BMW X3 M50 xDrive: care-i treaba cu mașina asta?
Este cel mai nou și cel mai puternic membru al actualei generații X3.
BMW X3 este unul dintre cele mai populare SUV-uri pe care germanii le-au pus pe stradă. Sau SAV, așa cum BMW insistă să îl numim, prescurtarea de la Sports Activity Vehicle, un acronim care nu a prins decât în broșurile de prezentare BMW.
X3 a atras numeroși clienți încă de la lansarea din 2004 a primei generații. Mai compact și mai accesibil comparativ cu deja popularul X5, BMW X3 avea să cucerească familiștii și nu numai timp de trei generații. Generația anterioară ne-a adus și o variantă full electric, în forma lui iX3, dar și un performant X3 M ce readucea motorul cu șase cilindri în linie în atenția clienților care doreau un X3 foarte performant. Un adevărat bestseller, X3 a fost și este unul dintre cele mai polivalente modele din gama bavareză.
Din vara anului trecut avem în față a patra generație a modelului BMW X3. Mai mare, cu un design ce a stârnit o serie de controverse legate de liniile părții frontale, noua generație oferă motorizări pe benzină mild-hybrid și plug-in hybrid, dar și diesel mild-hybrid. Și chiar dacă nu avem (încă) o variantă M veritabilă, există în gamă acest X3 M50 cu aproape 400 CP ce poartă coroana pentru cea mai puternică versiune din portofoliul noului X3.

De ce se lansează acum?
BMW nu stă prea mult pe gânduri și nici nu lungește aiurea generațiile. Viața comercială a unui model este predefinită cu rigoare germană, iar X3 nu a făcut excepție la acest capitol. Generația anterioară împlinise 6 ani de la lansare, așa că venise vremea pentru un model nou. Noul BMW X3, cu nume de cod G45, a fost astfel lansat încă de anul trecut. Versiunea de top X3 M50 este disponibilă în România de la începutul acestui an.
Lucruri de reținut față de generația anterioară?
Schimbarea de imagine este importantă pentru noul X3. Designerii mărcii i-au imprimat o personalitate nouă, iar mașina a crescut semnificativ în dimensiuni. De fapt, BMW X3 de generația a patra este mai mare față de un X5 de primă generație. Încă de la prima privire nu ai cum să nu remarci capota foarte lungă, liniile masive și partea frontal aproape dreaptă.
Apoi, dimensiunile. Mașina este lată (1920 mm) și are o lungime totală de 4755 mm. Înălțimea este de 1660 mm, iar cifra din dreptul ampatamentului este de 2865 mm. Ca grad de comparație, un BMW X5 din anul 2000 avea 4666 mm lungime, 1872 mm lățime și un ampatament de 2819 mm.
Noul X3 este o prezență impozantă, are mai multă personalitate și este ușor de identificat în trafic.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență BMW X3 M50 xDrive în familie?
BMW utilizează propria platformă, iar noul X3 nu împarte cu nimeni această arhitectură. În cazul versiunii testate de noi, X3 M50, aceasta iese în evidență prin aspectul sportiv, amplificat de o serie de accente specifice, și prin performanțele superioare specifice unui model din familia M, deși nu este un M get-beget. Dar până vom aveam un X3 M, M50 este nava amiral din gama X3.

