Test Drive: Hyundai Inster

Încărcat de

Hyundai își continuă drumul în segmentul electricelor cu un nou model de oraș care are toate șansele să devină rapid un bestseller. Numele său din buletin: Inster.

Hyundai Inster: care-i treaba cu mașina asta?

Hyundai scoate din joben un automobil electric de oraș într-o perioadă în care majoritatea constructorilor de volum încă se concentrează pe automobile mai mari și mai profitabile. Desigur, Hyundai face acest exercițiu după ce deja a pus la punct familia Ioniq (cu modelele 5, 6 și 9) și are în gama și un veteran (Kona Electric).

Cât despre nou-venitul Inster, acesta ar fi putut sta fără rușine în familia Ioniq, mai ales din punct de vedere al designului, dar Hyundai a decis să îl separe și l-a botezat diferit. 

Avem, așadar, un model plasat undeva între clasa mini (unde Hyundai are modelul i10 cu motorizare termică) și cea mică (i20 și Bayon). Nu este un simplu hatchback, nu e nici chiar SUV, deci putem să îi spunem crossover (are chiar o versiune cu look robust numită Inster Cross). 

Are 3,8 metri lungime, 1,6 metri lățime și 1,6 metri înălțime, o siluetă înaltă și un design funky bazat pe stilul „parametric” întâlnit la Ioniq 5 și 6. Dar accentul a fost pus pe spațiul de la interior, unde inginerii mărcii au reușit să facă o treabă excelentă.

De ce se lansează acum?

Hyundai a fost mereu un jucător important în segmentele rezervate mașinilor mici. Hatchback-uri ca i10 și i20 sunt printre cele mai populare în orașele europene, dar constructorul coreean nu avea un model electric în acest segment.

Așa a intrat în scenă Inster, model care atacă direct popularul Dacia Spring. Iar rețeta e cumva asemănătoare. Hyundai are pe piața din Coreea de Sud modelul Casper cu motor termic. De aici s-a plecat, Inster fiind fratele geamăn cu motor electric. Pentru cine nu își amintește, Dacia Spring are la bază modelul Renault K-ZE cu motor termic, comercializat pe piața din China.

Lucruri de reținut față de generația anterioară?

Acest model nu a mai existat în gama Hyundai. Este primul din regnul său, chiar dacă are cumva un aer familiar. În opinia mea, acest lucru este dat de silueta înaltă care face clar trimitere la prima generație a modelului Hyundai i10 (comercializată între 2008 și 2015), dar și de stilul de design modern care exploatează tema pixelilor supradimensionați pentru stopuri și semnalizările frontale.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Hyundai Inster în familie?

Hyundai a pus pe piață o serie de mașini electrice care au adus un avans tehnologic demn de remarcat, constructorul coreean democratizând arhitectura la 800V, care permite încărcări ultra-rapide pentru modelele sale din familia Ioniq. Platforma e-GMP a permis accesul la o tehnologie care era inițial rezervată modelelor premium. Iar pasul făcut de Hyundai (alături de marca soră, Kia) a deschis poarta și pentru alți constructori să facă pasul către automobile electrice construite pe arhitectura de 800V.

Nu este și cazul lui Inster. Modelul nu folosește platforma e-GMP, ci arhitectura K1 BEV din cadrul grupului Hyundai-Kia. Aceasta a fost dezvoltată încă din 2017 pentru mașini cu motor termic, modelul Casper (despre care am amintit ceva mai sus) utilizând această platformă. Cum acesta este comercializat exclusiv în Coreea de Sud, electricul Inster nu are încă o rudă de platformă pe piețele europene. Vom vedea în curând un model similar în gama Kia, numit EV2.

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?

Evident, concurentul cel mai important pe piața din România este Dacia Spring. Chiar dacă Springul este ceva mai mic și nu oferă nici pe departe spațiul interior pe care îl regăsim în Hyundai Inster, trebuie să le punem față în față deoarece se adresează aceluiași public.

Pe lista mai intră nou-venitul model chinezesc Leapmotor T03, dar și automobile cu tradiție ca Fiat 500e, Mini Cooper E și Citroen e-C3.

Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?

Inster are un preț de pornire de 21.182 euro (13.682 euro cu eco tichetul Rabla) pentru versiunea de bază Highway cu motor de 97 CP și baterie de 42 kWh. În aceeași echipare de bază, dar cu motorul mai puternic de 115 CP și bateria de 49 kWh, prețul de listă este 22.598 euro (15.098 euro cu Rabla).

