Test drive: Subaru Forester e-Boxer

Universul SUV nu ar fi complet fără Subaru Forester, pur și simplu. Iar asta chiar dacă modelul nipon nu prea mai este ce știam odată că ar fi, transformările importante neocolindu-l.

Subaru Forester: care-i treaba cu mașina asta?

Să pornim dintr-un punct cât se poate de corect, după mine: nu te poți raporta la universul automobilelor 4×4 fără ca mintea să nu-ți fugă la Audi, Jeep ori Subaru. Nu te poți gândi, serios, la curentul SUV și la cumințirea vehiculelor tot-teren de odinioară fără să-l iei în vizor pe Forester, un SUV care știa să fie SUV încă de dinainte ca SUV-ul să fie la modă. Repetiția este intenționată, desigur. Așadar, Forester este unul dintre veteranii veritabili ai categoriei, numai că aceasta a evoluat impresionant de-a lungul ultimilor ani, iar Subaru n-a reușit să țină pasul, trebuie să recunoaștem.

Așadar, noua generație Forester are misiunea de a se apropia consistent de vârfurile segmentului prin care, altădată, defila destul de stingher, ca să mai punem o figură de stil pe tapet. Plusez: în trecut era o țintă clară, astăzi este doar o opțiune, mai cu seamă pentru cei pasionați de marcă.

De ce se lansează acum?

În primul rând pentru că Subaru nu își mai permitea să aștepte, trebuie să o spunem. Toți jucătorii importanți mută, unii galopant, alții impresionant. Dacă vrei să reziști în peisaj, mai ales după ce China a invadat, efectiv, tabloul auto (chiar și european) trebuie să ascuți bine katanele din arsenal și să le pregătești de duel.

Dar și pentru că este, alături de Outback, unul dintre modelele care încă strigă „Subaru” prin toți porii. Cum Impreza și-a mai pierdut din strălucire, iar Solterra încearcă să demonstreze că pot exista și electrice boxer – iar glumesc, nu-mi săriți în cap – Forester are marele avantaj că poartă un nume și o moștenire cu mare greutate. Numai că, în astfel de situații ceea ce pare a fi mare avantaj poate cântări și greu la capitolul așteptări.

Lucruri de reținut față de generația anterioară?

Probabil că cel mai important lucru de reținut ar fi faptul că Subaru pune un accent mai mult decât evident pe siguranță, în toate felurile în care aceasta poate exista sau poate fi pomenită în contextul auto. În același timp, comparativ cu momentul apariției generației anterioare (se poate extrapola și către restul generațiilor Forester), iterația de față ocolește cu eleganță ideea de sportivitate. Pentru că, nu-i așa, e onest să nu faci paralele cu ADN-ul unui model care altădată era, efectiv, sportiv, atunci când oferta de sub capotă se rezumă la o unitate de 136 CP, în anul 2025. Și nu vreau să o spun ca o critică, ci pur și simplu în semn de apreciere pentru faptul că oficialii Subaru au măsură și decență.

Așadar, cred că acestea ar fi diferențele esențiale: încă o îmblânzire a modelului și o mai mare atenție acordată ideii de siguranță la bord, aspect pe care îl vom detalia în capitolul dedicat.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Subaru Forester în familie?

Deși aveam o convingere personală în acest sens, orânduirea actuală din industria auto m-a determinat să confirm de două ori cu oficialii Subaru faptul că noul Forester este construit pe o platformă proprie a producătorului, dedicată modelului. Practic, nu împarte tehnologia, să-i spunem, cu alte modele de la producători diferiți, o situație din ce în ce mai rară în vârtejul universului auto. Și salut acest aspect, unul deloc accesibil financiar pentru companie, însă unul care face cinste unui producător care ține la moștenirea pe care a clădit-o în timp.

Ceea ce-i conferă o personalitate aparte și permite neabaterea de la soluția cu motor boxer și sistem de tracțiune integrală – marcă înregistrată a casei – se întoarce precum un bumerang atunci când începe analiza costurilor. Pentru că nu-i deloc ieftin să nu împarți tehnologie cu alt producător, Forester nu are cum să fie… ieftin, logic. Aspectul acesta trebuie înțeles foarte bine. Pe principiul, plătești pentru că nu-ți mai oferă altcineva ceea ce știe Subaru să pună pe raft; în showroom, de fapt.

