Ford Puma Gen-E: care-i treaba cu mașina asta?
După Mustang Mach-E, Explorer și Capri, a venit Puma Gen-E. Nu greșești nici dacă-i spui Puma electrică (Puma Gen-E e denumirea comercială), asamblată la Craiova de Ford Otosan, pe aceeași linie de producție de pe care ies E-Tourneo Courier și E-Transit Courier. Ca idee, Eugen a dat mâna cu noua Puma Gen-E într-un decor static, la Craiova, deci ai și aici informații utile.

De ce se lansează acum?
Uite o întrebare la care doar Ford poate da un răspuns, mai ales că în opinia mea, o Puma electrică ar fi fost un punct de plecare ceva mai firesc ceva mai devreme (mie mi-ar fi plăcut s-o văd gata de acțiune undeva imediat după pandemie), mai ales că pe hârtie, are atuurile ei: e un crossover, o formă la mare căutare azi și până la urmă, un entry-level în gama de electrice Ford, deci permisivă față de (unele) bugete. De pachetul tehnic și cum se reflectă totul în cotidian vorbesc ceva mai jos.
Apropo, între Puma și Mach-E, Ford va mai strecura pentu Europa alte două modele noi – un crossover mid-size și un crossover sport, am încheiat citatul. Deci dacă vrei un Ford electric, orizonturile tale sunt pe cale să devină ceva mai largi. FYI, vorba corporatistului.
Până atunci, reține și că Puma Gen-E, din perspectiva Ford, țintește un nivel de vânzări și o popularitate similară cu cea a versiunii Puma mild-hybrid.

Lucruri de reținut față de generația anterioară/modelul dinainte de facelift?
Ford Puma Gen-E n-a avut generație anterioară și nici facelift, e un model nou prin natura sa electrică, dar care are la rădăcină o adaptare a platformei care susține Puma termică din 2019 încoace (care la rându-i se trage din platforma ultimei generații Fiesta, scoasă din producție în 2023). Altfel spus, nu căutați bucăți din platforma MEB de la Volkswagen în Puma Gen-E, că nu veți găsi.
Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Puma Gen-E în familie?
Puma Gen-E e soră de platformă cu E-Tourneo Courier și iese în evidență prin faptul că nu e vehicul comercial de persoane, deci nu va putea deservi o familie, să spunem, la fel de bine ca E-Tourneo Courier, pe care Ford îl numește multi-activity vehicle.

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?
Fiindcă s-a lăsat așteptată, Puma Gen-E va trebui să dea piept cu un set de rivali bine înfipți în segment. Numele variază de la Kia EV3 la Peugeot e-2008 la Volkswagen ID.3, Skoda Elroq și chiar Volvo EX30.
Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?
Prețul de bază în România pentru noul Ford Puma Gen-E este de 35.000 de euro. Acestuia i se aplică două reduceri: prima vine din ecobonusul Ford (7100 de euro) și a doua din ecotichetul Rabla Plus (7400 de euro), iar în aceste condiții, prețul de bază pentru Puma Gen-E scade la 20.500 de euro. Așa îl veți găsi și în configuratorul Ford România.
Ford spune cu subiect și predicat că ecobonusul pe care-l oferă producătorul este un program care va dura „à la long”, ceea ce înseamnă că în situația în care un cumpărător nu mai are acces la ecotichetul Rabla Plus, prețul de bază pentru Puma Gen-E va fi de 35.000 minus 7.100, adică 27.900 de euro.
Și avem următoarele prețuri de pornire (fără bonificații), la momentul redactării – în punctarea rivalilor, am ales modele care se învârt prin aceeași zonă de preț, mai mult sau mai puțin, fără să țin cont de alte criterii de împărțire în segmente, cum ar fi dimensiunile:
- Kia EV3: 37.491 de euro
- Peugeot e-2008: 36.900 de euro
- Volkswagen ID.3: 36.340 de euro
- Škoda Elroq: 34.955 de euro
- Volvo EX30: 39.000 de euro
Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
Există o singură configurație pentru Puma Gen-E: baterie de 43,6 kWh (capacitate netă) ca pe E-Tourneo și un singur motor electric (produs în Marea Britanie, la uzina Ford din Halewood), cu 168 de cai-putere și 290 Newtoni-metru, responsabil de punerea în mișcare a roților față. Pentru cine întreabă, Puma Gen-E are nevoie de 8 secunde pentru sprintul de la zero la 100 km/h, iar viteza maximă declarată este de 160 km/h.
Tot în literatura Ford mai regăsim valorile teoretice pentru consum și autonomie: până la 376 de kilometri în regim mixt WLTP (pe fondul unui consum teoretic de 13,1 kWh/100 km) și până la 523 de kilometri în regim urban WLTP (raportat unui consum teoretic de 9,4 kWh/100 km).
Ca răspuns la întrebare: asta am testat, asta recomand, oricum altceva nu e.
Și apropo: gama Puma Gen-E este împărțită între două echipări mari și late: Select (entry-level) și Premium (top).

