A doua generație BMW Z4: dovada că femeile îi înțeleg pe bărbați mai bine decât cred ei

Roadsterul sport e un produs cumpărat preponderent de bărbați. Mesajele de nonconformism, dezinvoltură și abilitățile dinamice pe care le transmit aceste decapotabile reprezintă pentru ei factori dezirabili în completarea imaginii de sine.

În fine, nu știm cât mai este de actualitate în 2025 preocuparea pentru o componentă roadster a imaginii masculine sau de oricare alt gen, din moment ce segmentul acestor automobile-simbol pentru atitudine degajată, plăcere activă și libertate a intrat în recesiune.

Revenirea puternică înregistrată în anii ’90 e doar o amintire frumoasă. Acum, segmentul roadsterelor e în regres.

Una dintre consecințe: în mai puțin de un an – martie 2026, mai precis – producția seriei BMW Z4 va fi sistată fără a mai fi prevăzută o succesiune. Am ales un astfel de moment, când încă nu a survenit finalul, pentru a expune faza creativă de apogeu a roadsterelor BMW Z fabricate în serie mare (prin urmare, raritățile BMW Z1 și BMW Z8 ies aici din discuție).

Comoara ascunsă la vedere: iată motivele pentru care BMW Z4/E89 are locul lui special în istoria seriei Z

BMW Z4 E89 (adică a doua generație Z4) merită să considerat din mai multe puncte de vedere drept culmea dinastiei BMW Z la sectorul „serie”. Aceasta este singura „generație Z” la care întâlnim un hard-top escamotabil, un avantaj funcțional clar asupra decapotabilelor cu pavilion textil – de fapt, avem două mașini într-una singură: un roadster și un coupé.

Faptul nu afectează nicicum caracterul bivalent al automobilului, definit într-un registru clasic/modern. BMW Z4 E89 (2009-2016) a fost suficient de avansat pentru a beneficia de excelente motorizări „straight-six” (inclusiv twin-turbo) și cutii de viteze ZF AT8 sau Getrag 7DCT și, în același timp, suficient de clasic pentru a păstra un bord cu cadrane analoage și (pentru cine gustă) cutii de viteze manuale.

Instrumente de bord în stil tipic sportiv, așa cum actuala generație BMW Z4 nu mai are.

Cireașa de pe tort: toate cele menționate mai sus în mod succint, cu toate opțiunile de configurare, au fost prezentate sub un design fin elaborat și original în cea mai relevantă accepțiune a termenului. După stilul cumva MX-5-ish al lui BMW Z3 și după accentul de stranietate foarte „banglez” (caracteristic lui Chris Bangle, adică) al primei generații Z4, BMW Z4 E89 a readus sub ochii lumii o expresie a frumuseții incontestabile în patrimoniul BMW. Inclusiv tradiționalul element Hofmeister-C a fost integrat impecabil în linia pavilionului (la un roadster cu pavilion textil, asta nu prea ar fi fost posibil).

BMW Z4 se potrivește vizual oricunde și oricând, însă un decor elitist îi stă cel mai bine.

Să ne mai punem întrebarea cum s-a obținut un asemenea efect de carismă? Efortul investigării unei asemenea interogații duce către o dezvăluire iluminatoare. Sunt femei care nu ezită să afirme: „îi știm noi pe bărbați, nu vor rezista unor tentații de felul…”.

Ei bine, Juliane Blasi (autoare a designului exterior al proiectului Z4 E89) și Nadya Arnaout (semnatară a designului interior pentru același proiect) au transmis așa ceva prin realizarea unui roadster remarcabil.

Creativitate, simț estetic ascuțit și, cu siguranță, ambiție. Juliane și Nadya au fost de neoprit

Am avut mai mult de un prilej pentru a privi mașina îndeaproape, a o atinge, a o conduce și concluzia a fost, de fiecare dată, că BMW Z4 E89 e unul dintre acele lucruri care lasă senzația că fix așa trebuia să fie, că nimic nu avea cum să arate altfel, nici măcar la nivel de detaliu.

Concursul intern pentru stilul celei de-a doua generații Z4 s-a desfășurat în 2006. Atunci, echipa formată ad-hoc pe temă din cele două nemțoaice angajate în cadrul departamentului de design a conturat primele schițe și a sculptat machetele din lut de modelaj care au primit binecuvântarea de la nivelul superior. Și vorbim de un nivel superior la care se găseau deja consacrații Adrian van Hooydonk (apreciat pentru rafinamentul tratărilor estetice) și Chris Bangle (designer-șef, cunoscut pentru înclinațiile către linii și proporții șocante).

Cumva, obiectul pe care l-au definit Juliane Blasi (32 de ani, pe atunci) și Nadya Arnaout (37 de ani, pe atunci) a avut un „miez” atât de tare, încât a rezistat stabil la intersecția perspectivelor vizuale ale celor doi mari designeri care selectau formele automobilelor BMW. Cei doi au supervizat dezvoltarea designului până la final, însă, judecând după relaxarea de pe figurile lor și determinarea de pe figura Julianei Blasi – așa cum se desprind stările respective din imaginile de mai jos – supervizarea aceea a mers cam ca participarea formală într-o piesă de teatru interactivă a unor spectatori cunoscători.

Juliane Blasi este autoarea designului exterior. Rezultatul strădaniilor ei poartă amprenta unei prolifice inspirații.

Mii de adepți ai roadsterelor sportive s-au bucurat până la fericire – suntem convinși de asta – de vederea sau de conducerea unor exemplare din seria BMW Z4 E89. Și eu sunt pe listă și menționez asta nu pentru a-mi da aere, ci pentru a putea justifica următoarea opinie absolutistă: BMW Z4 E89 este o realizare completă în sine. Există și alte roadstere sportive, foarte tentante din tot felul de motive, dar a doua generație BMW Z4 este obiectul care clar spune tot ce merită și trebuie să știi despre tema „roadster sport”.

Acolo unde sunt comenzile climei, la un „clasic” ar fi fost micile cadrane de bord auxiliare.

Partea uimitoare: deși a fost desenat de două femei, nu se poate spune nicicum că BMW Z4 E89 ar avea o tușă vizibilă de feminitate – senzualitate, delicatețe, chestii din astea. Dacă s-a cerut un roadster, Juliane și Nadia exact asta au livrat, fără alunecări sau echivoc. De altfel, Juliane Blasi însăși a afirmat:

Privind un automobil, nu ar trebui să poți spune dacă designul său a fost trasat de o femeie sau de un bărbat.

Nicio linie dreaptă pe caroseria lui BMW Z4/E89, totul curge în ample curburi laminare.

Personal, aceste cuvinte mi-au dat de gândit. Sunt convins, Juliane Blasi nu a vrut să exprime prin formluarea respectivă nimic legat de o eventuală virare a limbajului stilistic folosit la BMW Z4 E89 către o expresivitate fie cu sugestie de gen anume, fie unisex. Nu, categoric nu. Și astăzi rămân cu privirile îndelung ațintite atunci când văd un exemplar Z4 E89, simțind cumva că acest obiect are un gen doar al lui și cu asta gata: genul roadster sportiv.