Pe de altă parte, Forester împarte platforma SGM (Subaru Global Platform) cu mai toate modelele Subaru. Ar fi fost sinucidere financiară să nu facă asta, mai cu seamă că producătorul nipon nu este unul de foarte mare volum la nivel mondial.

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?

Ei, viața nu este și nu va fi deloc ușoară pentru un Forester, fie el și nou, pentru că în zona în care joacă în comerț este canibalism auto, efectiv.

În primul rând, încă din showroom-urile Subaru ai alternativa Outback; nu e chiar același lucru însă modelul poate fi pus umăr la umăr și puricat la capitole unde există logică în comparație. Apoi, până la alte modele, există concurență acerbă de pe falia niponă a lumii auto, cu Honda CR-V, Nissan Qashqai, Toyota RAV-4, Mitsubishi Outlander. Nici coreenii nu joacă la egal, pentru că scot în față modele cu dinți ascuțiți, precum Kia Sportage ori Hyundai Tucson. Volkswagen vine cu Tiguan, Skoda are Kodiaq, iar Ford are Kuga. Mă opresc, aș irosi prea mult timp făcând o listă chiar lungă, dar nu înainte de a pomeni și de Dacia Bigster. Nu joacă în aceeași ligă financiară și, culmea, nu m-aș fi așteptat să zic asta, în variantă 4×4 nu e deloc departe la performanțe dinamice.

Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?

Repet o temă principală, să-i zicem: Subaru Forester nu este ieftin. Adică, nu prețul trebuie să fie definitoriu în cazul său, după mine, cât dorința de a avea un produs al mărcii, în primul rând, apoi unul cu tradiție, în speță Forester.

Avem patru niveluri de echipare: Free, Style, Adventure, Premium, iar prețurile pentru acestea sunt, în ordine: 40.850 euro, 43.500 euro, 46.500 euro, 47.500 euro. Pentru lansare a fost disponibilă o ofertă specială cu o reducere de 5.000 euro în toate cazurile, promoție care se aplică, în primă fază, până la finalul lunii mai 2025. Cu puțin noroc, poate că se va mai prelungi pentru cei care se grăbesc. De remarcat că echipările sunt generoase, mergându-se în cazul lui Premium până la exemplare dotate cu elemente de confort întâlnite altădată în clase superioare.

Numai că nici concurența nu doarme și are oferte care-i pun probleme lui Forester. Spre exemplu, Volkswagen Tiguan pornește de 34.303 euro, însă pentru echiparea de top, R-Line, trebuie să pregătești 52.206 euro. Honda CR-V pornește de la 43.600 euro (cu echipări generoase), Toyota RAV-4 se poate achiziționa de la 41.805 euro, în vreme ce Nissan Qashqai are un preț de bază de 29.990 euro (Nissan X-Trail are punct de pornire valoarea de 35.990 euro); Skoda Kodiaq începe de la 38.826 euro, în vreme ce Ford Kuga (AWD), deși nu mai este la prima tinerețe, propune un preț interesant de 29.900 euro, cu promoție Ford.

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?

Nu am cum să recomand altceva decât singura motorizare disponibilă în momentul de față în România, unitatea boxer de 2 litri, cu sistem de hibridizare, care dezvoltă o putere maximă chibzuită, de 136 CP. Aceasta-și face simțită prezența la 5.600 rot/min, iar management-ul resurselor este făcut de o transmisie CVT. În ansamblul amintit este integrat și un motor electric de 12,3 kW, care este animat de o baterie de acumulatori de 0.57 kWh, pentru a-i permite lui Forester să fie mai prietenos cu mediul și eligibil în fața normelor de poluare din ce în ce mai drastice din Europa. Vrei, nu vrei, Forester dintr-ăsta îți iei.

Cum ți se pare designul exterior?

Mie-mi place mult design-ul exterior, poate și pentru că nu încearcă să fie fluid prin orice metodă posibilă. Clar, este mult mai rafinat și elegant decât în cazul oricărei alte generații Forester, însă păstrează o personalitate care se potrivește unui vehicul ce altădată era considerat un soi de băiat rău.

