Ford Puma facelift: care-i treaba cu mașina asta?
Puma este cel mai mic autoturism din oferta actuală a celor de la Ford. Este fabricat exclusiv la uzina din Craiova și a devenit înlocuitorul de facto al lui Fiesta pe intrarea în gama producătorului după ce acesta din urmă a fost eliminat din ofertă.
Lansat acum cinci ani și câteva luni, Puma a venit în locul lui EcoSport cu mai multă atitudine și cu o orientare mai clară. Între timp, Ford i-a pregătit un facelift subtil, apărut aproape deodată cu varianta electrică a modelului, de asemenea fabricată la Craiova.
Astăzi, Puma este cel mai accesibil autoturism nou pe care îl poți cumpăra de la Ford. Tot Puma reprezintă și intrarea în gama crossover/SUV a mărcii, ceea ce înseamnă că are o concurență pe cinste din parte majorității producătorilor de volum activi în segment.

De ce se lansează acum?
Faceliftul din gama Puma era necesar pentru a aduce anumite elemente tehnologice la zi cu cerințele consumatorilor. Odată cu varianta electrică, ce a fost proiectată de la început cu o anumită configurație a interiorului, nu ar fi avut sens pentru Ford să aibă în producție două variante diferite de planșă de bord, de exemplu.
Este un proces absolut standard în industria auto, i se mai spune și mid-cycle refresh sau mid-cycle facelift și implică adesea schimbări estetice, motorizări noi, un plus de tehnologie și modificarea unor elemente tehnice, cum ar fi schimbarea setărilor de suspensie sau direcție.
Lucruri de reținut față de modelul de dinainte de facelift?
Sistemul multimedia SYNC4 cu un afișaj central de 12 inchi reprezintă o schimbare mare față de modelul precedent. Diferit este și volanul, precum și interfața grafică a ceasurilor de bord digitale, de asemenea cu o diagonală măricică (12,4 inchi). La nivel stilistic discutăm despre un set de blocuri optice restilizate subtil, iar sigla Ford este acum integrată în grilă.
Mai sunt și alte schimbări odată cu faceliftul, cum ar fi culori noi în ofertă și noi modele de jante de aliaj.
Ford a modificat și nivelurile de echipare: intri în gamă cu Titanium, urmează ST-Line, ST-Line X și ST.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Ford Puma în familie?
Puma este construit pe platforma tehnică globală Ford B-car, adică cea pentru autoturisme din segmentul B, numit și clasa mică. Doar Fiesta mai era fix pe această platformă, în timp ce alte modele din oferta producătorului împart componente cu Puma, dar nu au toată platforma în comun. Cu alte cuvinte, vei mai găsi motorul sau transmisia lui Puma și pe alte modele Ford, dar asta nu înseamnă că și restul de arhitectură este în întregime acolo.
În familia Ford, Puma iese în evidență prin portbagajul său mare în raport cu segmentul din care face parte, echipat și cu sistemul Mega Box. Mai menționăm și felul în care se conduce, cu o orientare mai spre sportivitate.

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?
În urmă cu 15 ani aveai puține opțiuni pe piață în segmentul crossoverelor de clasă mică. Pe atunci erau la putere hatchback-urile în acest segment. Azi, e fix invers: toți producătorii relevanți fac crossovere în majoritatea segmentelor, iar hatchback-urile sunt semnificativ mai puține ca înainte.
Ford Puma are cel puțin un concurent în curtea fiecărui producător de pe piață. Dacă te uiți după un Puma, te-ai uitat sau te vei uita și la Renault Captur, Opel Mokka, Peugeot 2008, Citroen C3 Aircross, Kia Stonic, Hyundai Bayon, Honda HR-V, Nissan Juke, Toyota Yaris Cross, Skoda Kamiq, Seat Arona, Jeep Avenger, MG ZS și chiar Alfa Romeo Junior. Mai sunt și alți competitori în segment, dar credem că potențialul client de Puma va compara acest model cu cel puțin unul dintre cele de mai sus.
Modelul cu care îl vei compara pe Puma cu cele de mai sus ține mult și de partea subiectivă, fiecare având preferințele sale în materie de estetică, imagine de marcă și preț. Degeaba găsești o mașină care bifează toate criteriile tale pe hârtie, dar nu îți place cum arată. Înțelegem și nu judecăm.
Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?
Politica de prețuri a celor de la Ford anunță un preț de listă de 25.400 de euro și un preț recomandat pentru dealer care începe de la 17.600 de euro. După cum mi s-a explicat, orice tranzacție se va face la prețul recomandat pentru dealer, în timp ce prețul de listă este mai ridicat în vederea uniformizării ofertei la nivel european.
Există patru variante de echipare: Titanium, ST-Line, ST-Line X și ST. Varianta testată este un ST-Line X cu motorizarea de top pentru acest nivel de echipare, și disponibilă doar cu transmisie automată. Prețul de listă al unui asemenea model ar fi de 31.500 de euro, iar exemplarul testat avea dotări suplimentare ce i-au ridicat cotația la 36.350 de euro. În baza ofertei promoționale permanente de la Ford, prețul său de vânzare la dealer este de 30.461 de euro.
Așadar, dacă dorești să îl compari cu un concurent direct, trebuie să optezi pentru echiparea de top a acestuia și să alegi o motorizare benzină mild-hybrid și transmisie automată pentru a face o comparație corectă.

