Michelin CrossClimate 3: Generația confirmării

Ajunsă deja la a treia evoluție, anvelopa Michelin CrossClimate, dedicată utilizării în toate cele patru sezoane clasice, nu mai este doar o încercare ci o certitudine.

Teoria este simplă în lumea anvelopelor pentru autovehicule: pentru iarnă utilizezi un set de „gume” special dedicat, iar pentru restul anului ai ceea ce se numesc anvelope de vară; de fapt, nu este doar despre iarnă, cât despre temperaturi, mai precis granița de 7 grade Celsius. Asta face ca, măcar în teorie, dacă vreodată ai avea sub acest prag vara, ar trebui să utilizezi anvelope de iarnă. Exagerez tocmai ca să prindeți ideea, pentru că de multe ori, incorect, anvelopele de iarnă sunt asociate doar cu zăpada ori gheața, prea puțin cu temperatura ambientală, iar asta nu e tocmai corect. Pentru că temperatura influențează direct și radical aderența, iar automobilele (prin intermediul anvelopelor, direct) sunt dependente de aceasta. E atât de simplu.

În același timp sunt convins că încă de mici ați auzit, de mai multe ori, că e bine să faci ce spune preotul, nu ce face el. Dar dacă, măcar ocazional, exemplul său este mai bun decât teoria? Fără să am pretenții evlavioase, pentru toți cei care vor contesta produsul ce va deveni în rândurile următoare subiectul nostru principal, doresc să pornim de la exemplul personal. Mai cinstit de atât nu cred că se poate. Sunt utilizator de Michelin CrossClimate, generația a 2-a. O variantă pe care am ales-o de ceva timp și care s-a montat după ce am renunțat la un set de Michelin Pilot Alpin 5, la finalul unei ierni. Practic, am dat probabil cele mai performante anvelope de iarnă de pe piață pentru o soluție all season. Regret? Absolut deloc. Sunt mulțumit? Foarte.

De ce aș fi făcut asta dacă aveam două seturi de gume în condiții foarte bune, ambele vârfuri de gamă Michelin? În principal din comoditate și mai ales pentru a scăpa de stresul depozitării celui de-al doilea set, cel care stă pe bară, prin rotație. Și spun asta pentru că pe lângă argumentul meu, acesta poate deveni și al oricui are grijă personal de proprietate, iar dacă în portofoliu sunt mai multe, atunci chiar că e un stres voluminos, la propriu, direct proporțional cu numărul de pneuri care trebuie stocate. Și închei exemplul personal cu faptul că din 2018 am utilizat vreme de patru ani, pe un alt automobil, un set din prima generație Michelin CrossClimate. De fapt, cred că acela m-a convins să ajung la varianta de față, cu urmașul. Acum suntem la timpul lansării celei de-a treia generație Michelin CrossClimate, care vine și cu o completare în gamă.

Al treilea mandat

Am primit cu interes invitația de a merge până în Austria pentru a lua contact cu noile Michelin CrossClimate 3. Apăruseră informații despre ele, însă era pentru prima dată când ne încălțam și porneam la plimbare. Momentul lansării este propice, pentru că numai în 2024 s-au comercializat în jur de 50 de milioane de anvelope all season doar în Europa (comparativ cu aproximativ 8 milioane în total, câte se vindeau atunci când a fost lansată prima generație CrossClimate, în 2015).

Cea mai importantă caracteristică a unei astfel de anvelope este polivalența. Pentru că, spre deosebire de produsele dedicate vară/iarnă, care trebuie să performeze într-o anumită zonă de condiții bine definite, anvelopele all season au misiunea grea de a acoperi cât mai bine ariile compuse. Desigur, dacă ar face-o perfect, fără scăpări, nu ar mai exista un rost pentru soluțiile dedicate vară/iarnă. Spun asta ca să fie clar, duse la extreme și în scenarii limită, există diferențe între o anvelopă dedicată vară/iarnă și una all season, însă, cinstit vorbind, de câte ori ajungem la extreme? De câte ori ajungem, noi, șoferii civili, în situații limită, cu adevărat?