Pot să înțeleg că pentru anumite tipologii de utilizatori, felul în care arată Forester nu va cuceri instantaneu și iremediabil, însă pentru alții va fi un motiv de luare în seamă și calcul. Nu propune elemente strălucitoare, nu vrea să fie mai cu moț, ci doar a devenit mai rafinat decât strămoșii săi. Din punctul ăsta de vedere, îmi place mult evoluția lui Forester. Și-mi place că nici măcar elementul final al sistemului de evacuare nu își propune să fie mai pompos decât este cazul. Un mic detaliu în sine, cred că spune multe despre cum este și trebuie perceput Forester, de fapt – un clasic în ton cu vremurile.

Cât consumă pe bune și ce autonomie are?

Consumul nu este de speriat, nici pe departe, dar nici nu va fi principalul motiv pentru care vei alege un Forester. Pentru proprietarii de tradiție, uitați de vremurile în care alimentați cu strângere de inimă. Pentru cei mai nou integrați în universul Subaru ori dintre cei pe cale să facă pasul, un Forester este cât se poate de în ton cu zilele noastre la capitolul combustibil fosil utilizat pentru a parcurge 100 kilometri. În oraș te poți încadra sub 10 l/100 km. Nu este vreun premiant, dar să nu uităm că discutăm despre o unitate de 1.995 cmc. La drum lung, cu moderație, te poți liniști la un 8 l/100 km, asta dacă nu tragi de mașină. Dacă o faci, așteaptă-te să o simți și pe afișajul computerului de bord. Estimarea personală de autonomie este undeva între 600 și 700 kilometri la drum întins.

Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?

De calitatea asamblării nu pot să mă plâng, este corectă și normală pentru acest tip de automobil și pentru segmentul în care se află. La materiale, în schimb, mă plâng de alinierea la alegerile producătorilor niponi, care pun preț (a se citi: sunt foarte atenți la costuri) atunci când vine vorba de texturile materialelor plastice folosite din abundență. Măcar din loc în loc ar fi rost de plastic mai moale, însă apreciez că sunt elemente care deși nu sunt scumpe de produs – vezi ornamentul planșei de bord în zona pasagerului – îți dau senzația corectă de atenție la atingere. Altfel, noul Forester stă liniștit lângă orice producător european cu pretenții, dar poate pierde ceva teren la din ce în ce mai performanții producători din China, care plusează cu soluții pentru habitacluri care dau fiori chiar și în Europa.

Pe de altă parte, și calitatea materialelor, dar și asamblarea în sine este evoluată în comparație directă cu alte generații Forester. Perfect normal, însă trebuie amintit ca un plus de sine stătător. Îmi placeau fețele portierelor anterioare, pentru că au fost tapițate cu materiale moi și dau senzația de calitate, mai ales că, inevitabil, le vei atinge de fiecare dată când vei utiliza mașina.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?

Forester este un automobil cu CV pretabil familiștilor, iar Subaru insistă că este foarte potrivit și pentru utilizatorii foarte tineri (și ceva mai cumpătați de fel, aș îndrăzni să adaug). Cinci pasageri încap bine în mașină, au spațiu destul, chiar și cei de pe banchetă. Se stă corect atât în zona capului, cât și a genunchilor, iar ca un artificiu de confort, bancheta poate fi reglată la unghi, iar în cazul versiunilor echipate bine poate fi încălzită pe două zone distincte. E un detaliu care mi se pare de mare bun simț de la un anumit prag financiar încolo.

Altfel, spații de depozitare găsești peste tot, iar în față chiar poți să-ți pui pe undeva toate accesoriile de care ai nevoie uzual. Portbagajul este foarte generos, volumul util fiind de 778 litri, iar dacă se întâmplă să nu fie suficient, după plierea banchetei se obține o cavitate de 1.731 litri, numai bună să-i dai misiuni utilitare lui Forester.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?

