Test Drive: Honda HR-V hibrid facelift

Actualul SUV subcompact Honda HR-V se află la jumătatea vieții comerciale. Pentru a-l menține în continuare atrăgător și relevant, Honda a operat un facelift care aduce o serie de modificări și un upgrade tehnic.

Honda HR-V facelift: care-i treaba cu mașina asta?

HR-V este cel mai mic SUV din oferta actuală Honda, dacă nu luăm în considerare și modelul Jazz Crosstar, care este de fapt un hatchback de clasă mică cu look robust. Honda HR-V se integrează în marea masă de modele în zona SUV-B acolo unde înfruntă o concurență acerbă. Atuurile sale: sistem hibrid eficient, calitate superioară și atenție la detalii. Plus o serie de dotări practice precum celebrele Magic Seats.

Ce avem acum în față este versiunea cu facelift a modelului HR-V din a treia generație. Lansat inițial în 1999, modelul HR-V avea să lase o amprentă destul pronunțată, dar cumva discretă în istoria auto. Dacă prima generație uimea la lansare prin forma atipică, rectangulară și faptul că avea doar trei portiere, lucru imposibil în ziua de azi, a doua generație avea să se piardă în anonimatul numeroaselor SUV-uri subcompacte și în umbra fratelui mai mare CR-V. Abia de la actuala generație, HR-V ieșea din nou în evidență printr-un design aparte și un sistem hibrid foarte eficient.

De ce se lansează acum?

Ca majoritatea modelelor prezente azi în ofertele producătorilor, la jumătatea vieții comerciale, HR-V avea nevoie de un facelift care să-l mețină relevant. În cazul de față vorbim despre unul relativ discret, care aduce o serie de modificări optice și o serie de îmbunătățiri tehnice. 

Lucruri de reținut față de modelul dinainte de facelift?

Partea tehnică nu s-a schimbat, Honda HR-V utilizând același sistem hibrid numit e:HEV compus dintr-un motor termic de 1.5 litri i-VTEC ce oferă 107 CP și un motor electric de 131 CP și 253 Nm. În schimb, avem o grilă frontală redesenată și semnătură luminoasă LED nouă atât în față, cât și în spate, finisaje exterioare actualizate, spoilere față/spate redesenate, plafon panoramic pe echiparea de top, volan și schimbător îmbrăcate în piele în echiparea standard, materiale interioare noi, izolare fonică îmbunătățită și un răspuns mai liniar la accelerație datorită recalibrării sistemului hibrid.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Honda HR-V facelift în familie?

Honda HR-V facelift utilizează platforma Honda Global Small Car. Singurul model din gamă cu care împarte această arhitectură este modelul Jazz, deci caroserii diferite. Cele două modele sunt înrudite și la nivel tehnic, sistemul hibrid și transmisia fiind similare, singurul lucru diferit fiind puterea motorului electric.

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?

Oferta de modele SUV subcompacte de pe piață este mai generoasă ca oricând. Ai de unde alege, aproape fiecare constructor oferind cel puțin un model în acest segment. Nu toți au, însă, și variante hibrid. Și când spun hibrid mă refer la un sistem clasic, nu la variante mild-hybrid. 

Dintre concurenții direcți de unde poți alege și o motorizare full-hybrid o să-i menționez pe Renault Captur, Mitsubishi ASX, Hyundai Kona, Kia Niro și Dacia Duster.

Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?

Prețurile pentru noul HR-V facelift încep de la 35.350 euro (30.450 euro dacă luăm în calcul posibilul ecotichetul Rabla – program suspendat momentan – și promoția Honda România) pentru echiparea de bază Elegance. Pentru o echipare mai generoase putem alege dintre variantele superioare numite Advance 36.350 euro (31.950 euro cu Rabla și promoții), Advance Style la 38.900 euro (35.250 euro cu Rabla și promoție) sau Advance Style Plus la 39.900 euro (36.250 euro cu Rabla și promoție). Aceasta din urmă a fost prezentă și pe modelul testat.

Dacă aruncăm un ochi și în configuratoarele concurenței vom constata că un Renault Captur E Tech full hybrid 160 pornește de la 24.690 euro și ajunge până la 29.840 euro în funcție de nivelul de echipare. La Dacia, un Duster full-hybrid 140 are un preț de pornire de 22.500 euro și ajunge la 23.500 (prețuri de listă între 25.400 și 26.900 euro). Toate prețurile Renault și Dacia includ reducerea Rabla și diversele promoții active.

Pentru Mitsubishi ASX HEV (model strâns înrudit cu Renault Captur) trebuie să scoatem din cont între 25.395 și 33.290 euro.

La Kia, suv-ul Niro HEV are un preț de listă de 33.118 euro (30.718 euro, dacă scădem și prima acordată prin programul Rabla). Varianta de top, Niro Premium, costă 38.306 euro (35.906 euro cu Rabla).

