Autonom: soluții de mobilitate pentru un viitor electrificat

Autonom oferă servicii complete de mobilitate și finanțare. În curând, acestea vor include și noul leasing operațional Business Green powered by Autonom, o componentă gândită pentru companiile care vor să facă trecerea la o flotă hibridă sau electrică.

Industria auto traversează o perioadă dificilă din punct de vedere al producției. Criza microcipurilor, generată în mare parte de apariția pandemiei de coronavirus, și conflictul din Ucraina sunt printre principalele cauze care au dus la închideri temporare ale uzinelor auto.

Într-o lume în care piețele sunt interconectate și depind unele de celelalte, dereglările apărute în industria auto au generat efecte în domeniile conexe.

Pe lângă toate acestea, Uniunea Europeană continuă să vină cu propuneri și cu decizii care să scadă gradul de poluare la nivelul continentului. Vezi proiectul major Fit for 55 prin care se dorește reducerea masivă a emisiilor de dioxid de carbon până în 2030.

În acest context complex, fiecare companie – și aici nu fac referire doar la cele care produc mașini – va trebui să se alinieze unor reguli mai stricte, reguli care și în condiții normale – a se citi fără efectele cauzate de pandemie și de războiul din Ucraina – ar fi fost greu de aplicat și de respectat.

Pentru a se putea adapta noilor norme, companiile au la dispoziție o serie de instrumente cu care să-și transforme activitățile în unele mai prietenoase cu mediul. Și n-o să fac aici o listă cu schimbările climatice apărute în ultima vreme, pentru că sunt convins că ai simțit efectele acestea în ultimii ani: de la temperaturile extreme din verile trecute la seceta cu care s-a confruntat sectorul agricol. Acum, probabil observi că toate lucrurile care ne înconjoară sunt conectate și ar fi aproape imposibil ca un sector să funcționeze, la fel de eficient, fără un altul.

Într-un context care pune accent pe sustenabilitate și pe reducerea emisiilor, una dintre soluțiile pe care companiile le au – în special cele care depind de o flotă auto – se numește Leasing Operațional. Conceptul nu e nou, dar odată cu transformările din piață apar și proiecte dedicate.

Iar unul dintre ele va fi lansat curând de grupul românesc Autonom. Se numește Business Green powered by Autonom. O să iau lucrurile pe rând, ca să înțelegi ușor.

Programe pentru finanțarea mașinilor companiei

Pe piața din România, Autonom activează încă din 2006. E o companie cu capital 100% românesc înființată în Piatra Neamț. În cei peste 15 ani de activitate, Autonom și-a diversificat oferta și nu propune doar servicii de închiriere pe termen scurt și mediu, ci are un portofoliu a cărei caracteristică principală o reprezintă flexibilitatea. Ce mai poți găsi acum în ofertă? Servicii de leasing operațional, transferuri cu șofer, închirierea temporară de flote, servicii de gestionare a flotei, corporate car sharing, asistență rutieră, abonamente de spălătorie auto și închiriere de echipamente.

Ideea din spate are la bază conceptul de mobilitate completă pentru companii, iar un factor important în întreg portofoliul Autonom îl reprezintă componenta de leasing operațional.

Sunt convins că ai auzit până acum de termenii leasing financiar și leasing operațional. Deși produsele sunt cumva asemănătoare – conceptul din spate se bazează pe închirierea pe termen mediu sau lung a unui bun, există diferențe majore. Leasingul operațional reprezintă transferarea dreptului de utilizare a unei flote auto – sau a unei mașini – către o persoană sau companie (în cazul Autonom, serviciul e dedicat doar companiilor) care va achita o rată lunară fixă. Această rată acoperă toate costurile de funcționare ale mașinii, dar și alte servicii suplimentare (asigurări, dobânzi, mentenanță, taxe și impozite). Iar dacă iei în calcul și faptul că inflația afectează toate ramurile economie, o rată fixă pe o perioadă lungă parcă nu sună rău. E un mod prin care poți să-ți protejezi compania.

O diferența majoră între cele două instrumente e reprezentată de soarta produsului la finalul contractului. În cazul leasingului operațional, la finalul contractului, mașina rămâne în proprietatea companiei de leasing. De asemenea, costurile suportate pe durata contractuală diferă: utilizatorul care a optat pentru leasing operațional nu va achita direct cheltuieli pentru reparații, schimb de anvelope, taxe, impozite și asigurări. Acestea intră în sarcina finanțatorului.

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat și faptul că în cazul leasingului operațional poți opta și pentru un serviciu prin care compania finanțatoare va asigura un vehicul de schimb ori de câte ori mașina închiriată are nevoie de service.