Fără a intra în detalii în ceea ce privește echiparea de vârf din fiecare gamă și comparația sa cu ce asigură ST-Line X pentru Puma, vei putea găsi o cotație mai mică la Arona și Kamiq în variantele lor de 150 CP – care nu sunt mild-hybrid, însă. Configurarea unor exemplare cu o echipare la fel de bogată ca a exemplarului testat va arăta că lupta este, de fapt, foarte strânsă.
În schimb ai putea scoate din ecuație rivali precum Yaris Cross, C3 Aircross, Hyundai Bayon, Jeep Avenger, Kia Stonic, Opel Mokka, Peugeot 2008 sau Alfa Romeo Junior din simplul motiv că nu oferă motorizări apropiate ca putere de cea a lui Puma.
În rândul Nissan Juke, Renault Captur și Mazda CX-30 regăsim motorizări benzină mild-hybrid sau full hybrid ce oferă o putere apropiată de cea a variantei de top din gama Puma și acestea au prețuri apropiate de cele ale modelului oferit de Ford.
Va fi mai scump să optezi pentru echiparea de top din gama Mazda, asta e clar, în timp ce la Juke și la Captur va depinde mult de ce opționale alegi peste echipările de vârf, dacă alegi ceva în plus. Un eventual discount oferit la dealer poate să dea din nou socotelile peste cap, deci depinde și de client aici: va fi mai câștigat cel răbdător, care a contactat mai mulți dealeri pentru oferte și a ales după mai multe ore de analiză atentă a nivelurilor de echipare oferite.
Dacă te grăbești și cumperi ceva direct în echiparea de vârf, fără să îți bați capul cu alesul de culori, opționale suplimentare și orice altceva, ai șanse să ieși mai ieftin dacă alegi un Captur sau un Juke – cu mențiunea că nu vor fi neapărat mai bine echipate decât o Puma ST-Line X.
Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
Puma are o singură motorizare în ofertă după eliminarea variantei ST cu motor de 1,5 litri. Pe scurt, singura opțiune este motorul de un litru EcoBoost. Acesta este oferit în trei variante de putere, 125, 155 și 160 CP. Cele mai puternice variante vin doar în compania unei transmisii automate cu 7 trepte.
Aș opta pentru o variantă cu transmisie automată în această gamă, deoarece vorbim totuși despre un crossover și nu despre vreun hot-hatch destinat puriștilor. Asta înseamnă că aș opta, cel mai probabil, pentru varianta de 155 CP, dacă tot există și iese în evidență cu resursele mai bune în raport cu mulți alți rivalii.

Gândind la rece, cu fiecare euro din cont numărat, te poți descurca în viață și cu motorul de 125 CP, dar asta înseamnă să-ți temperezi caracterul (mai ales dacă ești genul coleric).
Cât despre versiunea de echipare, remarci rapid că dotările sunt mai bogate decât erau acum 5 ani. Depinde cât de pretențios ești. Spre exemplu, varianta testată a fost echipată și cu sistem audio B&O, scaune încălzite, volan încălzit și trapă panoramică din sticlă.
Personal, aș fi renunțat la trapă și la jantele de 19 inchi din dotare și aș fi păstrat sistemul audio și pachetul de iarnă (cel cu încălzirea). Ies în evidență și farurile LED Matrix (800 de euro), de care nu m-aș grăbi să mă lipsesc.
Cum ți se pare designul exterior?
Puma încă arată bine, chiar și la mai mulți ani de la data lansării. În continuare nu îmi place că designerii și inginerii au ales să facă atât de mică zona din stop care se aprinde atunci când apeși frâna. Mai departe de atât, nu simt că îi lipsește ceva – arată bine așa cum este.
În ceea ce privește facelift versus ante-facelift, nu mă deranja cu nimic prezența siglei Ford pe calandru. Înțeleg de ce a venit schimbarea: așa se încadrează mai bine în actualul look al gamei.