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?

Honda HR-V este disponibilă cu o singură motorizare. La fel ca varianta fără facelift lansată în 2021, sub capotă avem un sistem full-hybrid clasic paralel format din motorul 1.5 turbo de 107 CP și un motor electric de 131 CP. Cele două motoare funcționează de obicei pe rând, accentul fiind pus pe cel electric. De cele mai multe ori, motorul termic se va trezi la viață doar pe post de generator pentru a produce curent electric și a încărca bateria. La nevoie, însă, poate pune umărul și la tracțiune, trimițând puterea către puntea față. 

La nivel de versiune, ce vedeți în imagini este echiparea de top, Advance Style Plus. Și chiar nu îi lipsește nimic, dar dacă vrem să mai reducem din preț, putem alege o variantă de echipare inferioară. De exemplu, plafonul panoramic din două bucăți aduce un plus de luminozitate la interior, dar este o echipare de care eu, spre exemplu, mă pot lipsi. Mai ales că Honda a ales o soluție ușor nepractică pentru a obtura acest plafon de sticlă în zilele călduroase. Partea din față dispune de o jaluzea integrată, dar pentru pasagerii din spate avem un soi de oblon care trebuie montat manual. Iar când nu este folosit, trebuie depozitat în portbagaj. 

Cum ți se pare designul exterior?

Curat. Fără artificii doar de dragul designului. Este o mașină arătoasă, dar nu iese neapărat în evidență prin estetică. Grila frontală îi dă un plus de seriozitate, iar portierele spate au mânerele ascunse, ceea ce îi conferă un aer de mini SUV coupé. Mi se pare că are dimensiunile ideale pentru oraș, perfectă pentru naveta zilnică către muncă.

Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?

Oficial, Honda HR-V facelift cu sistemul hibrid e:HEV consumă în medie 5,4 litri/100 km. În realitate, cifrele nu sunt cu mult diferite. Pe o distanță de 1300 kilometri parcurși, exemplarul de test a afișat un consum mediu de 6 litri/100 km. Pe traseele urbane, HR-V devine și mai eficient, aici motorul electric muncind în marea majoritate a timpului. Consumul urban afișat de computerul de bord a fost de 5,3 litri/100 km. Pe distanțe și mai scurte și în trafic lejer consumul urban poată scădea chiar și la 3,6 litri/100 km. 

Reversul medaliei este rularea la viteze mari de autostradă. Aici, motorul termic va interveni mai des pentru a încărca bateria sau a pune umărul la o depășire. Un drum pe autostradă poate duce consumul în zona de 7 litri/100 km. Oricum ar fi, cifrele sunt mai mult decât bune.

Cu un rezervor de 40 litri și bazându-ne pe consumul mediu afișat de computerul de bord, autonomia obținută este de 560 kilometri. 

Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?

Într-un cuvânt: excelente. Atât materialele, cât și calitatea asamblării, plus atenția la detalii te fac să zâmbești aproape de fiecare dată când te așezi la volan. Materialele sunt foarte plăcute la atingere, totul emană calitate, iar butoanele oferă acea apăsare ușor fermă care își oferă satisfacție. Sistemul de climatizare are butoane rotative din aluminiu care se rotesc cu un click foarte plăcut. La fel și levierul cutiei automate, se simte solid și precis de fiecare dată când trecem prin pozițiile transmisiei. Bineînțeles, există și ceva piano black, unde amprentele vor fi mereu vizibile, dar având în vedere calitatea generală pot ierta acest aspect. 

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?

Conform fișei tehnice: cinci pasageri. Și deși este destul loc pe banchetă la nivelul capului și la genunchi, cel mai confortabil este dacă ne limităm la doi pasageri în spate. Avem și suficiente spații de depozitare, loc dedicat pentru telefonul mobil cu zonă de încărcare prin inducție, spații pentru sticle în continuarea consolei centrale, o cotieră cu spațiu de depozitare și buzunare ample în portiere.

Portbagajul are un volum de 320 litri, plus un spațiu suplimentar sub podea unde putem depozita diverse obiecte. Hayonul cu acționare electrică are un decupaj amplu ceea ce face facil accesul în portbagaj.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?

Honda are un sistem multimedia excelent, cu o grafică bună, ușor de folosit și intuitiv. Niponii nu au mers pe calea ecranelor centrale imense, preferând să păstreze ecranul tactil de 9 inchi foarte ușor de folosit. Apple Car Play funcționează fără fir, iar conectarea a mers mereu fără cusur. În fața celui de la volan avem o planșă de bord jumătate digitală, jumătate analogică. Vitezometrul este analogic, ușor de citit, iar partea digitală poate fi configurată în funcție de preferințe.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?

