permit proiecția aplicațiilor mobile în mașină.
La ce grad de acuratețe să mă aștept de la o soluție de navigație furnizată de HERE Technologies? Îmi imaginez că este, poate, principala calitate a unui astfel de sistem.
Depinde prin ce definim acuratețe. Pe de o parte putem să ne referim la a localiza un element cu precizie absolută pe hartă (gen curbura sau înclinarea drumului, locația parapeților pe autostradă, etc.), sau ceva care în timp și spațiu este corect (o limită de viteza pe un sector de drum, un punct de interes, locația și statusul unei stații de încărcare etc.)

Dacă ne referim la prima categorie, care este foarte relevantă pentru ADAS și Autonomous Driving, suntem lideri în domeniu. Pe drumurile unde vehiculele cu Autonomous Driving Level 3 pot folosi această funcție, furnizăm locația marcajelor de pe drum, a obiectelor din jurul drumului (parapeți, stâlpi) cu o precizie absolută de câteva zeci de centimetri. Ca referință, o aplicație de navigație normală are o precizie de câțiva metri, ceea ce evident nu este îndeajuns pentru a localiza cu precizie unde este plasat vehiculul în banda de mers.
În a doua categorie, care este cea mai vizibilă șoferilor, punem accent mare pe acuratețea informațiilor geospațiale care sunt relevante pentru condus. Ca să îți dau câteva exemple, limitele de viteză în majoritatea țărilor din Europa, țintim la peste 90% (datorită mandatului ISA – Intelligent Speed Adaptation) sau locația și statusul stațiilor de încărcare, unde avem cea mai mare bază de date din lume.
Ce informații stau la baza calculării unei rute cât mai eficiente pentru o electrică? Dar pentru un vehicul comercial?
O întrebare bună, că tot am vorbit de algoritmi care planifică călătoriile. În cazul vehiculelor electrice, calcularea unei rute se bazează în primul rând pe factori specifici vehiculului (ex: consumul de electricitate din ultimele sute de kilometri, consumul în funcție de tipul de drum – autostrada, urban, extra-urban). Vehiculele electrice, în mod tradițional, au avut algoritmi care foloseau acești parametri, dar este ca și cum te-ai uita în oglinda retrovizoare ca să îți dai seama ce o să fie în față.
Noile generații de vehicule electrice folosesc în plus și factori externi pentru a anticipa consumul și autonomia în funcție de destinația pe care o ai. Factorii care influențează cât vei consuma pentru următoarea călătorie sunt viteza, diferențele de nivel (ce procent din drum urci, ce procent cobori), temperatura de-a lungul rutei, viteza și direcția vântului și, în anumite situații, chiar și aderența sau rezistența drumului (un exemplu concret: ai o anumită rezistență la înaintare pe carosabil ud și cu totul alta pe carosabil uscat). Toate astea sunt atribute pe care o aplicație de navigație mobilă nu o să le ofere vehiculului.
În plus, algoritmii soluțiilor noastre iau in considerare și timpii de încărcare. Am văzut exemple unde o rută mai lungă, dar cu stații de încărcare rapidă poate să fie de fapt mai scurtă ca timp, decât o rută mai scurtă ca distanță, dar cu stații de încărcare mai lente.
Pentru vehiculele comerciale eficiența este iarăși crucială, ținând cont de rata de utilizare mult mai mare, câștigurile mici de eficiență au un impact semnificativ pentru operatori la sfârșitul lunii. Prin urmare vehiculele comerciale noi, chiar dacă nu sunt electrice, folosesc algoritmi similari cu cele pentru vehicule electrice. Vehiculele comerciale mai au însă niște particularități, ruta trebuie sa includă pauze obligatorii pentru șoferi, cel puțin o dată la 4 ore.

O astfel de pauză trebuie făcută într-un popas care are locuri de parcare adecvate pentru mărimea camionului și, eventual, facilități pentru șofer de a se „reîncărca” (restaurant, toalete, dușuri). În plus, anumite rute pot avea restricții pentru camioanele de mare tonaj de genul poduri joase sau sectoare de drum care nu permit transporturi de materiale inflamabile. Toate astea sunt elemente care trebuie luate în calcul și pe care aplicațiile pentru utilizatori privați nu le oferă. Majoritatea producătorilor de camioane și companii logistice mari, precum Hapag-Lloyd, lucrează cu noi pentru astfel de proiecte.
Ceea ce primesc de la un sistem de navigație astăzi, știu. Ce nu știu că vreau și îmi va oferi mâine un sistem dezvoltat Here Technologies?
Următoarea inovație în domeniu este introducerea GenAI (Generative Artificial Intelligence) pentru a explora lumea din jurul tău sau a planifica călătorii. Azi, indiferent de ce sistem sau aplicație folosești, cam trebuie să știi locația sau adresa unde vrei sa ajungi și dacă ai anumite cerințe specifice, va trebui să dai mai multe căutări pentru a compune un itinerariu. Cu ajutorul Large Language Models, modul cum interacționezi cu informațiile geospațiale se simplifică semnificativ.
Anul acest la Consumer Electronics Show în Las Vegas am lansat HERE AI Assistant, o nouă funcționalitate care va permite utilizatorului să interacționeze în mod natural cu aplicațiile sau sistemele de navigație. Ca să îți dau un exemplu simplu pe care l-am încercat, acum vei putea să comunici:
“Vreau sa văd Mona Lisa, găsește un loc de parcare nu mai departe de 10 minute de mers pe jos” și te va duce la Luvru sugerând să parchezi la Indigo Car Park pe Avenue du Général Lemonnier.