Practic, pentru o companie pentru care mobilitatea reprezintă un factor important în desfășurarea activității, leasingul operațional devine instrumentul financiar optim. Mai ales dacă are nevoie de o flotă nouă la un interval mediu de timp – să zicem că te ocupi cu servicii de distribuție.

Business Green powered by Autonom

Pornind de la sustenabilitate și schimbările pregătite de Uniunea Europeană, Autonom, prin divizia Autonom Lease, va introduce în scurt timp un serviciu dedicat companiilor care își doresc să facă trecerea la o mașină cu emisii reduse: hibridă, hibridă cu încărcare la priză sau electrică.

Dacă nu ești convins că o mașină electrificată este potrivită pentru compania ta, te poți răzgândi. Și n-ai doar 14 de zile la dispoziție să iei o decizie – așa cum se întâmplă cu bunurile pe care le cumperi în mod normal. Prin serviciul Business Green powered by Autonom, poți rezilia contractul cu costuri zero după 12 luni contractuale.

În cazul în care alegi o mașină electrică, dar din când în când ai nevoie de mobilitatea extinsă a unei mașini cu motor cu ardere internă, în leasingul operațional este inclus și serviciul CarFlex: mașină de înlocuire pentru o perioadă de 14 zile pe an. Desigur, în pachetul Business Green intră și un serviciu door-to-door (4 intervenții pe an incluse), dar și servicii suplimentare pentru întreținerea mașinii.

Pentru flote, există și o serie de avantaje conexe: reducerea amprentei de carbon a companiei – raportarea non-financiară a emisiilor directe pentru unele societăți reprezintă o obligativitate -, costuri reduse cu mentenanța și carburantul, beneficii diverse oferite de autoritățile locale – parcarea gratuită – și o finanțare la costuri preferențiale pentru proiectele cu impact în mediu.

Și cum fac să le încarc?

Dacă ai făcut deja tranziția la o flotă electrificată, sunt șanse mari să te fi lovit de problema încărcării bateriilor. Soluții există, iar cea mai la îndemănă este cea care presupune instalarea unor stații rapide sau a unor wallbox-uri. Dacă vrei să mai faci un pas sustenabil, atunci te poți gândi și la sursa energiei electrice, caz în care, panourile fotovoltaice pot reprezenta un răspuns.

Practic, acest proces de tranziție generează investiții auxiliare. Prin serviciul Autonom Equipment Lease, companiile pot închiria echipamentele necesare infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice cu investiții inițiale minime. Ce presupune acest serviciu de închiriere de echipamente? O rată fixă lunară pe toată durata contractului, utilizarea constantă de tehnologii noi, flexibilitate din punct de vedere tehnologic și financiar și, poate unul dintre cele mai importante lucruri pentru o companie, investirea capitalului rezervat investițiilor în dezvoltarea continuă a business-ului.

Pe termen scurt

„Bine, bine, dar eu am auzit mai ales de Autonom Rent a Car. Trebuie să existe ceva nou și în sectorul ăsta”.

Te-ai gândit bine. Flota Autonom are peste 12.000 de mașini, iar în prezent există peste 40 de agenții în 3 țări (România, Ungaria și Serbia). Practic, poți să-ți închiriezi o mașină pe termen scurt și mediu din toate orașele mari ale țării. Iar dacă te gândești la ceva mai prietenos cu mediul înconjurător, găsești deja în oferta Autonom o serie de modele hibride. Planul acesta de electrificare a flotei disponibilă pentru serviciul rent-a-car a început în 2020 și include atât sedanuri, cât și SUV-uri.

Harta cu cele peste 40 de agenții Autonom dedicate închirierilor auto pe termen scurt și mediu.

Pentru companii, Autonom a dezvoltat recent și serviciul Corporate Car Sharing. A fost gândit pentru a eficientiza utilizarea flotei companiei și optimizarea costurilor. Proiectul pilot a demarat la final anului trecut cu un singur client al grupului românesc, iar pentru că rezultatele au fost cele așteptate, în perioada următoare va fi disponibil și în pachetele oferite altor companii.

Cât despre transformarea Autonom pe termen lung, reprezentanții au creionat un plan clar: reducerea emisiilor de carbon ale flotei operaționale cu 25% până în 2025, respectiv 51% până în 2030.

Datorită proiectelor de finanțare gândite special pentru companiile care vor să aibă în flotă mașini electrice și hibride, dar și a serviciilor cu componentă ecologică, Autonom este partenerul Cars & Roads, road tripul de 9 zile în care vom vizita cele mai frumoase drumuri și locuri din România la volanul a 7 SUV-uri hibride și PHEV.