Cars & Roads by Michelin: locuri pe care trebuie să le vizitezi

Cars & Roads by Michelin nu trebuie văzut doar ca un test drive pe un traseu de 2.000 de kilometri. Poți să-l iei ca pe un ghid turistic al țării. În cele 9 zile am descoperit restaurante cu preparate culinare locale și hoteluri în decoruri spectaculoase cu servicii inedite.

Așa cum am spus încă de la început, Cars & Roads by Michelin nu e doar un test-drive extins în care 14 jurnaliști și invitați oferă impresii de conducere despre cele 7 SUV-urile hibride ale caravanei. Cars & Roads by Michelin e și un fel de mini-ghid turistic al României. Spun asta pentru că în timpul celor 9 zile am tot descoperit restaurante cu preparate culinare locale amplasate în mijlocul naturii, dar și hoteluri care oferă un mix ideal între servicii bune și peisaje cu priveliști excelente.

Practic, un fel de Ghidul Roșu Michelin și Ghidul Verde Michelin laolaltă. Asta dacă România le-ar avea pe amândouă.

Acum, pentru că road tripul a ajuns la final, iată câteva dintre locurile în care se mânâncă sau se doarme bine și pe care le-am descoperit în cea mai nouă ediție a Cars & Roads by Michelin.

default

Restaurante descoperite în Cars & Roads

Pentru început, iată o selecție a celor mai interesante restaurante în care cei 20 de oameni ai caravanei și-au potolit foamea pe parcursul celor 9 zile.

Cherhanua Tașaul

Situată în Năvodari, la confluența dintre lacul Tașaul și canalul Poarta Albă – Midia Năvodari, cherhanaua e locul perfect pentru cei care caută preparate din pește și fructe de mare.

Nici Marea Neagră nu-i foarte departe, drept urmare, dacă ți-ai rezervat deja concediul de vară, poate n-ar fi rău ca într-una dintre zile să treci și pragul acestui local. Atmosfera e specifică regiunii, iar terasa generoasă și apa care o înconjoară sporesc efectele.

Taverna Le Gafish

Taverna Le Gafish e situată pe malul lacul Razim. Câteva măsuțe împrăștiate pe un fel de prispă, un mic loc acoperit în care sunt ținute băuturile și electrocasnicele necesare, și plita, cea mai importantă ustensilă a lui Gabi, omul care a pus Ga-ul în Le Gafish. Locul și mâncarea, pachetul despre care vă vorbesc acum, ar putea primi lejer o stea Michelin.

Peștele e regele aici, iar modul în care Gabi îl prepară transformă orice vizită într-un festin culinar. De la culori la arome, de la vizual la olfactiv.

Casa Filip din Sarichioi

Meniul tradițional lipovenesc e singurul pe care trebuie să-l cauți în zonă: de la salata de icre la pateul de scrumbie afumată. Dacă ești fan al peștelui, te asigur că n-o să pleci dezamăgit de la Alex.

Sigur, Casa Filip din Sarichioi intră și la capitolul locuri în care poți să dormi. Gospodăria lipovenească ridicată la 1921 a fost restaurată și recondiționată perfect, iar astăzi are locuri și pentru turiștii care vor să înnopteze.

Pește și Vin

Brăila nu-i vreo destinație turistică, dar ar putea deveni un loc de pelerinaj pentru curioșii care vor să traverseze noul pod din regiune. Glumesc, desigur. Indiferent de motivul pentru care ajungi în Brăila, poți să te așezi liniștit pentru un prânz corect la Pește și Vin.

Chiar dacă peștele și fructele de mare stau la baza a 75% din preparatele aflate în meniul celor de la Pește și Vin, găsești și mâncare internațională. Spre exemplu, în Cars & Roads, ne-am făcut “încălzirea” cu hummus, tabouleh și baba ganoush, iar desertul a avut influențe otomane: kunéfé.

Domeniile Panciu

Vrancea e plină de viță de vie. Așa cum am spus-o recent, dacă te mulezi pe atmosfera locului în care ajungi, poți s-o confunzi cu Toscana. În Cars & Roads by Michelin am trecut pragul Domeniilor Panciu Resort, un complex inaugurat în urmă cu 4 ani înconjurat de zecile de hectare de vie și livadă ale regiunii. 

Se mănâncă bine, în stil românesc, iar totul poate fi garnisit cu numeroasele tipuri de vin locale. Dacă ai de gând să încerci așa numitele licori bahice, nu-ți face griji: complexul are și locuri de cazare.

Șura din Seleuș

În cazul în care te-ai îndrăgostit de viața satului transilvănean, hai să-ți dau un pont despre unde poți mânca bine. Spre exemplu, într-una dintre zilele în care am poposit în Sighișoara, am mers la Șura din Seleuș, un sat aflat foarte aproape de orașul cu miros medieval.

Totul e tradițional: de la aperitive și până la felurile principale. În cazul nostru, meniul a inclus o gustare țărănească – cu preparate reci locale – ciorbă săsească de cartofi cu afumătură, gulaș de vită, iar la desert, lichiu și gogoși ca în copilărie. Iar dacă vrei să rămâi peste noapte, la Șura din Seleuș există 8 camere.