Dacă îmi dai voie să mă dau puțin cu sania pe pârtia „teoriei conspirației”. Pot plăti la Google să-mi apară site-ul ca primul rezultat într-o căutare. Da, va fi menționat ca plătit, dar este un detaliu neremarcat de utilizatorul puțin rodat. Pot să-mi imaginez că astfel de practici pot exista și atunci când vine vorba de un sistem de navigație. Pot exista astfel de interferențe comerciale când vine vorba de „sugerarea” unui hub de stații de încărcare pentru vehicule electrice?
Este o întrebare absolut validă. Nu exista nicio aplicație sau sistem de navigație care este cu adevărat gratis. Chiar dacă nu trebuie să plătești pentru o aplicație, dezvoltatorul aplicației va trebui să își monetizeze produsul pentru a-l dezvolta. Prin urmare, în special la aplicațiile gratuite, utilizatorul își dă acordul pentru a împărtăși datele cu cei care controlează aplicația și dezvoltă algoritmii. Bazat pe aceste date, sunt companii care plătesc pentru a-și promova serviciile, indiferent ca sunt prezentate în lista de căutare sau incluse de a lungul unei rute. Însă, dacă vorbim de sisteme dezvoltate de producătorii auto și instalate în vehicule, acest lucru este foarte puțin probabil, din cauză că sistemul este plătit de cumpărător. În al doilea rând, producătorii auto sunt specializați în a vinde mașini, nu în online advertising. Deci dacă confidențialitatea datelor este un subiect important, utilizarea navigației din mașină este preferabilă.
Am descoperit cu surprindere că puteți oferi informații despre: prețul carburantului, stații de încărcare, parcări, starea vremii, camere radar, alerte privind pericole apărute pe traseu, soluții avansate de analiză a traficului și a dinamicii acestuia care pot fi de un real folos firmelor de distribuție care au flote. Surprinzător de multă informație. De unde vin datele?
Compania lucrează cu peste 80.000 de tipuri de surse de date. Ca să enumăr câteva surse de date, acestea pot fi operatori de autostrăzi și drumuri, municipalități, rețele de stații de încărcare, companii care administrează parcări, servicii de siguranță publică, comunități de utilizatori, companii care furnizează imagini din satelit, vehicule ale clienților noștri. Este nevoie de o rețea foarte extinsă de resurse pentru a putea ține pasul cu tot ce se întâmplă pe sosea. Din cauza asta sunt doar câteva companii în lume care oferă servicii geospațiale.
Sistemele dezvoltate de voi pot avea acces la V2V (vehicle-to-vehicle), la ceea ce mașinile ajung să își comunice, și să faceți această informație disponibilă pentru a contribui la ajustări de rute?
Da, pentru asemenea serviciu, pe care noi îl numim Road Alerts, folosim o multitudine de surse, dar mai ales informații provenite de la câteva milioane de vehicule. Datele sunt colectate anonim în conformitate cu legislația europeana, cu consensul producătorilor și mai ales al șoferilor. Să îți dau un exemplu, putem detecta condiții de ceață sau vizibilitate redusă bazate pe semnale de la senzori că anumite mașini conduc cu farurile de ceață pe o anumită secțiune. Asta poate fi comunicat șoferilor care se îndreaptă în aceeași direcție. Sau, eventual, dacă observăm că viteza medie scade din cauza vizibilității, poate fi propusă o ruta alternativă mai rapidă.
Cât din planetă acoperă HERE Technologies?
Acoperim rețeaua rutieră (excluzând zonele vaste de deșert sau stepă de exemplu, unde traficul rutier este minim) de pe întreaga planeta, în anumite regiuni lucrând cu parteneri locali, pentru că anumite țări permit doar companiilor domestice să genereze informații geospațiale detaliate.
Există comunicare între aplicația de mobil și cea din automobil? Pot să-mi pregătesc traseul seara, înainte de culcare și să-l găsesc a doua zi setat în navigația mașinii?
Da, absolut. Funcția „trimite către mașină” este ceva ce oferim încă din 2012. În plus, în cazul unei călătorii în care ultima sută de metri nu poate fi parcursă cu mașina, destinația va fi trimisă înapoi la aplicația de mobil că să poți să continui pe jos. O altă funcționalitate care mie îmi este foarte utilă este funcția de navigație care învață rutele obișnuite și îți oferă proactiv informații chiar fără să ai o ruta activă. De exemplu, când îți duci copilul la școală, chiar dacă nu ai nevoie să pornești navigația în mașină de fiecare dată, sistemul poate anticipa că la ora 9 dimineața conduci spre școală și te va informa dacă exista un accident pe ruta obișnuită și va sugera o altă rută.
Legat de ziua de mâine, ce te entuziasmează cel mai mult?
Sunt pasionat nu doar de tehnologie, dar mai ales de mașini și de condus, deci mă entuziasmează următorul scenariu: am chef într-o zi să evadez din oraș, să conduc pe un drum cu multe viraje pe care nu am mai fost. Cu ajutorul AI Assistant voi putea să cer mașinii: „găsește-mi un drum cu puțin trafic și multe curbe la o oră distanță”. Sistemul autonom al mașinii mă va conduce pe secțiunile monotone, de genul secțiunea de autostradă sau traficul de la ieșire din oraș, și o dată ce am ajuns pe acea secțiune de drum, o să pot să preiau total controlul și să fiu doar eu cu mine, mașina și drumul șerpuit. Este un scenariu la doar câțiva ani distanță.