Sistemul de infotainment se prezintă cu un ecran destul de familiar fanilor sau utilizatorilor Subaru, montat vertical în „inima” planșei de bord. Grafica este relativ simplă, în sensul bun, fără a fi plictisitoare, iar asta face ca meniul, ce-i drept că nu foarte stufos ci mai degrabă pragmatic, să poată fi frunzărit eficient. Nu foarte rapid, pentru că ar mai fi fost loc de îmbunătățiri la capitolul răspuns, însă mi se pare că în ansamblu discutăm despre un sistem care oglindește modelul. Nu era nevoie de mai mult pentru ceea ce se vrea a fi Forester, iar asta pare a fi în deplină concordanță cu viziunea de ansamblu a inginerilor care au dezvoltat noua generație.

Îmi place mult că ecranului cu dimensiunea de 11,6 inch, disponibil pentru versiunile de echipare de top (alternativa sunt două ecrane a câte 7 inchi fiecare) are complementar câteva comenzi fizice pentru climatizare sau potențiometru clasic pentru volumul sistemului audio ori semnalizarea de avarie, soluția fiind mult mai practică decât în cazul variantelor doar cu funcționare tactilă. Sigur, poate pentru că unii va părea o implementare cu aer depășit, însă mi se pare mult mai ergonomică, la fel cum este și adoptarea unor butoane clasice pentru comenzile de pe volan (care, apropos, sunt destul de aglomerate și necesită o familiarizare în prealabil). Normal, avem Apple CarPlay și Android Auto.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?

Cred că cel mai corect i-aș caracteriza sufletul noului Forester ca fiind unul neutru în cazul scenariilor urbane. Noul Subaru este un fel de Elveție a SUV-urilor, fără pretenții inutile, discret, truditor, ascultător, destul de eficient în ansamblu, liniștit și la locul lui. Nu văd ce i-ai putea cere în oraș și să nu te servească bine; desigur, poate doar plecări cu „scârț” de la semafor, dar până și cei mai înverșunați fani Impreza STi ar realiza rapid că nu se cade nici să gândești așa ceva cu unitatea de sub capotă. Cum să spun? Nu te vei îndrăgosti de el după o relație prin orașe aglomerate, dar sunt șanse mari să tânjești după el imediat ce nu l-ai mai avea, cam așa ar fi.

Apoi, vine zona în care Forester își va mai lua castane de la competitori, s-o spunem pe șleau, scenariile de utilizare extraurbană. La gabaritul său, ansamblul propulsor (în care intervine și transmisia cu raport variabil continuu, CVT) nu poate face minuni, acesta-i adevărul. Reprizele de accelerație sunt ponderate, asta trebuie luat în calcul la depășirile din scurt, nu neapărat pe placul românilor, însă de multe ori necesare pe drumurile patriei. Totul se desfășoară cu o oarecare întârziere, fapt care-l recomandă pe Forester unor utilizatori mai liniștiți de fel. E bine să se puncteze din start și să se conștientizeze în consecință.

Altfel, dacă nu urmărești reprize susținute de la motor, setup-ul dinamic al mașinii este orientat mai cu seamă către confort. De altfel, s-a și insistat pe faptul că noul Forester este considerabil mai rafinat decât în trecut, iar aceasta este o consecință a unei antifonări mai bune, a unei atenții sporite acordate sistemului de suspensie, dar și suitei de dotări de confort disponibile. Da, Forester este silențios și foarte civilizat în utilizare, îmbrățișează cu atenție imperfecțiunile drumului și oferă un comportament care le asigură pasagerilor călătorii liniștitoare. În ton, sistemul de direcție nu avea cum să fie de o precizie uluitoare, fiind mai degrabă calibrat pe aceeași direcție de confort și liniște oferite șoferului.

Un capitol la care Forester încă mai emite pretenții mari este cel al deplasărilor în afara suprafețelor amenajate, în speță acolo unde sistemul de tracțiune integrală (simetric și inteligent, așa cum le place niponilor să spună) încă mai poate dicta regulile jocului. Garda la sol de 220 mm îți permite să te aventurezi fără teamă chiar și prin locuri ușor accidentate. De asemenea, unghiurile de atac și degajare sunt mulțumitoare și te vor ajuta să abordezi obstacole care altor automobile le-ar pune probleme. De altfel, de întreaga experiență 4×4 ne-am bucurat în cadrul unor ateliere gândite de instructorii din Italia, de la Subaru Driving School, care au insistat că au gândit un traseu realist, nu extrem, pentru utilizatorii de Forester. Da, nu am făcut off-road în adevăratul sens al cuvântului, dar am întâlnit câteva obstacole familiare, din păcate, celor care și-au construit case de vacanță în zone greu accesibile sau, mai trist, și-au achiziționat locuințe în cartiere în care drumurile și infrastructura sunt doar în planuri pe termene nedeterminate.