Hanul Basa Fogadó

Dacă ești în căutarea unui restaurant cu specific unguresc, atunci Basa Fogadó, sau Hanul Basa, s-ar putea să-ți facă cu ochiul. Restaurantul se află pe drumul care leagă Praidul de Gheorgheni și e aproape imposibil să-l ratezi. Nu doar că parcarea e plină aproape tot timpul, dar locul e semnalizat cu o furculiță și un cuțit de dimensiuni gigantice amplasate în X pe marginea drumului.

Crama Jelna

La doar 15-20 de minute de Bistrița se află Crama Jelna. Nu-i doar un loc în care strugurii sunt storși, iar mai apoi vinificați, ci și un colț în care se mănânâncă bine. Asta ca să nu mai spun că după masă te poți relaxa pe o terasă acoperită în inima unei livezi de meri.

Noi am vizitat crama pentru un prânz – deci n-a existat și vin în meniu – iar preparatele culinare au avut caracter local: de la aperitivele reci și până la friptura de la felul principal.

Viscri 32

Viscri e unul dintre acele locuri din țară care a cucerit inimile vizitatorilor străini veniți să descopere România. E viața la țară exprimată în cel mai pur stil posibil.

Dacă ajungi în zonă și vrei să te așezi preț de câteva ore la umbra copacilor, Viscri 32 e locul: aici, preparatele culinare se împletesc perfect cu atmosfera și reușesc să te trimită într-un punct în care timpul are alte coordonate.

Cazare găsești și la Viscri 32, dar și la alte case locale.

Hoteluri descoperite în Cars and Roads

În Cars & Roads am descoperit și câteva hoteluri în locuri speciale. Sau cu atmosferă specială.

Razelm Luxury Resort

E un fel de perlă a Dobrogei, întinsă pe 18 hectare și fixată pe malul Lacului Golovița. Pe hârtie, totul e catalogat cu 4 stele, însă senzația reală e că ar fi meritat încă una: 5, ca mașinile foarte sigure după testele Euro NCAP.

Sunt câteva zeci de camere, plus niscaiva bungalow-uri amplasate fix pe malul lacului. Găsești biciclete cu care să explorezi zona, ai chiar și stații de încărcare pentru mașinile electrice – aviz celor care au trecut pe acumulatori – și o mulțime de locuri în care să stai. Pur și simplă să stai și să te bucuri de natura.

Razelm Luxury Resort e situat în apropiere de Jurlilovca, iar asta înseamnă că poți explora cu ușurință unele dintre cele mai frumoase părți ale Dobrogei.

Alma Health and Retreat Spa

Lacu’ Sărat din Brăila e una dintre destinațiile preferate ale celor care apreciază proprietățile noroiului sapropelic. Iar cum pășești în zonă te întâmpină Alma Health and Retreat Spa, un un complex hotelier nou-nouț (n-are niciun an de la inaugurare).

Sunt 185 de camere și apartamente plus un centru balnear wellness și spa: piscină cu apă dulce, jacuzzi, saună uscată, cameră salină și un pachet complex de tratamente cu nămol.

The Throne și Fronius

În cazul în care vrei să simți pe deplin atmosfera medievală a cetății din Sighișoara, atunci poți să stai câteva nopți fix în inima ei: la The Throne și la Fronius. Cele două hoteluri sunt fix pe stilul local: camere mari, înalte, cu mobilier din lemn vechi și cu tablouri și ornamente realizate acum sute de ani. Sincer, ai putea pierde câteva ore bune doar admirând obiectele care sunt răspândite pe holurile celor două hoteluri.

Fabesca Boutique Hotel and Spa

Sovata este una dintre cele mai importante stațiuni balenoclimaterice din țară. A trecut și caravana Cars & Roads by Michelin prin celebra localitate. Și a și rămas peste noapte. La Fabesca Boutique Hotel and Spa.

Cu o arhitectură modernă, hotelul de patru stele a fost inaugurat în 2016. Are ceva din mirosul mediranean. Poate datorită teraselor suprapuse.

În interior descoperi un centru spa și un restaurant cu o capacitate de 100 de persoane care servește preparate românești, dar și internaționale. Noi ne-am delectat la cină cu supă cremă de usturoi, obrăjori de vită cu sos de vin roșu și lava cake.

Hotel Panoramic Colibița

La 40 de kilometri de Bistrița, pe malul Lacului Colibița, există Hotel Panoramic Colibița. Crede-mă că numele n-a fost ales deloc întâmplător: piscina exterioară încălzită îți oferă o panoramă spectaculoasă asupra lacului și a reliefului muntos din zonă.

Hotelul are 15 apartamente și 3 camere cu o capacitate totală de cazare de 70 de persoane.

Nu te gândi nicio clipă că o să te plictisești pentru că pe lângă plimbările pe care le poți face pe malul lacului – sau cu velierul – există o sumedenie de activități extra-curriculare: sală de jocuri cu două PlayStation-uri, o masă de fotbal (foosball) și o masă de hochei electronic, zone de relaxare pentru citit sau jocuri de societate.


Green Partner: Autonom

Alimentat de: MOL România
Tehnologizat de: Server Config
Pornit de: VARTA xEV
Susținut de: Pago