Așadar, polivalența este necesară, doar că nu este nici pe departe ușor de obținut. În primul rând este partea aflată la vedere, geometria (arhitectura, dacă vreți să fim mai pompoși) a unei anvelope. Sau, desenul, așa cum i se mai zice în popor. Între anvelopele de vară și cele de iarnă există diferențe considerabile în privința benzii de rulare. Pavelele (blocurile de cauciuc) care asigură profilul acesteia sunt atent studiate și au rolulri importante de la un caz la altul. În general (cu accent pe general), o anvelopă de vară are nevoie de o suprafață de contact cât mai mare, asigurând totodată zone de scurgere pentru apă, pentru a evita una dintre cele mai păcătoase situații posibile pentru dinamica unui vehicul, acvaplanarea. În paralel, anvelopele de iarnă au pavelele (crampoanele) mai evidente, pentru a degaja chiar mai multă apă, dar și pentru a putea stoca, în condiții extreme, zăpadă. De ce? Pentru că atunci când se circulă pe aceasta, zăpada cumulată între crampoane se lipește pe cea de pe sol îmbunătățind aderența vehiculului.

În cazul produsului CrossClimate 3, Michelin a urmărit să mărească pata de contact (practic, suprafața care se află în permanență în contact cu solul) utilizând tehnologia Maxtouch, de unde rezultă și o îmbunătățire a aderenței cu 4% pe suprafețe de rulare ude. Mai mult, datorită noilor compoziții ale compușilor anvelopei, dar și al avansului tehnologic, în comparație cu generația a doua, CrossClimate 3 promite o durată de viață mai bună cu 15%. Practic, rezistența la uzură a fost îmbunătățită.

Sigur, aici se poate extrapola la nesfârșit, existând cărți de specialitate despre aderența vehiculelor și, implicit, a anvelopelor. Eu am vrut să punctez doar partea legată de aspect, care ajută mai toți șoferii să diferențieze o anvelopă de iarnă de una de vară până să caute simbolistica specifică, obligatorie pentru marcare.

Apoi, ce nu se vede cu ochiul liber este partea chimică, compoziția anvelopelor. Dacă cele de vară au misiunea de a face față temperaturilor extreme pozitive, pentru a păstra aderența la cote înalte (atât pentru reprizele de accelerație, dar mai cu seamă pentru cele de decelerație puternică), anvelopele de iarnă au de îndeplinit în mare aceeași misiune doar că pe suprafețe de rulare diametral opuse ca temperatură. Pe scurt, compoziția unei anvelope de iarnă este mai „moale” și intră mai rapid în temperatura optimă de funcționare decât cea a unei anvelope de vară. De unde și consecința că o anvelopă de iarnă poate fi distrusă destul de rapid la utilizări neraționale la temperaturi foarte mari.

Michelin CrossClimate a avut, încă din 2015, misiunea deloc ușoară de a oferi ce-i mai bun din ambele lumi. Compoziția chimică atent studiată și îmbunătățită de la generație la generație trebuie să fie foarte performantă la ambele limite ale termometrelor și să țină aproape de vârfurile de performanță ale ambelor tipuri standard de anvelope. Asta explică cel mai simplu complexitatea anatomiei unei anvelope CrossClimate.

Un curs mult mai amplu de chimie despre ingrediente actuale și viitoare ale anvelopelor v-a ținut Cornel aici. Vă îndemn să-l citiți ca să înțelegeți de ce e important compusul 5-HMF pentru viitorul nostru, al tuturor. Da, despre 5-Hidroximetilfurfural este vorba, v-ați prins. Stați liniștiți, și eu am sunat un logoped ca să-i dau de cap pronunției…

Lăsând gluma, Michelin lucrează intens (la fel ca alți producători de componente auto, ca să fim corecți) la un viitor mai curat în industrie. CrossClimate 3 este doar unul dintre produsele în a cărui dezvoltare și producție se investește serios cu gândul la sustenabilitate și e doar unul dintre pașii spre ceea ce se dorește a fi anvelopa produsă 100% din materiale sustenabile. Doar că aceasta va apărea abia peste vreo două decenii, realist vorbind; cam așa se fac proiecțiile serioase într-o companie care a fost mereu la vârf în domeniul său de activitate.

Dacă ați trecut deja prin cursul universitar ținut de Cornel mai sus, revenim la ale noastre, în special la Michelin CrossClimate 3. Cum producătorul din Franța este de șapte ani consecutiv cel mai bun din domeniu, e limpede că standardele impuse produselor din portofoliu sunt foarte ridicate.

Iar cum progresele față de un produs oricum bun nu pot fi halucinante, însă trebuie să existe, față de CC 2, CrossClimate 3 a îmbunătățit distanța de frânare cu 4%; adică, mașina se va opri mai repede în condiții limită. De asemenea, caracteristica se păstrează și pe măsură ce anvelopa se uzează (până la limitele acceptate de lege). Scenariul îmbunătățit se păstrează și în privința frânării pe zăpadă, atât atunci când anvelopa este nouă cât și cu sporirea gradului de uzură. Tot din datele oficiale Michelin rezultă o ușoară micșorare a coeficientului de frecare, ceea ce se va traduce printr-o eficientizare a consumului de combustibil (ori energie consumată, în cazul vehiculelor cu sistem de propulsie electric).