Hyundai Inster în echiparea Luxury, ca cel din test, costă 25.585 euro (18.085 euro cu Rabla).

Principalul său concurent, Dacia Spring, are prețuri mai mici, dar și motorizările oferite au mai puțini cai-putere. Prețul de listă peste un Spring Extreme de 65 CP (baterie de 26,8 kWh) este de 19.900 euro, iar cu Rabla și reducerile comerciale oferite de Dacia acum, prețul ajunge la 11.400 euro pentru modelul său electric de oraș.

Chinezii de la Leapmotor propun modelul T03 cu un preț de pornire de 20.472 euro, iar prețul promovat prin programul Rabla la pachet cu o serie de reduceri comerciale ajunge 11.600 euro. Leapmotor T03 are un motor de 95 CP și o baterie de 37,3 kWh.

Dacă ne uităm și în tabăra francezilor de la Citroën, noul model ë-C3 are un preț de pornire de 22.300 euro (fără bonusul Rabla) ce poate ajunge la 25.900 euro pentru o versiune mai bine echipată.

Chiar dacă sunt ceva mai mari ca dimensiuni, trebuie să menționăm și prețurile pentru două modele electrice cu look retro și foarte populare printre cei care vor o mașină de oraș. Fiat 500e are un preț de pornire de 25.000 euro (fără Rabla) pentru versiunea Red cu motor de 95 CP. Pentru un Mini Cooper electric trebuie să începem socotelile de la 31.714 euro (fără Rabla). Tot aici l-aș încadra și pe Renault 5 E-Tech Electric, model care acum poate fi comandat de la 26.890 de euro (120 CP, baterie de 40 kWh), cu mențiunea că în scurt timp va fi disponibilă și o variantă mai ieftină (de la 25.000 de euro) cu motor de 95 CP (bateria va avea tot 40 kWh).

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?

Hyundai oferă două variante de motorizare și baterie pentru noul său model electric de oraș. Varianta entry-level folosește un motor electric de 97 CP și 147 Nm alături de o baterie de 42 kWh. Autonomia oficială pentru această versiune este de 327 kilometri.

A doua variantă este cea testată: motor electric de 115 CP și 147 Nm. Bateria are 49 kWh. Această versiune e și cea pe care o recomand. Puterea este suficientă pentru o mașină ce va fi utilizată preponderent în oraș, iar cifrele de consum sunt excelente.

În ceea ce privește nivelurile de echipare, aici oferta este mai bogată. Poți alege dintre cinci echipări numite Highway, Highway+, Premium, Luxury și Cross. Ultima este de fapt o versiune cu look robust, dedicată amatorilor de ieșiri în natură.

Încă de la nivelul de bază, pe lista de dotări găsim sistemul de cruise control auto adaptiv, navigație, climatizare automată și cheie inteligentă. O treaptă mai sus (Highway+) și avem și pompa de căldură pe lista de dotări, iar de la nivelul Premium primim jante de 15 inchi din aliaj. Exemplarul nostru de test a venit în echiparea Luxury ce aduce jante de 17 inchi și lumini față și spate cu LED.

Trebuie menționat că scaunele față rabatabile sunt disponibile de la nivelul Premium, iar cele spate culisabile le regăsim pe nivelul Luxury. Cele două dotări sunt necesare dacă dorim să avem un interior cât mai practic. 

Cum ți se pare designul exterior?

Hyundai a ales un stil modern și atipic pentru designul exterior, fără să atingă tenta retro pe care o folosesc mulți dintre concurenți pentru modelele de clasă mini și mică. Inster preia și tema pixelilor supradimensionați pe care am întâlnit-o pe modelele Hyundai din familia Ioniq. Noul Inster atrage instantaneu atenția prin luminile de zi rotunde amplasate în jurul farurilor. Acesta sunt plasate în spoilerul față. Totodată, elementele luminoase mari, ce încadrează sigla Hyundai, sunt de fapt semnalizările. În spate avem stopuri supradimensionate, în timp ce semnalizările sunt ascunse în partea de jos a spoilerului.

Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?

Dacă scoatem fișa tehnică și o studiem cu atenție vom regăsi cifra de 15,1 kWh/100 km în dreptul rubricii consum mediu de energie. Autonomia oficială este de 360 kilometri. Când am preluat mașina, computerul de bord era chiar mai optimist, indicând o autonomie de 365 de kilometri cu bateria încărcată la 99%.  