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?
Audi Q5 și Mercedes-Benz GLC, bineînțeles. Eterna rivalitate între constructorii din Germania. În gama Audi avem SQ5 TFSI cu 367 CP, iar la Mercedes-Benz putem alege GLC 400e cu 381 CP sau ceva mai puternicul Mercedes-AMG GLC 43 4Matic ce oferă 421 CP.
Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?
Pentru un BMW X3 normal, prețurile încep de la 57.775 euro. Pentru această sumă primești un X3 20 xDrive cu motor de 2.0 litri benzină și 208 CP în echiparea de bază. Pentru un X3 20d xDrive cu propulsor diesel 2.0 de 197 scoți din cont 59.500 euro, iar dacă vrei un X3 30e xDrive plug-in hybrid de 299 CP, prețurile încep de la 63.487 euro.
Revenind la BMW X3 M50 de 398 CP, prețurile încep de la 81.277 euro. Exemplarul de test avea și o listă lungă de opționale bifate, prețul final fiind de 97.963 euro.
Privind în ograda concurenței, Audi oferă SQ5 pornind de la 80.700 euro, iar la Mercedes-Benz avem GLC-ul plug-in hybrid de la 75.220 euro și performantul GLC 43 4Matic trecut prin tratamentul AMG de la 87.000 euro.

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
M50 era denumirea rezervată modelelor BMW ce avea un motor V8 sub capotă. Nu mai este cazul lui X3, unde X3 M50 se bazează pe excelentul propulsor B58, un șase cilindri în linie cu cifra 2998 cmc trecută în dreptul capacității cilindrice și electrificat cu ajutorul unui sistem mild-hybrid. Deschid o paranteză. Doar motorul termic este capabil să livreze 381 cai putere între 5.200 și 6.250 rpm. Cifra cuplului este de 540 Nm disponibili între 1.900 și 4.800 rpm. Cifre suficient de mari încât BMW a decis să renunțe la indicativul 40i pe care îl regăseam pe modelele echipate cu propulsorul B58. Ca să închei paranteza, sistemul de propulsie dispune și de un sistem mild-hybrid la 48V care aduce un plus de 18 CP și 200 Nm.
Nu este o motorizare pentru oricine. Cei aproape 400 cai-putere fac din această versiune a noului X3 un SUV cu performanțe superioare. Pentru viața de zi cu zi, majoritatea clienților vor alege o versiune mai „normală” diesel sau benzină, sau poate plug-in hybrid. Dar există și clienți care doresc o mașină de familie cu personalitate duală. Ușor de condus și suficient de discretă pentru uzul zilnic, dar care se poate transforma ca Hulk într-un automobil foarte performant ce poate fi utilizat inclusiv pe circuit. BMW X3 M50 este unul dintre acele automobile.
X3 M50 poate accelera de la 0 la 100 km/oră în 4,6 secunde, are launch mode și dacă ținem apăsată clapeta din stânga primim modul boost, în care toți cei 398 CP sunt livrați timp de 10 secunde fără a mai fi nevoie să trecem în modul Sport.

Cum ți se pare designul exterior?
Discutabil. Pentru mulți dintre fanii loiali mărcii din Bavaria sunt convins că linia de design abordată de BMW nu le este pe plac. Vorbim despre un design modern, dar care va diviza fanii mărcii abordând genul de linii pe care le iubești sau le urăști, fără a exista cale de mijloc. Noul SUV arată foarte bine când este privit din lateral, având capota lungă și spatele scurt, sau din spate, acolo unde designerii au eliminat liniile inutile, preferând un stil curat.
Din față, este altă poveste. Îți place sau nu, un lucru e sigur. Îl vei recunoaște imediat. Pentru versiunea de top, BMW a adăugat o serie de elemente specifice. Avem un sistem de eșapament cu patru evacuări reale, așă că vom știi imediat că X3-ul din fața noastră are aproape 400 cai putere, iar etrierele sistemului de frânare sunt vopsite în roșu, ceea ce contrastează în mod plăcut cu jantele negre.
Și dacă grila frontală specifică nu era suficient de mare, pe timp de noapte are conturul luminat, pentru ca toată lumea să știe că din spate se apropie un BMW.

Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?
Consumul mediu oficial pentru BMW X3 M50 este de 7,7 litri/100 km. În cele câteva zile în care am avut la dispoziție SUV-ul german l-am utilizat în toate modurile posibile. Așa că, permiteți să raportez. În prima zi, într-un București supraaglomerat, X3-ul nostru a consumat 9,9 litri/100 km, dar vitezele de deplasare au fost relativ mici. În oraș, cea mai mare cifră înregistrată de computerul de bord a fost 12 litri/100 km. Partea mai interesantă este la drum lung. Pe drumuri naționale, într-un ritm normal, computerul de bord a indicat 7,4 litri/100 km. Când am mărit ritmul, consumul a urcat la 8,6 litri/100 km.
La finalul testului, consumul mediu înregistrat a fost de 9,9 litri/100 km. Combinat cu rezervorul de 65 litri, rezultă o autonomie de peste 600 km.

Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?
Aici gusturile individuale vor dicta. Dacă ești obișnuit cu stilul BMW-urilor mai vechi, s-ar putea să nu te regăsești în noul X3. Pentru cei care sunt la primul model bavarez, vor fi uimiți. BMW a ales un design relativ minimalist, cu destul de puține butoane fizice și cu o planșă de bord complet digitală.
Avem suprafețe din plastic mat ce fac parte din iluminatul ambiental. Pe timp de noapte, habitaclul este cu adevărat spectaculos, iluminatul interior fiind dinamic. Acesta schimbă intensitatea și tonul în funcție de modul de rulare ales. Spre exemplu, dacă acționezi luminile de avarie, zonele centrale iluminate vor pulsa ritmic.
Avem piele artificială în locurile importante, avem un volan cu element central roșu inspirat din lumea sportului cu motor, dar avem și plastic piano black pe consola centrală. Acesta plus ecranul central se umplu rapid de amprente, așa că aceste zone ar putea face parte dintr-un ritual zilnic de curățare. Apoi, bordul este acoperit cu un soi de material textil cu o textură interesată. Arată spectaculos și se simte plăcut la atingere, dar mă întreb cum va rezista testului timpului. În timp, se va umple de praf, dar probabil există soluții pentru curățarea acestuia.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?
Noul X3 e mare și oferă spațiu din belșug. Patru oameni vor călători în deplin confort și chiar dacă adăugăm și al cincilea pasager, nu va fi o problemă. Ai loc pentru o grămadă de obiecte, zone pentru băuturi și telefonul mobil, iar portbagajul este imens, cu 570 litri sau 1700 litri dacă rabatezi spătarul banchetei.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?
Ca mai toate BMW-urile de ultimă generație, noul X3 primește sistemul de operare 9.0 și păstrează controlerul iDrive rotativ de pe consola centrală alături de o serie de butoane în jurul lui. Aceste butoane sunt scurtături în meniuri și nu sunt taste fizice. Toate sunt amplasate pe un singur panou haptic, ceea ce face, uneori, acționarea lor problematică. În mers, trebuie să îți iei privirea de la drum ca să vezi pe ce apeși, ceea ce nu e foarte bine.
Cel de la volan are în față un instrumentar de bord digital format din două ecrane alăturate plus un head-up display generos cu proiecție pe parbriz. Cel din fața șoferului are 12,3 inchi, iar ecranul central are 14,9 inchi. Ecranul centrala a fost optimizat pentru utilizarea suprafeței tactile, ceea ce face controlerul rotativ de pe consolă cumva redundant. Sistemul de infotaiment are o grafică excelentă, iar acesta se mișcă foarte bine, meniurile fiind intuitive, dar destul de stufoase. Dacă nu găsești ceva, există și o funcție de căutare.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
Trebuie spus din capul locului că noul X3 este o mașină mare. Iar dacă o punem pe cântar, acesta va indica 2055 kilograme. În condițiile în care noul BMW M5 cântărește 2500 kg, X3 M50 este chiar atletic. Și poate alerga, nu glumă. Motorul cu șase cilindri în linie livrează prompt și liniar puterea, X3-ul M50 putând sprinta fără să gâfâie indiferent de situație. Este rapid, poate chiar prea rapid, dar feelingul celui de la volan nu este perfect. BMW a adoptat o direcție mult prea ușoară și lipsită de feedback. Inițial am crezut că este o setare, dar același feeling a rămas prezent în volan indiferent de modul de rulare ales. Raza de bracaj este, însă, deosebit de bună, X3 putând fi manevrat cu ușurință chiar și în oraș în ciuda dimensiunilor sale generoase. Exemplarul testat avea bifată și suspensia adaptivă M (718 euro) ce adaugă o ținută de drum exemplară. X3 M50 se dovedește a fi foarte confortabil în oraș, în ciuda jantelor de 21 inchi cu design BMW Individual (opțiune de 1691 euro).
Transmisia automată cu opt trepte își face bine treaba, chiar dacă nu schimbă poate la fel de repede ca o cutie de un M adevărat. Padelele extra-large din spatele volanului te ajută dacă vrei să te implici și să schimbi singur treptele. Iar faptul că aceste padele din metal au o suprafață cauciucată în zona unde le atingi cu degetele este un detaliu foarte plăcut.
Dacă o lăsăm în modul automat, cutia își va schimba comportamentul în funcție de modul de rulare ales. Acestea pot fi alese de pe ecranul central, după de apăsăm butonul My Modes de pe consola centrală. Standard, avem trei moduri de rulare: Personal, Sport și Efficient.
Tot în acest meniu apar și o serie de „experiences” numite: Relax, Calm, Expressive și Silent. Acestea apar în meniu doar dacă achiziționăm funcția BMW Premium din app store-ul disponibil în sistemul de infotainment al mașinii. Aceste experiențe nu influențează răspunsul motorului sau reglajul suspensiei, ci doar modifică atmosfera din habitaclu prin grafica ecranelor și iluminarea ambientală.

Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
Încă nu. Ultimul rating Euro NCAP pentru X3 datează din 2011 când modelul german lua cinci stele. La câtă tehnologie de ultimă oră dedicată siguranței are noua generație nu mă îndoiesc că modelul nu va lua din nou nota maximă.
Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
Dacă e ceva ce nu-i lipsește noului X3, atunci trebuie să vorbim despre gadgeturile și tehnologiile de ultimă oră: de la camera care poate înregistra traficul la sistemul ce memorează traseul într-o parcare întortocheată și îl poate reface cu spatele fără ca cel de la volan sa se chinuie, de la parcarea automată din afara mașinii efectuată prin intermediul aplicației de telefon la head-up display-ul de dimensiuni uriașe cu o grafică impecabilă. Și multe, multe altele. Avem comenzi vocale, avem integrare perfectă cu telefonul mobil, avem două zone pentru încărcarea prin inducție a mobilului, iluminat ambiental ce interacționează cu diversele moduri de rulare, avem prize de aer aproape ascunse în bord, fiecare cu propriul reglaj pentru debitul de aer.
Pe autostradă, cu toate sistemele active, mașina poate schimba singură banda de rulare. Te asiguri, semnalizezi, iar mașina face restul. În tot acest timp, trebuie să ții mâinile pe volan.

Ce-i lipsește?
Plastice de calitate mai bună la interior.
Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?
Iese în evidență prin designul specific, în primul rând. Apoi, motorul cu șase cilindri este principalul său atu, cu rezerve suficiente de putere.
Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?
Aș renunța la grila frontală iluminată. Și aș face meniurile sistemului de infotainment ceva mai simple.
Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
…vrei performanțe demne de un BMW cu siglă M, dar nu vrei să ieși foarte mult în evidență. Și ai nevoie și de spațiu.

Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
…nu ai nevoie de aproape 400 CP să te deplasezi zilnic.
Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…
A patra generație BMW X3 va fi un succes dacă clienții vor accepta designul aparte și interiorul futurist. Dar judecând după faptul că deja vedem noul model în trafic, e deja un succes.

Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…
…a dus mai departe specia SUV-urilor premium performante din Bavaria.
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
Un SUV sport camuflat sub forma unei mașini de familie.
Fișa tehnică a mașinii


