Cum ți se pare designul exterior?
Nu-i departe de ce știam de la Puma, în sensul că retușurile sunt discrete. Cum nu mai e nevoie de ventilare și aerisire, grila frontală e acum complet închisă sau umplută, cum vrei să-i zici, în stil Mustang Mach-E, bara față a fost împrospătată un pic la nivel estetic, la fel și cea spate. Chestii subtile, mai degrabă menite să favorizeze (nu știm în ce măsură) eficiența aerodinamică și ideea de noutate.
Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?
Testul a fost organizat pe ruta București-Poiana Brașov, cu plecare de la sediul Ford România din Pipera. Eu am urmat traseul A3-DN1, cu o oprire pentru prânz la Castelul Cantacuzino din Bușteni, conform programului.
De la pornire până la castel, consumul a fost de 18 kWh/100 km. Cu doi oameni în mașină, fără niciun fel de privare de confort, condus în limita legală, cu două ghiozdane și un troler mediu la noi. Temperaturile au oscilat între 20 de grade la București și 14 grade în zonele de munte.
De la Cantacuzino la Brașov, consumul a fost de 6 kWh/100 km Știu, multă coborâre, un consum mic e de așteptat, dar am zis că niște informație în plus doar ajută.

Consumul mediu real pe tot segmentul Ford Pipera-Poiana Brașov a fost de 16 kWh/100 km și a rămas la această valoare și după drumul de întors, de la Poiana Brașov la Ford Pipera. La întoarcere am luat traseul Poiana Brașov – Râșnov – Pârâul Rece – București, pe DN1 și apoi tot pe A3.
Așadar, din bateria de 43,6 kWh și consumul mediu real de 16 kWh pe cei 377 de kilometri parcurși în două zile (90% extraurban, 10% urban) rezultă o autonomie reală de aproximativ 270 de kilometri.
De reținut că Ford ne-a specificat de la bun început că Puma Gen-E a fost proiectată ca o electrică de oraș, deci acolo ar trebui să exceleze modelul produs la Craiova. Natura testului și programul au făcut imposibilă o evaluare corectă în mediul urban, rămâne să abordăm subiectul într-un test viitor.


Cât de repede se încarcă la stațiile AC și DC?
Bateria duce puteri de încărcare de maxim 11 kW la AC și 100 kW la DC. Pentru al doilea scenariu, timpul de încărcare de la 10% la 80% este specificat la 23 de minute (în 10 minute i se adaugă autonomiei 124 de kilometri). Încărcarea completă de la zero a bateriei la o sursă AC durează cinci ore și 42 de minute. Puma Gen-E nu are pompă de căldură – nici standard, nici opțional.

Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?
Interiorul noii Puma Gen-E aduce un mix de materiale bune și mai puțin bune (plastice tari sau nu neapărat foarte arătoase), cel puțin pe echiparea Premium (de top), care plusează cu volanul și scaunele îmbrăcate în piele sintetică Sensico – două tușe plăcute, trebuie să recunosc.
Ca la mulți alți producători, materialele de o calitate mai slabă sunt așezate în locuri mai ferite, pe care nu le vezi sau atingi atât de des.
Cred că pe partea de asamblare era loc de ceva mai multă atenție. Acum, să nu-nțelegeți că mașina scârțăie sau e plină de greierași, nici vorbă. Doar că în unele cazuri, îmbinările dintre materiale nu-s chiar ideale, iar la atingere, unele butoane/manete (și aici mă refer în primul rând la sateliții din jurul volanului) își arată limitele.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?
Spațiu în Puma Gen-E este pentru maxim patru pasageri, dacă vorbim de confort optim, cu toate că un adult de peste 1.80 va avea unele probleme cu spațiul pentru cap. Normal, la nevoie, poți înghesui și o a cincea persoană pe banchetă, pe distanțe scurte. Altfel, pentru pasagerii din față, habitaclul dă impresia că e mult mai aerisit decât ceea ce primești într-un model din acest segment.
Dacă Ford a livrat ceva foarte bine pentru Puma Gen-E, acel ceva e felul în care au fost gândite spațiile de depozitare.
Buzunarele din portiere au suficient loc pentru sticle de 0,5 litri, chiar și un litru, există două suporturi de pahare pe consola centrală, plus alte două spații de stocare pentru obiecte mici, amplasate sus și jos pe tunelul median etajat, și o cotieră centrală. Lor li se adaugă un torpedou cu spațiu decent, apoi vine portbagajul: cel mai încăpător din gamă, cu volum de 574 de litri până la plafon, cu tot cu sistemul GigaBox (acel spațiu suplimentar de stocare de sub planșeul portbagajului, care la Puma termică se numește MegaBox).
Evident, bancheta se poate rabata, scenariu în care volumul portbagajului sare la 1283 de litri până la plafon. Există și un frunk, sub capotă, cu volum de 43 de litri – aici pot sta lejer cablurile de încărcare și un kit de siguranță auto.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?
Not great, not terrible, per total. Îmi place grafica bună a instrumentarului de bord – mult peste cea a ecranului central, regândit acum pentru date și informații pertinente pentru o electrică. Treaba asta are logică dacă îmi ceri opinia, fiindcă oricum te vei uita mai mult în față (sper), unde îți este grupată destul de logic o serie de parametri relevanți pentru condus.
Pe ecranul central rulează SYNC 4, însă grafica per total decentă lasă de dorit în unele meniuri, idem răspunsul la comenzi. Dar dacă ești genul care se bazează pe Apple CarPlay sau Android Auto, poți scurtcircuita rapid aceste neajunsuri vizuale și funcționale ale interfeței.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
L-am condus prea puțin prin oraș pentru o părere pertinentă. Da, Puma Gen-E e în continuare ușor de strecurat prin trafic (pentru un SUV/crossover), de parcat și de manevrat prin spații restrictive. Direcția e molicică, dar precisă până la un anumit punct, iar suspensia știe să facă pierdute varii denivelări și imperfecțiuni din asfalt – la viteze mici.
La viteze mari, situația se schimbă și trecerea peste denivelări și valuri de asfalt imprimă un comportament săltăreț, ca și cum toată masa Pumei Gen-E (un pic peste 1,5 tone, cu 200 kg în plus față de modelul termic) e un pic prea mult pentru suspensie atunci când viteza trece de 80-90 km/h și roțile întâlnesc altceva în afară de asfalt drept. Dar, da, pe asfalt drept, curat, postura e foarte bună, inclusiv pe viraje, acolo unde masa suplimentară e greu de sesizat. Bilă albă, clar.
Puma Gen-E nu-i un crossover electric foarte rapid, așa cum ați aflat deja din fișa tehnică. Ai efectiv resurse decente și accelerări decente. Mai am o bilă albă în buzunar, pentru faptul că modurile de condus Normal/Eco/Sport sunt foarte bine definite, inclusiv în ceea ce privește măsura în care sistemul electric recuperează energie la frânare/încetinire.
Dacă Eco are tente de moleșeală în răspunsul pedalei de accelerație, peste Sport s-au scăpat voit, sunt sigur, câteva lingurițe de ardei iute. Iar Normal e media celor două moduri, setarea aceea nici prea-prea, nici foarte-foarte.
Insonorizarea îmi pare o idee mai bună decât o țineam minte, mai ales la viteze de peste 100 km/h și per total, Puma Gen-E rămâne genul de mașină plăcută la condus, mai ales cu funcția One Pedal activată – și nu multe electrice reușesc asta.

Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
Puma a fost de două ori la Euro NCAP, prima dată în 2019, când a luat 5 stele, apoi în 2022, pe noua schemă de testare, când a luat 4 stele. Cum Puma Gen-E n-a fost încă testată de Euro NCAP, ne putem lua ca reper rezultatele din 2022, adică:
75% pentru protecția adulților
84% pentru protecția copiilor
70% pentru protecția participanților la trafic din categorii vulnerabile (bicicliști, pietoni etc.)
69% pentru sistemele de siguranță pasivă și activă
Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
Vedeți voi, Puma nu-i genul de model care să fie la curent cu toate inovațiile și să rupă norma pe partea de tehnologie. Cu toate astea, latura semi-tocilară din mine a putut aprecia meniul Trip Energy, în care vezi defalcat, cu procente, pe ce a fost cheltuită energia din baterie, cât s-a dus pe climă, pe accesorii, pe deplasarea în sine și câtă pierdere e datorată temperaturii exterioare.
Pentru un răspuns cât mai fidel întrebării, pot spune, ca mai sus, că partea de caracter practic este cea care impresionează cel mai mult.

Ce-i lipsește?
Puma, privită în imaginea de ansamblu, are rolul ei important în gama Ford, fără dubii – și aici mă uit și la cât vinde crossoverul produs la Craiova. N-aș putea spune că încarnarea electrică, adică Puma Gen-E, duce lipsă de ceva anume atât de flagrant încât să merite menționat. În schimb, îmi mențin părerea că aceasta este electrica prin care Ford ar fi trebuit să intre pe piața mașinilor cu baterii și motoare electrice.
Pot să înțeleg campania de imagine și rolul unei prime mașini electrice întruchipate de Mustang Mach-E (și mai departe Explorer, Capri), dar pe de altă parte, tind să cred că o lansare a Pumei Gen-E acum 4-5 ani ar fi produs mai multă reverberație și profit. Nu vom ști niciodată.
Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?
Aș avea două. Unu la mână, designul. Dacă e suficient de bun încât să-i inspire pe designerii Maserati (vezi Grecale), e suficient de bun și pentru oricine altcineva. Doi la mână, încă mai găsești un gram sau două de condiment presărat peste experiența de condus – un unique selling point care a câștigat mulți fani pentru Ford în general.

Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?
Data de lansare și tot ce-i în spate – dezvoltare, proiectare, producție. Totul mutat înapoi în timp cu cinci ani.
Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
…ai nevoie de o electrică de oraș care la nevoie poate parcurge și un drum scurt (200-250 km) în extraurban.
Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
…îți dorești să poți parcurge mulți kilometri în afara orașului cu o mașină electrică fără să oprești des pentru încărcare.

Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…
…reușește să convingă doritorii de electrice care au ezitat și nu s-au grăbit să-și cumpere una.
Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…
…ar fi avut un impact mult mai mare dacă ar fi fost lansată mai devreme.
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
O încercare de redresare.

Fișa tehnică a mașinii




