În cele câteva zile petrecute împreună, aveam să constat că Inster iubește orașul și drumurile naționale, unde consumul a fost foarte bun.

În oraș, computerul de bord a indicat un consum de 12 kWh/ 100 km. Lucrurile se schimbă după ce am parcurs autostrada A3 între București și Ploiești. Păstrând limitele legale, consumul a urcat la 18 kWh/100 km. Revenind în București pe DN1, consumul a scăzut la 15,2 kWh/100 km.

Autonomia reală a modelului Inster în condițiile mixte de rulare a fost de aproximativ 335 kilometri.


Cât de repede se încarcă la stațiile AC și DC?

Spre deosebire de frații săi mai mari Ioniq 5, 6 și 9, micul Inster folosește o arhitectură clasică la 400V. Acest lucru se traduce prin viteze mai mici de încărcare. La stații rapide DC, Inster poate trage curent cu maxim 85 kW, iar la un wallbox AC, încărcătorul mașinii este de maximum 11 kW.

Viteza de încărcare variază și în funcție de procentul de încărcare al bateriei, așa cum e normal să se întâmple. De exemplu, am pus mașina la încărcat după un drum pe autostradă, cu bateria la 66%. Stația DC avea o putere maximă de 75 kW, iar mașina a tras cu maxim 37 kW.

La a doua încărcare, am cuplat mașina la o stație DC similară când bateria era la 34%, iar mașina a încărcat cu un maxim de 75 kW.

Dacă încărcăm acasă la un wallbox AC de 11 kW, o încărcare va dura 4,6 ore.

Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?

Imediat ce te-ai pus la volan, nu poți să nu remarci un feeling plăcut, pe care nu l-ai fi așteptat în această clasă. Vorbim despre nivelul de echipare de top Luxury, iar Inster face o impresie mai mult decât bună.

Volanul cu cele patru LED-uri discrete în loc de siglă este identic cu cel al fraților mai mari, la fel și selectorul transmisiei automate amplasat pe volan. Toate butoanele rotative sunt de calitate și dau un sentiment de satisfacție atunci când sunt utilizate. Și am apreciat că Hyundai a mers pe butoane fizice pentru sistemul de climatizare și pentru principalele comenzi. Plasticul de pe interiorul portierelor este tare și nu foarte plăcut la atingere, dar acesta ar cam fi singurul minus. 

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?

Te-ai fi așteptat ca pentru o mașină de 3,7 metri lungime, locurile să fie înghesuite, mai ales cele din spate. Greșit. Inster are doar patru locuri, dar bine gândite. Ai loc suficient în față, iar cel de la volan este răsfățat și cu o cotieră și spații pentru băuturi atașate direct scaunului. În fața pasagerului din față mai avem un spațiu de depozitare sub forma unei polițe amplasata deasupra torpedoului.

În spate, locurile sunt individuale și pot culisa (în funcție de nevoi). Spațiul este mare pentru un automobil de clasă mini, fără ca genunchii să atingă spătarul locurilor din față. 

Portbagajul este relativ mic, având un volum de 280 litri, dar este bine structurat, cu un spațiu suplimentar sub podea, unde pot fi stocate cablurile de încărcare și alte obiecte. La nevoie, scaunele pot fi rabatate, inclusiv cel de pe primul rând, pentru a transporta obiecte mai mari.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?

Sistemul multimedia folosit de Inster este o variantă ceva mai simplă a sistemului pe care îl întâlnim pe toate modelele Hyundai. Se mișcă foarte bine, este intuitiv și are o grafică modernă. Personal, nu mi-a plăcut calitatea sistemului audio, care este doar mediocră. Pe nivelul de top ar fi putut exista opțiunea pentru un sistem audio mai bun.

Avem Apple CarPlay și Android Auto, dar ambele funcționează doar când telefonul este cuplat prin fir la mufa USB-A. Deși avem și o mufă USB-C la bord aceasta are rol doar de încărcare. De remarcat și spațiul dedicat telefonului, unde putem încărca și prin inducție. 

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?

