Ford Mustang: care-i treaba cu mașina asta?
Mustang este modelul din gama Ford care nu are nevoie de sigla producătorului pentru a se prezenta. Este o mașină emblematică care a ajuns la a șaptea generație.
Dacă mă întrebi pe mine, Mustang nu are nevoie de o prezentare. E genul ăla de mașină despre care știe aproape toată lumea cum arată și ce este. Și puține automobile reușesc această performanță.
Ca să îl păstreze mereu proaspăt, Ford actualizează modelul Mustang periodic și oferă diferite variante speciale. Generația precedentă, la fel ca predecesoarele sale, a avut și ea multiple ediții limitate. Îmi aduc aminte cu bucurie de variantele Bullitt și Mach 1. Asemenea variante nu doar că aduc un plus de bucurie, dar și un plus de valoare în timp.
În cazul actualului Mustang, ediția specială Dark Horse este una gândită să fie mai potrivită mersului pe circuit. Vestea bună este că nu s-a mers deosebit de departe în acea direcție. Deci avem în continuare o configurație de 2+2 locuri și nici nu au fost eliminate dotări de confort sau tehnologie. Despicăm firul în patru în cele ce urmează.
De ce se lansează acum?
În 2023 au intrat în producție primele exemplare ale generației a șaptea, iar varianta Dark Horse a venit ulterior, ca un pachet de cireșe confiate puse pe un tort de ciocolată. Dar ca să răspund la întrebare, Mustang Dark Horse e un nou produs pe care Ford a decis să-l pună în galantarul cu modele de performanță.

Lucruri de reținut față de generația anterioară?
Avem numeroase schimbări față de predecesor. Multe dintre ele sunt subtile, cum ar fi ceasurile de bord și unitatea multimedia. Altele sunt mai evidente, cum ar fi eliminarea comutatoarelor fizice în stil cockpit în favoarea unor butoane mai simple sau a ecranului multimedia, după caz.
Ce a rămas la fel este configurația – motor longitudinal și tracțiune pe roțile din spate. Această generație de Mustang va fi cândva pretabilă și la un sistem hibrid, chit că nu e cazul încă.
Schimbările la nivel estetic sunt mai mult decât evidente, dar apreciem faptul că s-a păstrat aspectul cu tușe retro al acestui model. Și la interior sunt multe noutăți, dar toate sunt în linia a ceea ce era de așteptat de la un Mustang nou.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Ford Mustang în familie?
Platforma tehnică folosită de Ford îi este rezervată doar lui Mustang. Ca notă informativă, primul Ford Mustang, cel din 1964, prelua platforma lui Ford Falcon, o berlină considerată compactă la vremea respectivă.
Astăzi, Mustang împarte mici componente cu alte modele din gama Ford, dar îi sunt rezervate multe altele, cum ar fi suspensia și, cum am menționat mai sus, platforma tehnică. Motorizarea V8 „Coyote” se mai găsește pe câteva modele Ford din SUA, dar niciun model din Europa nu mai vede așa ceva.
Cutia de viteze este o automată cu 10 trepte dezvoltată de Ford în colaborare cu GM, deci există mai multe modele sub care se găsește. Totuși, trebuie menționat că reacțiile acesteia pot fi diferite în funcție de setări electronice, rapoarte ale transmisiei și raportul diferențialului.
Dacă stai și cauți bine, probabil că vei găsi câteva butoane și mici subansable comune cu alte modele Ford, dar nu găsești altceva în portofoliul acestei mărci sau al alteia care să aibă, de facto, platforma tehnică de Mustang.
Modelul iese în evidență în familie prin configurația tehnică – motor amplasat longitudinal, tracțiune doar pe puntea spate, fără hibridizare de niciun fel (deocamdată) și cu o caroserie cu un design ieșit din comun în această parte de lume: capotă lungă, consolă față lungă, consolă spate scurtă și anumite trăsături retro. N-ai cum să îl confunzi cu altceva.