Există și un revers al medaliei, pentru că toate optimizările efectuate asupra noii generații au condus și la o scădere a capacității de frânare pe suprafețe uscate cu aproximativ 2% comparativ cu Michelin CC 2. Chiar și așa, ca să înțelegeți prin comparație cu vârfurile de gamă vară/iarnă, CrossClimate 3 (în versiunea Sport, asupra căreia vom reveni) este cu doar 7% mai puțin performantă la frânările de urgență pe uscat decât anvelopa de top Pilot Sport 5 (vară) și cu 11 procente mai bună decât anvelopa Michelin Pilot Alpin 5 (iarnă). În ceea ce privește frânarea pe suprafață udă, atât CrossClimate 3, cât și Pilot Sport 5 sunt încadrate în clasa A, cea mai bună, în vreme ce Pilot Alpin 5 este catalogată ca fiind de clasă B.

Nu mai puțin de 63 de dimensiuni vor fi disponibile inițial pentru Michelin CrossClimate 3 (cu diametre cuprinse între 16 și 22 inch), iar în 2026 se așteaptă să fie lansate și altele noi. Comercializarea la nivel european, inclusiv în România, este programată a începe în prima parte a lunii iulie. Ca o părere personală, anvelopa CrossClimate 3 poate fi una extrem de importantă pentru bunul management al unei flote auto, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, managerii ar scăpa de bătaia de cap a schimbului de anvelope și mai ales a depozitării celor care fac „pauză”. Apoi, angajații nu ar mai fi stresați să-și programeze schimburile propriu-zise. Desigur, după cum deja am zis, există și dezavantaje, însă în ansamblu mi se pare mult mai câștigat un manager care mizează pe o soluție all season. Aici, fiecare doarme după cum își așterne.

Normale vs. Sport

Noua gama Cross Climate a venit și cu o – să-i spunem – surpriză la momentul lansării, anume o versiune Sport. Michelin declară oficial că au existat mai multe cereri pentru a oferi o anvelopă all season care să poată echipa și vehicule cu performanțe sportive vădite. Când piața cere, inginerii cercetează, inovează și lansează, iar contabilii așează în gamă. Așa se face că tot din iulie vom avea disponibilă și Michelin Cross Climate 3 Sport. De fapt, aceasta vine și pentru a acoperi o nevoie rezultată din sporirea numărului de vehicule electrice (EV) din parcul auto european (și mondial, până la urmă). Pentru că pe lângă faptul că multe dintre acestea au caracteristici dinamice de-a dreptul sportive, ele mai vin cu o temă grea pentru anvelopele care le echipează, anume masa considerabil mai mare decât la vehiculele cu sistem de propulsie clasic, comparative ca gabarit. Așadar, CC 3 Sport nu e neapărat un moft cât o necesitate dictată de piață.

29 de dimensiuni vor fi disponibile pentru această variantă de performanță, cu diametre cuprinse între 18 și 21 inch; cea mai mică anvelopă disponibilă în momentul lansării este cea 205/40 R18. Ca fapt divers pentru statisticieni, pentru moment doar patru dimensiuni dintre toate combinațiile au corespondență între CrossClimate 3 și CrossClimate 3 Sport. Dar, la fel ca în cazul versiunii CrossClimate 3 simplă, și cea Sport va primi în 2026 alte variante de dimensiune în portofoliu.

Atât CC 3 Sport cât și CC „clasic” beneficiază de certificare 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake). O recunoașteți ușor după simbolul cu trei vârfuri de munte și un fulg de zăpadă. Asta certifică încercarea și aprobarea tipului de anvelopă pentru utilizarea pe timp de iarnă și în condițiile meteo aferente. De asemenea, existând țări în care anvelopele 3PMSF sunt obligatorii, fie în anumite perioade de timp, fie în anumite zone geografice, acesta fiind un argument în plus pentru gama CrossClimate. De altfel, se cuvine să precizăm că certificarea 3PMSF este superioară celei M+S (Mud+Snow) utilizată pentru alte modele de anvelope.

