Dacia Bigster: 3 stele Euro NCAP
• Organizația Euro NCAP a publicat rezultatele celor mai recente sesiuni de teste de siguranță.
• Pe lista modelelor evaluate în această sesiune s-a aflat și noul SUV Dacia Bigster, iar în urma testelor, modelul a primit 3 stele de siguranță.
• La testele de impact pentru protecția pasagerilor adulți, Dacia Bigster a primit 69% din punctajul maxim posibil. Specialiștii Euro NCAP au notat și elementele care au dus la depunctarea SUV-ului. La impactul frontal cu o barieră deformabilă pe 50% din suprafață, modelul oferă o protecție redusă (calificativ weak) pentru șofer la nivelul toracelului și genunchiului stâng. De asemenea, la impactul cu o barieră nedeformabilă pe 100% din suprafață, atât la șofer, cât și la pasagerul din dreapta spate există un risc mediu (calificativ marginal) de leziune la nivelul pieptului. În cazul pasagerului din dreapta spate, acest risc de leziune este cumva firesc, compresia care apare fiind în urma reținerii de către centura de siguranță (de exemplu, și Audi Q5 testat tot în această sesiune a primit același calificativ marginal în ceea ce privește riscul de leziune la nivelul pieptului pasagerului din dreapta spate).
• La testele pentru protecția copiilor, Bigster a primit 85% din punctajul total, iar oficialii Euro NCAP nu au avut nimic notabil de menționat. Punctele pierdute se datorează următoarelor aspecte: scaunul dreapta față nu este echipat cu: ISOFIX, i-size, Integrated CRS, Top Tether și sistem de detectare a prezenței unui copil pe scaun, lucru valabil și pentru locul din mijloc al banchetei spate. Totodată, locurile laterale spate au fost depunctate pentru lipsa sistemului integrat de fixare a copiilor – Integrated CRS și lipsa sistemului care detectează prezența unui copil pe acel loc.
• La testele care verifică protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, Bigster a primit 60% din punctajul total. Motivele depunctării modelului sunt următoarele: calificativ slab (poor) pentru modul în care Bigster ar reuși să protejeze capul pietonilor sau al bicicliștilor în caz de impact în zona montanților A. De asemenea, Bigster nu a primit niciun punct pentru modul în care ar reuși să menajeze bazinul victimelor. Reprezentanții Euro NCAP notează că sistemul de frânare automată de urgență reacționează atât în cazul utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, cât și în cazul unor vehicule. Răspunsul sistemului vizavi de pietoni a fost notat cu calificativ bun, iar în cazul bicicliștilor cu calificativ foarte bun. Depunctarea SUV-ului a venit și datorită lipsei unui sistem care să avertizeze ocupanții că se apropie cineva de mașină.
• La testele pentru sisteme de siguranță, Bigster a fost notat cu 57% din punctajul total. SUV-ul a fost depunctat pentru faptul că nu are un sistem de detectare a prezenței pasagerilor pe locurile spate. Chiar dacă are avertizor pentru cuplarea centurilor pe locurile spate, lipsa sistemului menționat mai sus a făcut ca acest sistem să nu fie punctat. Mașina este echipată cu un sistem care monitorizează indirect gradul de oboseală a celui de la volan, lucru care a dus iar la o depunctare. Sistemul de menținere a benzii de rulare își face treaba corect și poate interveni și în situații mai periculoase. De asemenea, sistemul de frânare automată de urgență a avut o performanță notată cu calificativ bun în reacția vizavi de celelalte mașini.
• Euro NCAP acordă ratingul general (adică acele stele de siguranță) pe baza rezultatelor defalcate pentru cele patru categorii. Totuși, trebuie reținut un lucru important: ratingul general nu poate depăși niciodată ratingul celui mai slab capitol. Altfel spus, dacă o categorie principală obține un punctaj care se califică la doar două stele, ratingul general nu poate depăși acele două stele.
• Procentele pe care o mașină trebuie să aibă pentru fiecare capitol general testat în parte:
- Pentru 5 stele, cel puțin: 80% (Adulți), 80% (Copii), 70% (Vulnerabili), 70% (Sisteme)
- Pentru 4 stele, cel puțin: 70%, 70%, 60%, 60%
- Pentru 3 stele, cel puțin: 60%, 60%, 50%, 50%
- Pentru 2 stele, cel puțin: 50%, 50%, 40%, 40%
- Pentru o stea, cel puțin: 40%, 40%, 30%, 30%
• Defalcat, rezultatul lui Dacia Bigster se prezintă astfel:
- 3 stele la categoria Protecția pasagerilor adulți (69% din puncte)
- 5 stele la categoria Protecția pasagerilor copii (85% din puncte)
- 4 stele la categoria Protecția categoriilor vulnerabile din trafic (60%)
- 3 stele la categoria Sisteme de siguranță (57%).
• Despre cum arată defalcat un test de siguranță Euro NCAP citești mai multe într-un articol dedicat sesiunii la care a luat parte Dacia Duster, model puternic înrudit cu Bigster.
• La sesiunea de acum au mai luat parte următoarele modele: Tesla Model 3 Highland (5 stele), Voyah Courage (5 stele), MG S5 (5 stele), Volkswagen Tayron (5 stele), Audi Q5 (5 stele), Ford Tourneo Custom (4 stele), Kia EV3 (4 stele cu pachet standard de siguranță, 5 stele cu pachet extins de siguranță), Peugeot 3008 (4 stele), Peugeot 5008 (4 stele), Opel Grandland (4 stele), Renault 4 (4 stele) și Volkswagen Transporter (4 stele)








• Via: Euro NCAP