Cât consumă pe bune?
Să o luăm pe rând. În mediul urban, cu orașul cât se poate de liber într-o dimineață de weekend, am obținut un consum de 6.1 litri la sută. Nu îl vei obține decât în astfel de zile. În contrast, într-o zi lucrătoare, dar fără grabă, vei avea un consum de 8.0 litri la sută în București.
Rularea pe autostradă cu 130 km/h în ultima treaptă de viteză implică o turație constantă de 2.800 rpm și un consum de carburant care se stabilizează la 7.0 litri la sută. Dacă umpli mașina cu pasageri plus bagaje și ai și vânt din față, consumul va fi ceva mai mare, evident.
Cât despre rularea pe drumuri naționale, am avut un 6.9 litri la sută într-un regim foarte liniștit, alternat cu un 8.1 litri la sută când m-am grăbit la întoarcere pe același traseu. Diferențele au fost făcute la ieșirea din viraje și la plecările de pe loc.

Rezervorul are 42 de litri capacitate, deci trebuie doar să te gândești cum conduci tu de obicei și îți vei face o idee destul de bună de autonomia reală. Dacă circuli în afara orelor de vârf și ai drumuri libere în majoritatea timpului, vei obține valori de consum sub 7.0 litri la sută. La polul opus, cu grabă și aglomerație, vei trece de 8.0 litri la sută în orice condiții întâlnești.
Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?
Volanul și suprafețele frecvent atinse de șofer în timpul condusului sunt moi și cu finisaje îngrijite. Pe măsură ce ne îndepărtăm de postul de conducere începem să găsim suprafețe ceva mai tari. Finisajele rămân corecte pentru segment, doar că materialele sunt mai tari pe măsură ce mergi spre zonele în care nu prea umblă șoferul de obicei.
Nu este o schimbare față de precedenta versiune de Puma în materie de calitate, nici în sus, nici în jos. Arată mai bine noul format al bordului, în special cu difuzoarele B&O integrate ca la frații mai mari din gamă.
Nu am fost nici dat pe spate, nici dezamăgit. E conform cu așteptările. Nu sunt ambiții premium aici, se merge pe ideea de un finisaj care să arate bine și să fie durabil.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?
De la început spun că avem un portbagaj mare ce oferă până la 456 de litri în varianta cu kit de pană și dacă este încărcat până la planșeta de depozitare. Dacă ar fi să pliezi bancheta din spate și să umpli tot spațiul din spatele celor două locuri din față până la plafon, ai avea la dispoziție 1.216 litri.
Încap cinci adulți la bord, chit că unul dintre ei va sta ușor înghesuit pe locul din mijloc de pe bancheta din spate. Lucrurile devin incomode doar pentru ocupanții trecuți peste 1.80m înălțime dacă implică și un drum mai lung de o oră și ei stau pe bancheta din spate.
În ceea ce privește spațiile de depozitare, Puma stă destul de bine la interior și plusează cu acel Mega Box în portbagaj. Este un sistem unic în clasă, dar implică lipsa unei roți de rezervă – dotare din ce în ce mai rară, din păcate.
Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?
Se mișcă foarte rapid SYNC4, iar integrarea Apple CarPlay arată foarte bine. Funcționează fix cum ți-ai dori. Mai puțin bun este faptul că au fost mutate pe ecran comenzile de climatizare. Dar măcar sunt afișate tot timpul și sunt în aceeași poziție, deci te obișnuiești rapid cu ele dacă e singura ta mașină. Ecranul este mare în raport cu bordul și chiar iese în evidență.
Aș fi dorit un buton pentru schimbarea modurilor de condus, fără să fiu nevoit să schimb mai multe meniuri ale sistemului multimedia, să trec din Apple CarPlay până la modurile de conducere, să aleg modul și apoi să revin unde eram. E destul de simplu să faci asta, dar mi-a luat câteva clipe să mă prind exact ce și unde caut.
Sistemul audio B&O merită menționat din nou la categoria lucruri pozitive.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
Exemplarul testat a venit cu jantele opționale de 19 inchi, ceea ce aduce cel mai sportiv aspect, dar și anumite dezavantaje, printre care și o sensibilitate crescută la denivelări și gropi.
Vei simți fiecare linie de tramvai, trecere „la nivel” cu calea ferată și fiecare denivelare a șoselei. Talonul mic al anvelopelor nu lasă loc de amortizat mare lucru. În plus, amplifică rigiditatea relativă a suspensiei – ai senzația că mașina „țopăie” de spate la denivelările mici și repetate abordate la viteze de drum național.
Direcția este destul de ascuțită, deși este operată electric și are o zonă ușor moale în preajma poziției în care volanul este drept. Cu toate acestea, mașina se simte jucăușă, amintind oarecum de farmecul unei Fiesta în variantă ST, chiar dacă este mai înaltă decât aceasta. Diferența de centru de greutate ar trebui să se manifeste sub formă de ruliu al caroseriei, dar remarcăm o rigiditate ridicată aici. Nu este un hot-hatch și nici nu se vrea asta, ci rezultatul se manifestă precum un semi-hot crossover, dacă îmi permiteți licența poetică.
În oraș ai înălțimea necesară să simți că ai coborât din mașină și te bucuri de un punct de vizionare mai ridicat decât într-un hatchback convențional. Cu confortul dat de transmisia automată, înțelegi de ce mulți aleg astfel de modele în detrimentul unor hot-hatch-uri cu transmisie manuală și suspensie sport.