Pe lângă compozițiile chimice diferite ale anvelopelor surori, cea a versiunii Sport fiind gândită pentru a favoriza aderența, automat și manevrabilitatea vehiculului, din punct de vedere constructiv mai există o diferență notabilă. Michelin CrossClimate 3 Sport are în alcătuirea carcasei (în interiorul benzii de rulare) un strat suplimentar de aramidă și nailon. Tehnologia a fost implementată din zona competițiilor auto tocmai cu scopul de a garanta un control mai bun al anvelopei la schimbările de direcție rapide.

Ca aspect, dacă vreți să le diferențiați ușor până la a descoperi cuvântul „Sport” din denumire, e bine de știut că flancul lui CC 3 Sport are un aspect de catifea, pe care oficialii Michelin l-au descris ca fiind premium, în ton cu vehiculele Sport sau de segmente superioare pe care le va echipa. Așadar, dincolo de tehnologie trebuie să fie prezent și factorul subiectiv, cel al modului în care arată anvelopa montată pe jantă. Asta-i o veste bună pentru cei care colecționează automobile pentru show-uri auto.

Una peste alta, salut inițiativa Michelin de a lansa o anvelopă all season veritabilă gândită și dezvoltată pentru vehicule cu plus de performanță. Acesta ar putea fi un imbold în plus pentru cei care dețin mai multe automobile, unele doar pentru sezoanele călduroase, să treacă la un nivel la care le-ar mai putea scoate la plimbare și când temperaturile nu sunt tocmai prietenoase. Este exact ce spuneam la început, polivalență și, dacă vreți, un plus de flexibilitate pe care îl poți avea chiar și atunci când ai acasă un model ceva mai nărăvaș.

Potrivit testelor efectuate de TÜV SÜD și Dekra, în intervalul noiembrie 2024 – februarie 2025, diferențele dintre Michelin CrossClimate 3 și Michelin CrossClimate 3 Sport se pot traduce așa: în cazul anvelopelor noi, accelerarea și frânarea pe zăpadă sunt cvasi-identice, iar dacă ne referim la anvelope cu uzură, versiunea simplă este o idee mai performantă. Varianta Sport are o rezistență la rulare mai bună, care se traduce printr-o aderență mai bună, dar și o uzură în timp mai pronunțată, în vreme ce frânarea, atât pe ud cât și pe uscat, atât cu anvelope noi cât și rulate, este mai bună în cazul său. Practic, scenarii diferite pentru utilizatori și nevoi diferite.

Aș încheia vorbele despre Michelin CrossClimate 3 Sport cu o mențiune absolut de bun simț, chiar dacă voi repeta ce am mai spus deja. Deși este un produs de ultimă generație, de top, CC 3 Sport nu poate livra vârfurile de performanță pe care le garantează o anvelopă de vară de top (tot Michelin, ca să nu părăsim corabia). În situații în care vehiculul este împins la limita aderenței, pentru un șofer experimentat se vor sesiza diferențe, o spun clar și specialiștii constructorului, însă realitatea este că de foarte puține ori se ajunge acolo, cu atât mai puțin în traficul de zi cu zi. Ce vreau să spun este că nu e o idee nemaipomenită să-ți echipezi un automobil pe care îl scoți doar pe circuit cu CrossClimate 3 Sport, le-ai chinui peste limita lor de suportabilitate, dar poate fi o idee bună să le montezi pe mașina pe care o scoți la plimbări de bun simț, în timpul cărora nu provoci nici legile fizicii și nici pe cele ale Poliției.

Plimbarea

Iată că am tot povestit chestiuni teoretice și deși am pomenit de Austria, nu am călătorit prin ea încă. Am considerat că este bine să aștern cât mai multă informație, despicată fir cu fir și explicată cât am putut eu de simplu, pentru ca cei care se vor orienta de acum înainte (sau în continuarea generațiilor 1 și 2 CrossClimate) spre aceste produse să aibă temele cât mai bine făcute.

Dar toată scrierea de față n-ar fi existat fără plimbarea prin țara care, pe alocuri, poate da unele lecții și către sora Germania. Echipa Michelin a gândit un traseu complex, pe care să îl parcurgem în diferite scenarii pentru a lua un contact corect cu noua gamă de anvelope. De menționat că toată flota de automobile disponibilă grupelor de jurnaliști era compusă din exemplare Mercedes-Benz E 300 de, iar echiparea a fost exclusiv cu anvelope Michelin CrossClimate 3 Sport. O alegere îndrăzneață și corectă, în sensul că discutăm despre un model catalogat drept „Executive” și care în versiunea de motorizare condusă cântărește între 2.245 kg și 2.370 kg (în funcție de caroseria aleasă și de sistemul de tracțiune). Așadar, anvelopele au fost solicitate din start din cauza maselor relativ mari. Asta ca o completare a faptului că nu doar sportivitatea contează pentru CC 3 Sport cât și prestanța (ori exclusivitatea modelului).