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?
Cândva, Mustang avea rivali direcți atât pe piața din SUA, cât și în Europa. Astăzi, lucrurile nu mai stau așa: concurenții săi tradiționali fie au rămas fără V8, fie au ieșit din producție cu totul. Ford i-a bătut la vânzări ani la rând, atât în SUA, cât și pe alte piețe.
Motivul dispariției rivalilor este legat și de scăderea pieței pentru acest tip de automobile. Până și vânzările de Mustang au scăzut, atingând în SUA anului 2024 cel mai jos punct din istoria de 60 de ani a modelului.
Cum noi trăim în Europa, a trebuit să ne uităm ce alt coupe în configurație 2+2 locuri și motor V8 este la vânzare în 2025. Realitatea e că nu prea ai opțiuni. Dintre puținele coupe-uri oferite și cu motor V8, niciunul nu e rival direct al lui Mustang. Le desparte în principal prețul, aproape dublu față de cel al acestui model, precum și lipsa configurației 2+2.
Tot ce ne rămâne este să ne uităm la modele comparabile în materie de cai-putere și la forma caroseriei. Și așa am ajuns la exemple precum BMW Seria 4 Coupe și Mercedes-Benz CLE. Dar cum ziceam și până acum, nu le privi prin filtrul unei comparații șurub pe șurub.

Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?
Această variantă a lui Ford Mustang, Dark Horse, are un preț de listă de 71.000 de euro împreună cu transmisia automată. Cu echiparea pe care o puteți vedea în imaginile din galerie, cotația de preț pentru acest exemplar a fost de 74.800 de euro.
Vestea și mai interesantă? Poți cumpăra un Ford Mustang mai ieftin: de la 55.900 de euro, dacă optezi pentru un model în echiparea GT, tot cu motor V8 (singurul disponibil momentan). Prețul este valabil cu transmisia manuală cu șase trepte. Dacă vrei automată, cotația urcă la 59.000 de euro.
În plus față de un Mustang GT, varianta Dark Horse prezintă un pachet estetic interior și exterior (bare, praguri, jante și ornamente), o culoare specială și alte scaune. În ceea ce privește ce simți, dar nu poți vedea neapărat – are în plus piese menite să asigure un plus de performanță, printre altele, la capitolele motor, transmisie, suspensie, răcire și frâne.
Cât despre concurență, dacă îl compari cu varianta V8 a lui Mercedes-AMG GT, Mustangul este un chilipir. E și mai ieftin decât un BMW M4 Coupe, iar modelul mărcii germane nu are V8.
Să tranșez problema altfel la acest capitol: în 2025, nu ai cum să cumperi un coupe nou, echipat cu V8, cu mai puțini bani decât cere Ford pe Mustang. Nici măcar pe aproape.

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
Mustang este vândut în prezent doar în compania unui motor V8, aspirat natural, de 5.0 litri (o raritate pentru 2025). Acest motor este oferit în două variante, fiecare disponibilă cu transmisie manuală sau automată. Cei care optează pentru un Dark Horse primesc varianta mai puternică a acestui propulsor.
Fiecare dintre variantele descrise are transmisii diferite – modelul Dark Horse vine cu o manuală de la Tremec, precum și cu alt diferențial (cu un raport final diferit, printre altele). Acest ultim aspect se aplică și la varianta cu transmisie automată. Da, chiar primești un pachet special când alegi un Dark Horse.
Modelul GT vine cu 446 CP, în timp ce Dark Horse are 454 de cai-putere. Cuplul motor este identic pentru ambele motorizări, 540 Nm. Există o diferență de performanță, de 0.5 secunde în minus la 0-100 km/h pentru varianta Dark Horse. Punctăm și faptul că automata cu zece trepte este mai rapidă decât manuala cu șase rapoarte, indiferent cine e la volan.
Deși mulți ar fi înclinați să opteze pentru o manuală cu șase trepte, motivând plăcerea condusului, eu aș lua un Mustang V8 cu transmisie automată. Nu doar pentru că este mai rapid de la 0 la 100 km/h, ci și pentru că așa consider eu că te bucuri, de fapt, de mașina asta. Nu e vreun secret că vine din țara în care cutia automată e norma, nu invers, ca la noi.

Cum ți se pare designul exterior?
Îmi place mult cum arată și noua generație de Mustang. Au reușit să lanseze noul model fără să îl facă pe cel vechi să arate demodat sau învechit în vreun fel. E o reușită asta, mai ales că ambele sunt cu tușe de design retro și încearcă să aducă și elemente moderne.
Probabil că e destul de dificil să fii designer pentru o mașină de acest gen, fiind limitat în privința proporțiilor, a ceea ce poți aduce nou și ce poți integra. Iată că au reușit să o facă din nou și arată bine și în 2025.
Varianta Dark Horse vine cu alte bare de protecție, praguri laterale și diferite ornamente pe aripile față și pe capotă. Pachetul Dark Horse include și alte jante.

Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?
Ce trebuie să rețineți este că Mustang are un rezervor de 61 de litri. În ciclul general WLTP, consumul acestei variante este de 12 litri la suta de kilometri. Nu trebuie să fii expert in aritmetică să calculezi cât ar putea să meargă, în medie, cu un plin. Teoretic, desigur. În realitate, ar fi indicat să nu conduci chiar până la ultimul strop de carburant, indiferent ce mașină ai.
Revenind la Mustang Dark Horse, vorbim totuși despre un V8 aspirat natural cu o cilindree de cinci litri. Oricât de econom ai rula cu el, nu poți reuși miracole. Vestea bună e că nu consumă pe atât de mult pe cât ai crede, cel puțin în condiții normale de exploatare.
Imaginați-vă Bucureștiul aproape gol. Cum îl vei găsi între două zile libere, când se face „punte”. Ei, în acele condiții de trafic, adică foarte lejere, conducând relaxat, am obținut un consum de 13 litri la sută. Scenariul ideal, dar rar întâlnit.
Câteva zile mai târziu, într-o zi absolut obișnuită, aveam un consum urban de 15 litri la sută. Diferența? Cât de mult aștepți să treci de un semafor. Dacă ești și un pic grăbit, poți vedea valori de 17 litri la sută. Se poate și mai mult, evident, e totuși un V8 de 5.0 litri și poți întâmpina temperaturi sau condiții care nu permit oprirea motorului la semafor, de exemplu.
Rularea pe autostradă cu 130 km/h se face în treapta a zecea la aproximativ 2200 rpm. Consumul s-a stabilizat la pragul de 10.7 litri la sută în condițiile întâmpinate de mine. În afara autostrăzii, pe drumuri naționale, conducând relaxat, consumul de carburant se stabilizează la 9.8 litri la sută. Absolut rezonabil, dacă mă întrebați pe mine.
În orice caz, nu e genul de mașină pe care o cumperi dacă ai de gând să te uiți la fiecare litru de carburant consumat.
Vestea bună este că poți merge destul de liniștit prin lume fără să cauți disperat benzinării. Iar ca să nu fii surprins nepregătit, mașina „știe” să comunice inclusiv cu telefonul tău conectat la Apple CarPlay și să te notifice că ai ajuns pe rezervă și că trebuie să alimentezi în curând, moment în care se oferă să te ajute în această căutare.

Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?
La bord avem aceleași materiale pe care le găsim într-un Ford obișnuit, cu mici excepții. Scaunele Recaro îmbrăcate în piele, incluse în pachetul Dark Horse, ies în evidență prin cât de îngrijit sunt realizate, cu o singură remarcă – partea dinspre portieră care se întâlnește cu centura de siguranță ar fi putut să prezinte o zonă care să îi permită acesteia din urmă să culiseze în liniște. În realitate, se freacă materialul textil de la centură pe o suprafață de plastic gândită drept ghidaj pentru aceasta, dar se și atinge de pielea scaunului, lucru pe care-l auzi.
Altfel, interiorul este relativ îngrijit, chit că nu acesta motivul pentru care îți cumperi un Mustang. Vestea bună e că nu se simte ca un project car (pentru cine avea dubii în privința asta), ai o ambianță plăcută de 2025.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?
Șoferul și pasagerul din dreapta stau foarte bine în Mustang. Lucrurile se complică puțin dacă aceștia sunt foarte înalți sau dacă aleg să își dea scaunele foarte în spate, moment în care vor tăia o bună porțiune din spațiul pentru genunchi dedicat ocupanților din spate.
În ceea ce privește locurile din spate, spune-mi cât de înalți sunt ocupanții și îți voi spune cât de bine vor sta. Oricine trece de 1.75 m înălțime va fi incomodat de lunetă la cap, fiind nevoit să abordeze o poziție ușor cocoșată. Și, da, intră și un scaun de copil și există inclusiv și sistem ISOFIX. În plan personal, punctez faptul că aceasta a fost prima mașină cu V8 în care l-am plimbat pe fiul meu. Și pare că i-a plăcut.
În ceea ce privește spațiile de depozitare, am apreciat felul în care este camuflată cotieră, dar și cele două suporturi de pahar din consola centrală. E plăcut intergrată și zona de încărcare a telefonului mobil și căptușită cu un fel de cauciuc astfel încât să nu îți zgârie dispozitivul.
Există și un mic spațiu de depozitare și în buzunarele portierelor. Nu sunt foarte mari, dar încap câteva lucruri esențiale. Am văzut mai rău.
Per total, Mustang nu e deloc cea mai rea situație întâlnită, ba din contră, chiar stă bine la capitolul spații de depozitare.
În privința portbagajului, depinde ce vrei să pui în el. Limitarea nu este pe lățime sau pe adâncime, ci pe înălțime. Totuși, intră fără probleme chiar și două valize de călătorie plus câteva bagaje mai mici.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?
Îmi este puțin dor de butoanele stil comutator folosite de generația precedentă de Mustang. Aveau un stil aparte. It’s gone, cum s-ar zice în anumite cercuri.
Unitatea multimedia din dotarea lui Mustang, fie el Dark Horse sau nu, este în linie cu ceea ce oferă Ford pe celelalte autoturisme din portofoliu. Cu alte cuvinte, este un SYNC 4, despre care am înțeles că are de două ori mai multă putere de procesare decât predecesorul său. Se mișcă fluid și e ușor de înțeles în ce meniu să intri ca să găsești funcția dorită.
Modurile de rulare sunt schimbate foarte facil, dintr-un buton de pe volan. Salutăm prezența butoanelor fizice în acest context.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
Odată ce ai ieșit din oraș și ai ocazia să lași câțiva cai din herghelie să meargă la trap și la galop, abia atunci poți să te bucuri cu adevărat de mașina asta. Nu vorbesc aici despre sfidat limite de viteză, ci pur și simplu să conduci relaxat, știind că ai putere suficientă la comanda piciorului drept.
Deși Mustang are veleități sportive și poate să lege frumos un șir de viraje, chiar și în varianta Dark Horse avem un model ce poate fi chiar confortabil în viața reală. Vă reamintesc faptul că vorbim despre o variantă de performanță aici.
Mustang pare să fie cel mai fericit pe drumuri naționale sau expres, când șoseaua unduiește ușor, iar tu apuci să îi apreciezi calitățile dinamice fără să te apropii de limita aderenței. Știi că se poate mai mult, dar înțelegi că nu e locul pe stradă de așa ceva.
Poate să piardă aderența foarte ușor, chiar și la viteze de oraș și cu toate sistemele activate. Nu e o mașină pe care să o lași pe mâna cuiva neexperimentat sau dornic de senzații tari. Știu că e reduntant să menționez asta, dar totuși am ales să las paragraful de mai sus, să fie clar pentru toată lumea.
Frânele sunt bine calibrate și ușor de dozat, fiind suficiente pentru ce ai nevoie pe drumurile publice de la acest model. Poate că pentru mersul frecvent pe circuit ar fi de dorit un setup mai agresiv.