Nu voi spune acum că poți face minuni cu 182 Nm moment motor maxim, la 4.000 rot/min, însă cred că sistemul 4×4 (dacă vine în pereche și cu un set de anvelope corecte pentru nevoi de genul) poate fi marele argument de vânzare pentru Forester, chiar dacă oficialii Subaru pun mult mai mult preț pe sistemele de siguranță de la bord.

Cât de sigură este? A testat-o EuroNCAP?

Forester este un model sigur, asta este evident și numai lecturându-i lista de sisteme de siguranță. Confirmarea vine de la organizația EuroNCAP, care i-a acordat cinci stele curate în urma testelor pe care le efectuează, cu scoruri de 83% în ceea ce privește protecția pasagerilor adulți, 89% în cazul pasagerilor plasați în scaune pentru copii, 86% pentru protecția pietonilor și 72% pentru sistemele de asistență pe partea de siguranță.

Mai mult, Subaru insistă oficial că anul 2030 este ținta în ceea ce privește momentul în care nu vor mai exista decese survenite în urma unor evenimente în care să fie implicate automobilele casei. Dezideratul este mai mult decât îndrăzneț, după mine, dar poate fi explicat prin toată tehnologia de siguranță înghesuită la bord, care are rolul de a proteja atât pasagerii din vehicul, dar și alte vehicule prin intervenția sistemelor automatizate, care pot și vor putea și mai susținut să completeze reflexele șoferului.

Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?

Subaru a investit masiv, apoi și laudă acest aspect, în soluții și tehnologii de siguranță. De toate felurile, pentru a putea să transforme acest capitol în vector de propulsie pentru succesul comercial. Și mi-au rămas în minte pentru că despre ele s-a discutat cel mai mult la evenimentul acesta de lansare. Sunt patru paliere în care este tratată siguranță, în viziunea mărcii: primară, preventivă, activă, pasivă. Dacă vă veți hotărî la un Forester, vă garantez că trebuie să vă rezervați timp suplimentar pentru atunci când veți merge în showroom, doar pentru a asculta prelegerile despre multitudinea sistemelor implementate pe Forester.

Eu mă voi rezuma să amintesc doar despre creierul acestui capitol, botezat EyeSight (Driver Assist Technology), care după ce a echipat deja peste 6,5 milioane de vehicule Subaru până la finele anului 2024 a ajuns acum la versiunea 4+. Practic, foarte pe scurt, nu mai puțin de patru radare (montate la extremitățile caroseriei) și un sistem cu trei camere care monitorizează continuu un unghi de 70 de grade în fața vehiculului, până la 110 metri, adună informație și o procesează rapid. Se monitorizează constant vehiculele din proximitate, motocicliștii, bicicliștii, acțiunile lor, chiar și cele ale vehiculelor din spate. Așa se face că, la nevoie, Forester poate frâna automat, până la oprire pe loc. De altfel, am și exersat această caracteristică într-un atelier în care cu greu te puteai abține să nu apeși pedala de frână atunci când te apropiai de un obstacol. Dar te salva mașina, de la sine.

Pentru cei care pun siguranța pe primul plan, Subaru are o ofertă chiar interesantă. De altfel, așa cum am mai spus, se dorește ca până în 2030 să nu mai există accidente fatale în care să fie implicate (sau să fie provocate) de modele Subaru. În completare, am un prieten bun al cărui Subaru Outback a cruțat (frânând singur) un individ care se deplasa haotic pe trotinetă. Doar despre acel moment spune că mașina și-a meritat investiția cu vârf și îndesat.

Ce-i lipsește?