Când o privești pentru prima oară, te-ai aștepta că Hyundai Inster să fie în elementul său doar în oraș. Nu este chiar așa. Cu o suspensie bine pusă la punct chiar și în combinație cu jantele de 17 inchi pe care le-am avut pe mașina de test, Inster este foarte ușor de utilizat și pe drumuri naționale și chiar și pe autostradă. Nu te simți nici o secundă că ai fi într-o mașină care nu are ce să caute pe autostradă, de exemplu. Poate ține ritmul fără probleme. Dezavantajul? La viteze legale de autostradă, consumul va fi undeva în jur de 19 kWh/100 km.

Este extrem de ușor de condus, ai sistem i-Pedal cu cinci trepte de recuperare a energiei prin decelerare, iar datorită dimensiunilor reduse te vei putea strecura acolo unde un automobil normal nu încape. Nu este cel mai sportiv model, dar nu te lasă la nevoie, când trebuie să pleci rapid de pe loc, sau să faci o depășire. Avem patru moduri de rulare: Eco, Normal, Sport și Snow. Bonus: la schimbarea modului de rulare, se schimbă și culoarea LED-urilor de pe volan.

Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?

Fiind un model foarte nou și proaspăt debutant pe piețele europene, Inster nu a fost încă testat la Euro NCAP, dar are multe echipamente de siguranță și asistare. Discutăm pe larg pe tema aceasta după un viitor test de siguranță.

Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?

Sistemul i-Pedal. Inster dispune de clapete în spatele volanului, acestea fiind folosite pentru a regla intensitatea sistemului de recuperare a energiei prin decelerare. Pe treapta maximă, un martor din bord semnalizează activarea sistemului i-Pedal ce permite, practic, controlarea mașinii cu o singură pedală. Foarte bine reglat, te obișnuiești rapid și vei putea estima distanțele pentru opriri fără a mai folosi pedala de frână.

De asemenea, sistemul de navigație afișează mereu unde este cea mai apropiată stație de încărcare, funcție utilă pentru cei care nu s-au vindecat încă de range anxiety.

Ce-i lipsește?

O rază de bracaj mai bună. Dar pentru asta fi trebuit ca motorul electric să fie amplasat pe puntea spate. 

Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?

Spațiul interior. Este aproape incredibil cum au reușit să exploateze fiecare milimetru pentru a oferi un interior generos cu spațiul, mai ales pentru pasagerii din spate. Cele două locuri culisabile fac toată diferența.

Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?

Aș alege un plastic mai moale pentru fețele portierelor.

Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…

…vrei un automobil electric de oraș extrem de capabil și ușor de utilizat. Și foarte practic.

Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…

…nu ai unde să o încarci peste noapte sau când ești la birou.

Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…

…nu cred că e nevoi de dacă în cazul lui Inster. Are toate atuurile să devină un bestseller în Europa.

Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…

…a întărit competența Hyundai în domeniul mașinilor electrice.

La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.

O citadină electrică practică, arătoasă și ușor de condus.

Fișa tehnică a mașinii

Logo Hyundai

Hyundai Inster

BEV 49KWH LUXURY

de la 27.965 €
Sistem de propulsie
Tip sistem de propulsie
Electric (BEV)
Sursă principală energie
Electric
Sursă secundară energie
Putere maximă sistem
115 CP
Cuplu maxim sistem
147 Nm
Transmisie
Tip transmisie
automata
Număr trepte
1
Tracțiune
fata
Motor termic
Configurație / nr cilindri
Capacitate cilindrică
Putere maximă
Cuplu maxim
Nr. sisteme supraalimentare
Motor electric
Număr motoare electrice
1
Putere maximă electric
115 CP
Cuplu maxim electric
147 Nm
Baterie
Capacitate brută
49.00 kWh
Putere maximă încărcare AC
10.5 kW
Performanțe
Accelerație 0-100 km/h
10.6 s
Viteză maximă
150 km/h
Consum Oficial
Consum carburant (NEDC) Mixt
Consum carburant (WLTP) Mixt
Consum energie electrică (WLTP) Mixt
15,1 kWh/100 km
Autonomie mod electric (NEDC) Mixt
Autonomie mod electric (WLTP) Mixt
360 km
Dimensiuni și mase
Lungime
3820 mm
Lățime (fără / cu oglinzi laterale)
1610 mm
Înălțime
1610 mm
Ampatament
2580 mm
Volum portbagaj
351 litri
Volum portbagaj cu rând 2 rabatat
1059 litri
Masa proprie
1379 kg
Siguranță
Rezultat
Netestat
Preț
Preț de pornire model
27.965