Dacă ai merge la un track day și ai face câteva sesiuni scurte compuse din câteva tururi rapide urmate de un tur de cool down, vei constata că sunt suficiente și frânele standard pentru asemenea sarcini. Câtă vreme scopul tău este să te întorci cu mașina pe roți acasă și mergi în consecință de cauză, Mustang Dark Horse îți poate livra, fără probleme, senzații frumoase pe circuit.
Revenind la drumurile publice, am constatat și că eșapamentul este mai silențios decât ai crede la prima vedere atunci când îl folosești pe modul standard, la drum întins. Practic, cu eșapamentul pe acest mod, ajungi să observi mai mult zgomotul de vânt și sunetul de rulare al pneurilor decât eșapamentul.
Poate e ceva ce ține de preferință personală, dar nu m-aș fi bucurat deloc să aud eșapamentul acestui model urlând constant la fiecare drum în afara orașului – e ceva de care te plictisești rapid.
Cât despre sunetul lui, avem aici o mică orchestră ce interpretează cântecul poporului său, al patriei V8-urilor. Sunetul este foarte plăcut și ai mai multe moduri, dintre care cel puțin unul este pentru circuit. Ar fi frumos din partea ta să îl folosești doar acolo. Sau măcar nu în zone locuite. Și da, orice ai crede, există și mașini prea gălăgioase până și pentru circuit – asta nu e una dintre ele.
Cu zgomotul de rulare al pneurilor și cel de vânt ai putea să te obișnuiești sau să încerci să le acoperi cu sistemul audio din dotare. Exemplarul testat venea cu un sistem audio premium B&O cu 12 difuzoare – dotare standard pe varianta Dark Horse. Judecând strict prin prisma personală, se aude foarte bine.
Mustang este genul de mașină cu care preferi oricând un drum virajat în locul unei autostrăzi. Direcția are o greutate plăcută și îți dă încredere, deși nu este reglată să se simtă ca cea a unei mașini sport în toată regula. Cu această ultimă parte e mai complicat, că Mustang are o poziționare diferită pe piață față de alte modele cu care noi, europenii, suntem mai obișnuiți.
Remarc un plus de rafinament față de generația precedentă. Este mai rigid și mai închegat, fiind mult mai apropiat de definiția noastră – a europenilor – a sportivității. Răspunde foarte rapid la comenzi și ar fi bine să știi ce faci înainte să te decizi să îi calci accelerația.
În oraș, ai crede că Mustang va fi ca elefantul în magazinul de porțelanuri. Nu-i chiar așa. Da, va consuma mai mult, că ai V8 la fiecare plecare de pe loc, de la fiecare semafor și chiar și când o muți câte un metru sau doi când stai în coloană.
Va trebui să fii atent la gropi și la trecerile „la nivel” cu șinele de tramvai, de tren și cu capacele de canal, ca să nu îți distrugi jantele. Dar cu ce mașină similară nu trebuie să faci asta? Exact, cu aproape toate trebuie să fii atent.
La ce va trebui să fii, din nou, atent: când parchezi în spic cu fața la bordură – Mustang are consola față destul de lungă și bara față este relativ joasă, deci grijă să nu o faci de comandă când parchezi pe ici, pe colo.
Altfel, e ușor de condus în oraș, la fel ca orice mașină similară. Direcția nu necesită forță deosebită să o acționezi, frânele la fel, iar viața la bord este destul de relaxată din acest punct de vedere. Îl fac aceste atribute pe Mustang o mașină de oraș? Nu. Face față fără probleme orașului? Da.
Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
Actuala generație de Ford Mustang nu a fost testată încă de EuroNCAP. Vom actualiza această secțiune dacă va fi testat. Strict pentru amatorii de statistici, precedenta generație a fost de două ori la EuroNCAP, în 2017, iar rezultatele nu au fost excelente la momentul respectiv. Aceea a fost generația precedentă, deci ce i se aplică ei, nu i se aplică și acestui model.
Dacă ne uităm la unul dintre organismele din SUA, NHTSA, Mustang are cinci stele de siguranță. Este important să menționez că este alt sistem punctaj acolo față de EuroNCAP și sunt evaluate diferit anumite aspecte, dar barierele și stâlpii lor sunt la fel de solide precum cele folosite în Europa.
În materie de sisteme de siguranță, există multiple echipamente de asistență a șoferului. La fel ca la alte automobile moderne echipate cu motoare puternice, e mai periculos șoferul neinstruit sau care se crede mai abil decât este în realitate. De acolo vine pericolul de fapt.

Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
Mi s-a părut interesant cum au decis să abordeze soluția frânei de parcare. Vorbim despre un levier fizic, dar care acționează un sistem electromecanic. Nu mai ai cablu de frână de mână, nu sunt reglaje de făcut, dar arată ca o unitate clasică, cu un levier.
Cei care optează pentru Performance Package primesc și varianta omonimă a frânei de parcare electrice, ce are un mod de rulare în care o poți folosi la fel ca pe o frână de mână hidraulică – așa cum se găsește la o mașină de drift.
Ce te roagă Ford, dar și noi, este să nu o folosești pe drumurile publice. În România, fapta intră la „conducere agresivă” și te face pieton 30 de zile.

Ce-i lipsește?
A 11-a treaptă. Glumesc. Dacă stau să mă gândesc bine, nu cred că îi lipsește nimic anume.
Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?
Felul în care arată. Cum sună. Cum te face să te simți în ea.
Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?
Piesa de plastic de la scaunele din față pe care culisează centura de siguranță. Sau fac șezutul banchetei „scobit” mai adânc pentru a oferi mai mult loc pentru cap ocupanților din spate.
Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
…ai visat toată viața ta să ai un Mustang. Nimic nu se compară cu originalul, dacă asta ți-ai dorit.
Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
…dacă vrei să o conduci doar la consum, că nu vrei să dai mulți bani pe carburant.
Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…
…vor reuși să o vândă cât mai multă vreme. A rămas singurul coupe 2+2 american cu motor V8. E deja un succes, fără doar și poate.
Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…
…încă arată și sună bine și azi. Nu se mai fac mașini ca-n 2025!
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
Ultimul coupe 2+2 american cu motor V8 aflat încă în producție.
Fișa tehnică a mașinii


































