Comparativ: Tesla Model 3 vs Tesla Model 3 facelift

Un comparativ în familie: Model 3 vs Model 3 Highland. Sau mai bine spus, ce e mai bun și ce nu la modelul electric american.

Salut, numele meu este Cornel și de 30-ish de zile conduc o Tesla Model 3 facelift.

Nu te speria că n-ai intrat pe un grup online de terapie, ci e doar o modalitate simplă prin care să redau un pic de context.

Din luna mai a anului trecut, în garajul Autocritica – ce dor îmi era să folosesc expresii pe care le citeam când eram mic în revistele de profil la rubrica de teste – a intrat un Model 3, mașină “cumpărată” în leasing operațional (de-aia și ghilimele) de la Autonom. V-am povestit eu ce și cum în vreo trei episoade din rubrica Viața cu o electrică (1, 2, 3).

Dar odată cu apariția faceliftului am decis – de comun acord cu Mircea – să facem transferul: să ne “lepădăm” de vechiul Model 3 Dual Motor și să aducem un Model 3 facelift Dual Motor. Sau Highland, așa cum a fost el botezat încă din stadiul de proiect.

Schimbul a avut loc la jumătatea lunii decembrie și-am scris atunci, pe scurt, despre noutățile aduse de modelul constructorului american.

Între timp, nu doar că am testat și cum se simt acele modificări – îți spun ce și cum în rândurile următoare -, dar am și avut la îndemână un Model 3 vechi. Prin urmare, le-am pus față în față. Să vezi diferențele pe viu.

Un pic mai aerodinamic

Modificările exterioare (faruri noi, grilă frontală diferită, stopuri restilizate) sunt specifice oricărui facelift pe care îl întâlnești în ziua de azi în industrie. Nimic wow. Și totuși, noutățile de design sunt clare și n-o să ai vreun dubiu în identificarea versiunilor atunci când le vezi pe stradă.

O să fiu subiectiv – bine, partea de design ține întotdeauna de reperele personale – și o să spun că-mi place mai mult cum arată Model 3 Highland față de vechea versiune. Raportat la alte electrice, mă abțin să fac comentarii.

Tot ca urmare a modificărilor exterioare, designerii au reușit să îmbunătățească coeficientul aerodinamic (0,219 față de 0,225). Iar asta e important din două motive: scade zgomotul de vânt la rulare – iar lucrul ăsta, crede-mă, îl percepi singurel dacă reușești să urci dintr-una în cealaltă la un test drive – și crește autonomia. Al doilea rezultat e vizibil pe fișa tehnică: de la 602 kilometri la 629 de kilometri. Dar asta o să pot să “simt” abia din primăvară încolo.

Plusuri și minusuri din interior

Primul drum cu Model 3 facelift te poate scoate puțin din zona de confort. Și asta din două motive pe care le-aș putea reda pe scurt sub următoarele forme.

Uite selectorul, nu e selectorul.

Eu cum semnalizez?

Odată cu apariția versiunii noi, Tesla a decis ca în spatele volanului să nu mai fie nimic. Absolut nimic. Prin urmare, blocurile de comenzi pentru luminile de semnalizare, ștergătoare și controlul transmisiei au fost mutate. Unele pe volan, altele pe ecranul central.

Deci cum?

Pentru controlul transmisiei, Tesla a ales să mute comenzile pe ecranul central. Undeva în partea din stânga a acestuia există o bară verticală. Swipe cu degețelul în direcția în care vrei să mergi și aia e tot. Nu te speria că există și variantă de back-up: comenzile transmisiei pot fi activate și din plafonieră.

Despre experiența mea cu noul sistem?

Nu m-a deranjat câtuși de puțin. Toată treaba e intuitivă, merge brici și nici nu-ți ia prea mult timp să te înveți. După câteva drumuri îți intră în reflex.

Pentru luminile de semnalizare, fază lungă și activarea ștergătoarelor, Tesla a ales comenzi pe volan. Cu butoane, ca să le zic pe românește. Ei bine, mi-ar fi plăcut să spun că lucrurile merg și aici brici, doar că nu-i chiar așa. E un chin să semnalizezi ori de câte ori virezi volanul cu mai mult de un sfert de tură. Punct. Iar asta înseamnă că în sensul giratoriu – în funcție de diametrul lui și de ieșirea pe care o alegi – și printre străduțe – când ai intersecții cu alei din 50 în 50 de metri – e o corvoadă. E inuman ca în anumite momente să cauți de nebun cu degetul butonul cu care să le comunici celorlalți participanți la trafic că tu acum părăsești sensul giratoriu. Și toată treaba asta n-are nimic de a face cu vechile reflexe. După două săptămâni de utilizare am renunțat la gestul involuntar prin care îmi aruncam mâna stângă spre o manetă de semnalizare invizibilă. Din partea mea, un minus cu felicitări. Eu știu că și Ferrari are un sistem aproape la fel, dar uneori nu-i neapărat bine să reinventăm roata.

În rest, faza lungă sau activarea ștergătoarelor nu necesită vreun efort major, mai ales că nu folosești atât de des cele două funcții. Te obișnuiești rapid.

Mai jos, în format video, modificările despre care am scris.

Cu excepția controlului luminilor de semnalizare, modificările aduse de Tesla chiar sunt de apreciat.

Portierele se simt mai zdravene, mai țepene, mai închegate și se aud diferit când le închizi și le deschizi. În plus, buzunarele acestora au de acum și căptușeală. Fine by me.

Materialul folosit pentru tapițerie e și el mai plăcut la atingere. Pe vechea versiune mă ducea tot timpul cu gândul la vinilinul de pe mașinile comuniste. Ca să nu mai zic că de-acum există și funcție de ventilație. Abia aștept vara viitoare. De asemenea, scaunele mi se par mai confortabile.