Orașul este locul de joacă preferat de HR-V. Este mică, ușor de manevrat și foarte plăcută la condus. Se simte recalibrarea sistemului hybrid anunțată de Honda pentru modelul cu facelift, acesta asigurând acum o accelerație mai liniară. Izolarea fonică la interior este mai bună, iar suspensia este bine reglată pentru confort, fără a transforma mașina într-o barcă.

Direcția este suficient de grea, dar și precisă comunicând mereu feedback celui de la volan. 

La drum lung apar primele minusuri. Dacă alegem un stil mai alert de condus, acesta nu se va potrivi cu caracterul lui HR-V. La accelerații puternice, motorul termic intervine destul de vocal, urcând rapid în ture. Chiar dacă avem și un mod sport, HR-V se va simți cel mai bine, dacă alegem să conducem liniștit, fără accelerații bruște.

Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?

A fost testat modelul original, fără facelift. Acesta a trecut prin testele Euro NCAP în 2022, când a obținut scorul general de 4 stele cu pachetul standard de echipamente. Scorurile obținute au fost: 85% protecție pentru pasagerii adulți, 75% protecție pentru pasagerii copii, 72% protecție pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor și 78% pentru sisteme de siguranță. Modelul HR-V facelift nu a fost încă testat.

Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?

Sistemul cel mai impresionant este cel de propulsie. Honda a avut de recuperat la acest capitol față de rivalul său tradițional Toyota. Dar a rafinat an de an și oferă acum un sistem hibrid excelent cu accent pe motorul electric de 131 CP și 253 Nm. Acesta este responsabil cu tracțiunea mașinii de cele mai multe ori, iar motorul termic de 1.5 litri va funcționa de cele mai multe ori doar ca generator. Cutia eCVT cu un singur raport este și ea un pas înainte față de clasicul CVT. De apreciat și faptul că oferă și mod B (brake) ce permite decelerarea și recuperarea energiei în momentul în care ridicăm piciorul de pe pedala de accelerație.

Este de apreciat și faptul că Honda reușește să păstreze un raport ideal între butoanele fizice și ecrane, preferând să nu se ducă pe panta butoanelor tactile și a ecranelor înghesuite peste tot. 

Și deși nu este un sistem extrem de sofisticat: Magic Seats. Un element practic care îți poate face viața mai ușoară când ai de transportat obiecte cu gabarit atipic.

Ce-i lipsește?

Poate ceva mai multe putere.

Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?

Scaunele din spate. Nu e o noutate la Honda, dar Magic Seats și posibilitatea de a rabata pe verticală îl transformă într-un dintre cele mai practice sisteme de pe piață. 

Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?

Aș renunța la plafonul de sticlă. În forma actuală, unde pentru a acoperi partea din spate trebuie să montezi manual un paravan, mi se pare inutil.

Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…

…dacă vrei unui dintre cele mai competente SUV-ul de segment B cu motorizare full-hybrid de pe piață.

Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…

…dacă te enervează sunetul motorului turat la accelerații puternice.

Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…

…nu ai piciorul greu și vrei o mașină care se conduce extrem de plăcut.

Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…

…care a dus SUV-ul HR-V în era electrificării. Atât prin versiunea full-hybrid de aici, dar și prin varianta electrică Honda e:Ny1.

La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.

Un SUV subcompact full-hybrid foarte competent.

Fișa tehnică a mașinii

Logo Honda

Honda HR-V

1.5 E: HEV ADVANCE STYLE PLUS CVT

de la 39.900 €
Sistem de propulsie
Tip sistem de propulsie
Hybrid
Sursă principală energie
Benzină
Sursă secundară energie
Putere maximă sistem
131 CP
Cuplu maxim sistem
253 Nm
Transmisie
Tip transmisie
automata
Număr trepte
1 (CVT)
Tracțiune
fata
Motor termic
Configurație / nr cilindri
in linie/4
Capacitate cilindrică
1498 cmc
Putere maximă
107/79 CP/kW
Cuplu maxim
131 Nm
Nr. sisteme supraalimentare
Motor electric
Număr motoare electrice
1
Putere maximă electric
131 CP
Cuplu maxim electric
253 Nm
Baterie
Capacitate brută
Putere maximă încărcare AC
Performanțe
Accelerație 0-100 km/h
10.7 s
Viteză maximă
170 km/h
Consum Oficial
Consum carburant (NEDC) Mixt
Consum carburant (WLTP) Mixt
Consum energie electrică (WLTP) Mixt
Autonomie mod electric (NEDC) Mixt
Autonomie mod electric (WLTP) Mixt
Dimensiuni și mase
Lungime
4340 mm
Lățime (fără / cu oglinzi laterale)
1790 mm
Înălțime
1582 mm
Ampatament
2610 mm
Volum portbagaj
320 litri
Volum portbagaj cu rând 2 rabatat
1290 litri
Masa proprie
1401 kg
Siguranță
Rezultat
4 stele
Preț
Preț de pornire model
39.900