Ca o moară stricată sunt, cel mai probabil, dar îi lipsesc niște cai-putere. Dacă nu mulți, măcar cuplați unei alte transmisii. Oricum ar fi, ceva care să garanteze un caracter mult mai cu nerv decât cel actual, pentru că Forester merită și mai ales pentru că așa ne-a învățat, cel puțin pe cei care am mers și cu strămoșii săi, iar aici nu mă refer neapărat la cei care-ți rupeau un pic capul odată afundat în pedala de accelerație.

Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?

Încăpățânarea de a demonstra că un automobil de familie poate avea motor boxer și sistem de tracțiune integrală veritabil și performant.

Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?

Pentru cei care nu știu povestea Forester poate că va părea că glumesc, însă aș reintroduce portierele fără rame pentru geamuri. Erau definitorii pentru model și pentru Subaru, iar acum, aliniate la ce face piața auto, în general, par total nenaturale. Sigur, aș fi putut aminti și despre o motorizare cu resurse mai bune, însă nu voi face asta din simplu motiv că am explicat deja de ce sunt doar 136 CP, nu?

Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…

…vrei să ai de-a face, măcar o perioadă, cu un SUV în cel mai pur sens al conceptului, cu mențiunea că trebuie să cataloghezi drept relativă partea cu sportivitatea, însă măcar pentru ideea de sistem de tracțiune integrală permanentă merită să-i dai o șansă bună lui Forester.

Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…

…te gândești să o pui vreodată în balanță cu un autovehicul electric echivalent dimensional și financiar. E limpede că nu ai avea cum să înțelegi Forester-ul.

Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…

…lumea care o ia în calcul va fi primordial rațională înainte de a fi cârcotașă, dacă o va înțelege pentru scopul utilitar și nu o va judeca doar după tabelul de date tehnice, și, bineînțeles, dacă se va pune și problema fiabilității și a întreținerii pe termen mediu și lung.

Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…

…ei bine, nu sunt convins că despre mașina asta se va discuta prea mult peste 10 ani, cu riscul să fiu răutăcios. Cel puțin, nu pe cât se va fi discutat despre alte generații Subaru Forester la zece ani distanță de apariție lor. Cred că îi lipsește tușa pregnantă de personalitate care să o transforme într-un model de suflet. Pe de altă parte, dacă se va aduce aminte de acest model, sunt șanse mari să se discute despre el drept unul care a dus la probă, cum se zice, care a fost fiabil și care a ținut cu utilizatorii săi, chiar și fără să-i determine pe aceștia să se înscrie în fan clubul Forester ori să se ducă la întâlnirile anuale. Știți voi, genul acela de relații trainice, care nu strălucesc, dar nici nu se clatină de la orice pală de vânt.

La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.

Un SUV ce respectă corect literele U și V din titulatură.

Logo Subaru

Subaru Forester

2.0I E-BOXER MHEV PREMIUM LINEARTR AWD

de la 47.500 €
Sistem de propulsie
Tip sistem de propulsie
Benzină Mild Hybrid
Sursă principală energie
Benzină
Sursă secundară energie
Putere maximă sistem
136 CP
Cuplu maxim sistem
182 Nm
Transmisie
Tip transmisie
automata
Număr trepte
1 (CVT)
Tracțiune
4×4
Motor termic
Configurație / nr cilindri
orizontal/4
Capacitate cilindrică
1995 cmc
Putere maximă
136/100 CP/kW
Cuplu maxim
182 Nm
Nr. sisteme supraalimentare
Motor electric
Număr motoare electrice
1
Putere maximă electric
17 CP
Cuplu maxim electric
66 Nm
Baterie
Capacitate brută
0.57 kWh
Putere maximă încărcare AC
Performanțe
Accelerație 0-100 km/h
12.2 s
Viteză maximă
188 km/h
Consum Oficial
Consum carburant (NEDC) Mixt
Consum carburant (WLTP) Mixt
Consum energie electrică (WLTP) Mixt
Autonomie mod electric (NEDC) Mixt
Autonomie mod electric (WLTP) Mixt
Dimensiuni și mase
Lungime
4670 mm
Lățime (fără / cu oglinzi laterale)
1830 mm
Înălțime
1730 mm
Ampatament
2670 mm
Volum portbagaj
508 litri
Volum portbagaj cu rând 2 rabatat
1679 litri
Masa proprie
1717 kg
Siguranță
Rezultat
5 stele
Preț
Preț de pornire model
47.500