MOL Plugee: ultra-rapid

MOL Plugee, serviciul dedicat încărcării mașinilor electrice dezvoltat de Grupul MOL, se extinde cu 14 stații ultra-rapide de tranzit. Le vei găsi pe autostrăzile din România, iar noi le vom testa pe cele deja instalate în ROCHARGE, turul țării cu 8 mașini electrice.

Piața mașinilor electrice e în creștere. O spun atât cifrele locale, cât și cele de la nivelul Uniunii Europene. În același timp, producătorii oferă din ce în ce mai multe opțiuni în această direcție, iar publicul are de unde să aleagă. Dacă acum câțiva ani numărai pe degetele de la mâini modelele electrice de pe piață, acum lucrurile sunt mult diferite. Nu în ultimul rând, creșterea e susținută și de diverse programe implementate de statele Uniunii, iar acele bonusuri acordate pentru achiziționarea electricelor impulsionează vânzările.

În aceste condiții, nu doar publicul trebuie să se adapteze, ci și marile companii.

Dar ce e de făcut atunci când de la înființarea companiei și până mai ieri ai procesat și comercializat doar carburanți? Care e direcția de urmat în acest caz?

Recent s-au tot văzut mutări importante în acest sector. Printre numele rețelelor de carburanți care abordează și electrificarea se numără și MOL România, prin brandul MOL Plugee.

Mai precis, proiectul MOL Plugee a început în 2017, iar până la finalul anului curent, compania își propune să aibă în portofoliu 41 de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Dacă e să analizăm cifra, asta înseamnă că MOL România devine cel mai mare operator de stații de încărcare din rândul companiilor care comercializează carburanți. Și nu-i rău deloc, mai ales că stațiile de carburanți rămân locurile în care șoferii opresc pentru pauze – indiferent că au electrice sau mașini cu motoare cu combustie.

Sigur, serviciul MOL Plugee e disponibil în toate cele 6 țări europene în care activează Grupul MOL, iar în total, compania a instalat până acum 191 de stații de încărcare. Le găsești și în Cehia, Croația, Ungaria, Slovacia și Slovenia.

Ultra-rapid pe autostrăzi

Știu că o să spui că numărul de kilometri de autostradă din România e mic. Și n-o să te contrazic. Dar de fiecare dată când ieși din țară spre vestul Europei sau mergi la Marea Neagră sau iei calea Piteștiului ca să poposești în inima Transilvaniei, alegi autostrăzile. Și de ce aveau nevoie clienții de electrice pe autostrăzi? Corect, de stații de încărcare.

De anul acesta, MOL România a demarat instalarea a 14 stații de încărcare ultra-rapidă (adică DC la 150 kW). Și aceste 14 stații vor fi instalate pe autostrăzile A1 și A2.

Noile stații ultra-rapide ale proiectului MOL Plugee.

E un concept pe care îl vezi în vestul Europei și care e util posesorilor de electrice: stații de tranzit de putere mare. Cât oprești să iei o pauză de 10-15 minute, mașina electrică se poate încărca. Ce mai înseamnă acest lucru? Că posesorii de electrice care încă vibrează a range anxiety vor putea scăpa de acest sentiment atunci când aleg să circule pe autostradă, în loc să meargă pe alte trasee pe care ei le consideră sigure din punct de vedere al posibilităților de încărcare.

Iar faptul că stațiile din rețeaua MOL Plugee vor fi unele ultra-rapide e un avantaj. Cel puțin pentru posesorii de electrice ale căror mașini pot trage curent din rețea cu putere mare, mai ales că majoritatea producătorilor deja au în ofertă modele care se pot încărca cu peste 100 kW.

Noile stații sunt produse de Kempower, o companie finlandeză care a livrat astfel de stații și în Suedia și Australia. Cu aceste 14 stații, MOL România va ajunge la o cotă de piață de peste 20% pentru stațiile de încărcare ultra-rapidă din țară.

În ediția din acest an a ROCHARGE, turul României în care testăm cele mai noi mașini electrice și infrastructura de încărcare, vom trece pragul și stațiilor MOL Plugee. Să testăm noile stații ultra-rapide. În prezent, 6 dintre cele 14 stații de încărcare sunt deja puse în funcțiune. Le găsești montate în benzinăriile MOL România de pe ambele sensuri de mers din punctele A1 Ilia, A1 Vințu de Jos și A2 Murfatlar .

Simplu, din aplicație

Ca să simplifice procesul de încărcare, din 2021, compania a introdus aplicația de mobil MOL Plugee, disponibilă pentru iPhone și telefoanele cu Android. Interfața folosită e una curată și intuitivă și îți permite să alegi rapid o stație de încărcare pe care te gândești s-o folosești. Fie direct de pe hartă, fie cauți tu după localitatea prin care știi că treci, fie dintr-o listă. Cum îți este mai la îndemână.

Aplicația poate fi folosită și fără un cont dedicat, însă odată ce te-ai înregistrat, dispui de prețuri de încărcare mai mici. Conform datelor Grupului MOL, într-un an de la introducerea aplicației, peste 90% dintre încărcări au fost efectuate de utilizatori înregistrați.

Și dacă tot ți-am povestit despre noile stații ultra-rapide, în momentul lansării acestora, prețurile de încărcare vor fi la același nivel cu cel al punctelor DC cu puteri de până la 70 kW. Pe scurt, 2,25 lei/kWh pentru utilizatorii înregistrați, respectiv 2,35 lei/kWh pentru cei neînregistrați.

Și pentru flote

De-a lungul anilor, companiile care comercializează carburanți au introdus tot felul de servicii gândite special pentru companii. Că dacă ai flotă e mai simplu să gestionezi alimentările atunci când mizezi pe un singur operator. Cum îl alegi, e decizia ta, bineînțeles.

Grupul MOL are astfel de servicii dedicate flotelor, iar de anul viitor, compania se pregătește să integreze în aceste programe și platforma MOL Plugee. Motivul e simplu: și persoanele juridice cu flote fac trecerea la electric. Sunt convins că și tu ai văzut pe străzi modele cu baterii pe ale căror portiere stau lipite numele unor companii, iar acele mașini fac parte dintr-o flotă. Iar odată cu aceste modificări, serviciile de încărcare pot deveni la fel de simple ca cele de alimentare: un singur furnizor pentru toți angajații care folosesc mașinile companiei. Astfel, din 2023, Grupul MOL se va concentra pe integrarea serviciilor MOL Plugee pentru posesorii cardurilor MOL Group Fleet.