E de apreciat și faptul că Tesla a renunțat la imitația de furnir de pe bord. Îi stă mai bine cu textilul și materialul plastic de acum.

Nu trec încă la locurile din spate fără să mai zic vreo două-trei lucruri despre ce s-a mai schimbat în zona șoferului.

• Ecranul central are aceleași dimensiuni, dar marginile sunt mai subțiri, tocmai pentru a putea integra acel slide-bar pentru transmisie. Se mișcă la fel de bine ca până acum. Am mai spus asta și în trecut: producătorii cu vechime ar putea învăța de la Tesla cum ar trebui să funcționeze un sistem de infotainment.

• Dispare unul dintre porturile USB-C din consola centrală. Aici aș avea de obiectat, că aveam tot timpul la mine două cabluri pe care chiar le foloseam. Tot la nivelul consolei centrale se schimbă și materialele, și apare suportul pentru pahare acoperit.

• Torpedoul are o deschidere nouă și e și mai mic. Nu pot să zic că utilizam prea mult acel spațiu, deci ține de gusturile fiecăruia.

• Model 3 Highland oferă și sistem de iluminare ambientală. Nici aici nu comentez, întrucât ține de plăcerile fiecăruia.

• Nu în ultimul rând, apar indicatoare pentru sistemul Blind Spot Warning. LED-uri roșii integrate în spatele măștilor care acoperă boxele din dreptul montanților A. Le trec la lucruri bune.

În spate, odată cu Model 3 Highland apare un ecran central de 8 inchi dedicat pasagerilor. L-am butonat de câteva ori și funcționează fără sughițuri. Ce funcții oferă? Acces la sistemul de climatizare, sistemul multimedia, jocuri, o serie platforme de streaming video și posibilitatea controlării poziției scaunului pasagerului din dreapta.

Aș vrea să mai adaug că odată cu facelift-ul, Tesla Model 3 are geamuri mai groase pentru portierele din spate, ceea ce înseamnă că filtrează mai bine zgomotele venite din afară.

Cum merge Model 3 Highland?

Pe scurt, mai bine – din punctul meu de vedere.

În cele 4 – 5 săptămâni am adunat doar 1.300 de kilometri. Am stat pe-acasă de sărbători și încă n-am apucat să fac niciun drum mai lung. Și totuși, diferențele dintre cele două versiuni Model 3 se simt imediat.

Pe varianta non-facelift, suspensia mi s-a părut un minus. Nu mă aștept ca cineva din departamentul de dezvoltare să fi citit ce am avut eu de zis, dar probabil că s-au prins și inginerii că pot să facă treabă și mai bună – sau or fi avut Suggestion box-ul plin cu astfel de cereri. Prin urmare, odată cu Model 3 Highland, suspensia e mai iertătoare. Nu doar că filtrează mai bine denivelările din asfalt, dar și generează mai puțin zgomot. Iar dacă iei în considerare și faptul că inginerii au mai adăugat niște material fonoabsorbant, rezultatul o să te surprindă.

Altfel spus, modelul mărcii americane e mai confortabil și mai silențios, două lucruri pe care eu le apreciez. Și am mai simțit o treabă: mașina, per total, e mai bine legată, mai închegată. Nu în stilul G-Class, dar înțelegi tu unde vreau să ajung cu ideea.

În rest, livrarea resurselor rămâne la fel de promptă și violentă (în funcție de nivelul de sensibilitate al fiecăruia), lucru care pe unii îi fascinează. Not my cup of tea.

Referitor la autonomie: plănuiesc un test ca la carte în luna februarie. Că poate să mai răcește un pic și văd cât duce Model 3 Highland în condiții de iarnă, iarnă.



Mașina din acest test este contractată în regim de închiriere pe termen lung pe persoană juridică (Leasing Operațional) prin Autonom Business Green.

Costul lunar al închirierii este de 795 de euro plus TVA (fără avans) și include utilizarea mașinii (15.000 de kilometri pe an), RCA, CASCO, rovinietă, revizii, anvelope de vară și de iarnă, mașină la schimb 15 zile/an, asistență națională rutieră nelimitată.

Fișa mașinii

Logo Tesla

Tesla Model 3 Highland

BEV DUAL MOTOR LONG RANGE AWD AUTO

de la 50.490 €
Sistem de propulsie
Tip sistem de propulsie
Electric (BEV)
Sursă principală energie
Electric
Sursă secundară energie
Putere maximă sistem
392 CP
Cuplu maxim sistem
510 Nm
Transmisie
Tip transmisie
automata
Număr trepte
1
Tracțiune
4×4
Motor termic
Configurație / nr cilindri
Capacitate cilindrică
Putere maximă
Cuplu maxim
Nr. sisteme supraalimentare
Motor electric
Număr motoare electrice
2
Putere maximă electric
392 CP
Cuplu maxim electric
510 Nm
Baterie
Capacitate brută
Putere maximă încărcare AC
11.0 kW
Performanțe
Accelerație 0-100 km/h
4.4 s
Viteză maximă
201 km/h
Consum Oficial
Consum carburant (NEDC) Mixt
Consum carburant (WLTP) Mixt
Consum energie electrică (WLTP) Mixt
14,8 kWh/100 km
Autonomie mod electric (NEDC) Mixt
Autonomie mod electric (WLTP) Mixt
678 km
Dimensiuni și mase
Lungime
4720 mm
Lățime (fără / cu oglinzi laterale)
1850 mm
Înălțime
1441 mm
Ampatament
2875 mm
Volum portbagaj
Volum portbagaj cu rând 2 rabatat
Masa proprie
1799 kg
Siguranță
Rezultat
5 stele
Preț
Preț de pornire model
50.490