Trebuie să menționez că suspensia lui Puma ST-Line X înclină spre sportivitate, iar jantele de 19 inchi fac viața destul de zgâlțâită la bord. Personal, aș opta pentru jante de 18 sau chiar de 17 inchi, chiar dacă acestea vor arăta mici în raport cu înălțimea caroseriei și în bosajele roților. Prefer să mă simt confortabil peste denivelările repetate pe care nu am de ales decât să le îndur. Diferența de dinamică pierdută este atât de mică încât îmi pot permite să o pierd, oricum sunt la volanul unui crossover cu tracțiune față, deci nu vorbim de vreun compromis. Din contră, mi se pare că adevăratul compromis este optarea pentru jantele cele mai mari din oferta unui crossover de clasă mică.
Transmisia automată schimbă vitezele rapid și e ușor de intuit ce urmează să facă în majoritatea situațiilor. Nici pe varianta facelift nu există padele pe volan (asta dacă nu alegi nivelul de echipare ST), iar levierul schimbătorului nu are nimic care să semene cu un mod manual sau sport, ci doar D și L. Cel din urmă este un mod al transmisie în care mașina va rula mai mult în treptele inferioare pentru a facilita frâna de motor, ce poate fi util atât la tractare, cât și la coborârea unor pante.
Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
În 2022, Ford Puma a ajuns la EuroNCAP și a primit patru stele de siguranță. A primit atunci 75% din punctajul pentru ocupanții adulți, 84% din punctele disponibile pentru protecția copiiilor și 70% pentru protecția utilizatorilor vulnerabili ai șoselelor. Pachetul Safety Assist a fost notat cu 69% din punctele disponibile.
Între timp, Puma are mai multe dotări de siguranță activă, fiind oferit un pachet ce include multe sisteme menite să prevină accidente în situații cu vizibilitate slabă, cum ar fi la ieșirea din parcare în marșarier, dar nu numai.
Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
Mi-a plăcut că au reușit să integreze într-un mod aspectuos butonul de pornire a motorului între cele două ecrane și mi-a plăcut și felul în care este ordonată consola centrală. Încă de la primul contact cu Puma am remarcat soluția flexibilă de la planșeta de depozitare – acel capac textil care acoperă ce este în portbagaj.
Mi s-a părut genial că l-au făcut flexibil și nu mai este nevoie să îl demontezi dacă ai ceva ușor mai înalt în portbagaj.

Ce-i lipsește?
La prima strigare, aș fi spus un set de padele pe volan. Le poți avea pe varianta ST. Însă poți trăi și fără ele sau vreun mod manual al cutiei de viteze. Unii ar spune că îi lipsește un diesel, în timp ce alții ar fi dorit un sistem full hybrid ca să beneficieze de o economie de carburant mai bună.
Eu? Aș spune că jantele prea mari strică experiența din această mașină. 19 inchi e prea mult pentru Puma, cel puțin pe drumurile din România.
Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?
Arată destul de sportiv pentru un crossover, fiind totuși un design care nu te izbește prin agresivitate. În mod interesant, se și conduce precum arată, ceea ce e destul de rar în acest segment.
Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?
Măresc suprafața care se aprinde în stopuri atunci când apeși frâna. Doar la Ford Puma și la Peugeot 2008 am văzut lumini de frână atât de mici.

Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
…vrei un crossover accesibil cu ceva caracter sportiv și destul de prietenos cu consumul.
Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
…vrei un hibrid strict pentru economia de carburant. Sau, cine știe, cauți o motorizare diesel.
Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…
…Ford reușește să convingă tinerii că le trebuie o Puma nouă în loc de orice altceva în viața lor.
Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…
…a adus volume serioase de producție în Craiova și a reușit să îi calce pe urme lui Fiesta.
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
Cel mai accesibil autoturism oferit de Ford în 2025.
Fișa tehnică a mașinii
























