MOL Plugee: Adaptare

MOL Plugee este o rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice care completează gama variată de servicii oferite de stațiile MOL pentru șoferii care doresc inclusiv experiențe gastronomice și momente de relaxare.

La începutul secolului al XX-lea, în zorii industriei auto, șoferii cumpărau carburant de la supermarket, magazine de componente hardware și, într-o anumită măsură, chiar de la potcovării, care începeau să simtă că “business-ul cu cai” va fi amenințat în scurt timp de popularitatea în creștere a vehiculelor motorizate.  

“Istoria se repetă” nu este doar o operă literară scrisă de Ion Luca Caragiale în 1897. Este și o afirmație care se aplică frecvent în viețile noastre. Și, oricât ar părea de ciudat la prima vedere, se aplică inclusiv când vine vorba despre mașini, șoferi și alimentare.

În cazul nostru, vântul schimbării se simte atunci când o rețea de carburanți fosili acordă atenție mașinilor electrice. Cu alte cuvinte, atunci când, la fel ca potcovăriile de acum un secol, un lanț de carburanți fosili se adaptează la schimbările fundamentale din societate. 

Rețeaua de carburanți fosili la care mă refer este MOL România. Iar tot acest proces de adaptare vine sub forma a două cuvinte cheie: MOL Plugee.

Încărcare AC și DC

MOL Plugee este primul brand dedicat mașinilor electrice dezvoltat de către o companie care activează pe piața carburanților fosili din România. 

Proiectul a început în 2017, iar în prezent rețeaua este compusă din 23 de stații MOL Plugee, la care se adaugă și stații dezvoltate în parteneriat cu grupul energetic E.ON în cadrul proiectului european NEXT-E.  

Rețeaua MOL Plugee acoperă deja principalele orașe ale țării, indiferent de regiune, astfel că poți alimenta cu energie electrică la stațiile amplasate în București, Ilfov, Vâlcea, Constanța, Neamț, Iași, Harghita, Mureș, Arad sau Timișoara. Din Muntenia până în Dobrogea, Moldova și Transilvania, poți găsi rapid o stație MOL Plugee pentru a încărca bateria. 

În funcție de mașina electrică pe care o ai (sau, mai exact, de tipurile de porturi disponibile), poți încărca bateria cu curent alternativ (AC) sau curent continuu (DC). Viteza de încărcare la stațiile AC este de 22 de kW, iar prețul este de 1.5 lei pe unitatea kWh (1.7 lei pentru cei neînregistrați în aplicație).

Alternativa este reprezentată de stațiile rapide DC cu viteze de 50 kW, caz în care prețul încărcării este de 1.95 lei per kWh (2 lei pentru cei neînregistrați). 

Indiferent de alegere, după primele 30 de minute de încărcare, la aceste prețuri se adăugă și un tarif suplimentar de 0.05 lei pe minut. Privește acest tarif ca un imbold din partea MOL Plugee de a nu ocupa locul de parcare la stație mai mult timp decât este necesar. 

MOL Plugee este una dintre rețelele de stații de încărcare pentru mașini electrice pe care o vom folosi în cadrul road trip-ului ROCHARGE. De altfel, această alegere este una naturală în contextul în care MOL România este partenerul oficial al testelor pe care le facem pe Autocritica, cu mașini electrice sau nu.  

Încărcare simplă și intuitivă

De multe ori, șoferii de mașini electrice se confruntă cu diverse probleme atunci când ajung la o stație de încărcare, în special din cauza varietății de porturi de încărcare și a modurilor diferite de activare a încărcării.

MOL Plugee simplifică însă semnificativ experiența de încărcare datorită aplicației mobile cu același nume disponibilă pentru iPhone și telefoanele cu Android

Aplicația are o interfață curată și intuitivă care îți permite să alegi rapid o stație de încărcare, pe care o găsești pe hartă sau într-o listă. În acest meniu poți salva ca Favorite stațiile unde încarci cel mai des, pentru a le accesa mai ușor. În plus, aplicația îți oferă și o serie de statistici cu privire la cât de frecvent sunt utilizate stațiile MOL Plugee în funcție de oră, pentru a alege astfel momentul potrivit pentru încărcare.  

Încărcarea propriu-zisă este un proces chiar mai simplu: parchezi mașina pe locul special amenajat, conectezi cablul și scanezi codul QR disponibil pe încărcător. În plus, nu trebuie să stai cu ochii ca pe butelie: aplicația îți trimite notificări push pe telefon, pe email sau prin SMS prin care ești anunțat instant când începe și când se oprește încărcarea. Nu lipsește nici notificarea că încărcarea nu a început din diverse motive. 

Pe lângă opțiunile pentru încărcarea propriu-zisă, aplicația MOL Plugee oferă și informații importante. Cum ar fi, de exemplu, statistici pentru încărcările anterioare în funcție de săptămână, lună sau an, cu date despre cantitatea de energie încărcată, durata totală a încărcării sau tranzacțiile realizate pentru încărcare, pentru care poți să descarci și facturile. 

De asemenea, aplicația îți permite să adaugi una sau mai multe mașini electrice pe care le folosești sau să adaugi și alte persoane care folosesc mașina respectivă, opțiune utilă în special dacă ai primit o mașină de serviciu folosită de mai multe persoane.  

În curând, aplicația va primi un update important prin care va fi introdusă opțiunea de rezervare pentru încărcare. Aceasta este în prezent în fază de teste și va fi introdusă în perioada următoare. 

Experiențe gastronomice în timpul încărcării

O altă problemă semnalată destul de frecvent în rândul proprietarilor de mașini electrice este legată de timpul de încărcare. Acesta a scăzut semnificativ o dată cu creșterea numărului de stații de încărcare rapide, dar este încă net superior timpului petrecut la alimentarea unei mașini cu motor cu combustie internă. 

Pe lângă serviciile clasice și moderne de alimentare, MOL oferă însă clienților și o experiență gastronomică prin conceptul Fresh Corner, pentru ca așteptarea să fie plăcută.

În primul rând, fiecare încărcare la MOL Plugee vine cu o cafea Fresh Corner din partea casei la folosirea cuponului din aplicație. 

În al doilea rând, Fresh Corner oferă o gamă variată de produse proaspete. Cele mai reprezentative sunt, desigur, excelentul French hot-dog, alături de sendvișuri proaspete sau produse de patiserie. 

Datorită propriilor stații de încărcare MOL Plugee și a experienței gastronomice Fresh Corner, MOL reușește să transforme alimentarea unei mașini electrice într-un proces pe cât de simplu din punct de vedere logistic, pe atât de plăcut din punct de vedere al petrecerii timpului. Mai ales dacă asta se întâmplă dis-de-dimineață prin savurarea unei cafele Fresh Corner înainte de plecarea într-o nouă călătorie.