Ca să fiu cinstit, e greu să-ți dai seama despre performanțele unor anvelope într-un test simplu de drum, desfășurat în circulație deschisă; dar poți observa unele finețuri. Ca de exemplu, cu volumul sistemului audio dat la minim am reușit să observ că zgomotul la rulare nu este mare, nu deranjant, o chestie pe care, de obicei, nu ai cum să o maschezi în cazul anvelopelor de iarnă. Se prea poate ca și antifonarea mașinii să mă fi ajutat, dar nici măcar ea nu ar fi putut tăia complet anumite frecvențe, fapt ce mă determină să cred că și inginerii Michelin au tratat cu mare atenție acest aspect. Așadar, noile CrossClimate 3 promit să vină cu un plus de confort la nivel auditiv, iar el continuă și în timpul rulării, pentru că în ciuda dimensiunilor mari, nu am simțit pregnantă rigiditatea caracteristică unor anvelope din gamele sportive, ceea ce iarăși este un plus.

Despre ținuta de drum influențată de anvelope nu pot să vorbesc, nu au fost situații în care să ne lăsăm în gume, cum se spune, ca să le încercăm. Aș fi absurd să discut solemn despre aderență, dar pot preciza că am efectuat câteva frânări mai serioase, de urgență, doar pentru a vedea cum răspunde vehiculul. Impecabil, nimic de reproșat, dar asta este perfect normal pentru un set de gume noi încercat pe asfalt uscat. Totuși, normalitatea este atât de bună uneori.

Deși traseul de test a inclus mai multe segmente de drum, prin localități pitorești, pe malul Dunării (apropo, frumoasă zonă), pe autostradă și pe drumuri virajate cu aspect asemănător celor montan, din scenariu a lipsit un ingredient care ar fi fost tare de folos în misiunea noastră: ploaia. Știu, de obicei îți dorești să lipsească la o lansare de automobil, însă în cazul unor anvelope care vin pe cai mari ar fi fost extrem de util. Așa se face că trebuie să luăm de bune testele profesioniste efectuate de alții, acolo unde Michelin CrossClimate 3 (și sora sa, Sport) au ieșit cu rezultate lăudabile chiar și în comparație cu anvelopele clasice (de vară ori iarnă, în funcție de scenariu). Iar polivalența despre care am amintit funcționează precum un ambasador pentru gamă.

De pe străzi ce păreau pietonale, îngrămădite până la absurd, din locuri în care localnicii aflați în sărbătoarea se opreau preț de câteva clipe doar pentru a ne permite respectuoși accesul, până la frumoasele viraje dictate de cursul Dunării, peste tot ne-am simțit în siguranță. Iar asta e cea mai importantă chestie pe care o poate transmite un automobil, automat și anvelopele care-l echipează. Iar liniștea aceasta a fost cu atât mai mult de apreciat prin podgoriile traversate doar pentru a ne duce de la un castel la altul, de la un conac la altul, așa cum le stă bine celor care sunt pasionați de călătorii.

Pentru ei, Michelin a gândit și implementat de-a lungul timpului mai multe ghiduri: cel verde este dedicat turismului, cel roșu al restaurantelor de prestigiu, iar Michelin Bib Gourmand marchează restaurantele de calitate care nu au încă stele Michelin, și tot așa. Chiar și numai apelând la ele îți poți plănui o escapadă care să devină memorabilă, așa cum a fost și turul nostru prin Austria, în care din loc în loc, parcă total neanunțat, opream la câte un restaurant mic, delicat, cochet, care oferea plus valoare pauzelor de condus. Perla coroanei a fost cina specială dedicată gamei CrossClimate 3, organizată la restaurantul MÖRWALD Gutshof, din Feuersbrunn am Wagram (merci, chef Toni Mörwald). O experiență care a explicat conceptul de fulg de nea de pe anvelopele Michelin prin intermediul unei stele culinare Michelin.

Concluzionând experiența, nu știu dacă e bine să mizez pe exemplu personal la nesfârșit, însă închei cu afirmația că mai mult ca sigur, următoarea anvelopă la care voi apela pentru a-mi echipa automobilul personal va fi Michelin CrossClimate 3 Sport. Vreau să mă bucur și de acel „Sport” din rețetă, recunosc. Interacțiunea din Austria doar a confirmat opinia pe care o aveam deja despre întreaga experiență care a condus în timp la construirea temeinică a gamei CrossClimate.

Foto: Michelin